Справжній наркотрафік викрили правоохоронці у Хмільницькій ЦРЛ. У поліклініці торгували метадоном — напівсинтетичним лікарським засобом, який заборонений у всіх країнах світу через високу смертність та наркозалежність. А в Україні його не тільки продовжують використовувати у лікарських закладах, але й з-під прилавка ним торгують…

Працівники кримінальної поліції обласного управління спільно з колегами Хмільницького районного відділу поліції та управління боротьби з наркозлочинністю встановили, що фельдшерка замісної підтримувальної терапії наркологічного від­ді­лення лікарні через наркозалежного посередника продавала таблетки метадону. Чоловік, який перебував на метадоновій програмі лікування, отримував від медичної працівниці таблетки та перепродував їх іншим наркозалежним. Від продажу забороненого у вільному обі­гу лікарського препарату фельдшерка заробляла щодня від 4000 до 6000 гривень.

– Повідомлення про торгівлю метадоном у стінах медичного закладу ми отримали декілька місяців тому. Увесь цей час слідкували за 43-річною медпрацівницею та її спільником. Після отримання дозволу на обшук у робочому кабінеті підозрюваної вилучили документи на видачу нарковмісних лікарських засобів та гроші, які приніс посередник. Самого 43-річного “подільника” затримали під час чергового збуту наркотичного препарату. Він уже був судимий за наркозлочини. Цього разу йому оголошено підозру за частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу — незаконне придбання, зберігання та збут наркотичних засобів. За це передбачено до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Зараз він в ізоляторі тимчасового тримання і співпрацює з слідством. Під час санкціонованого обшуку за місцем його проживання поліцейські вилучили таблетки метадону, — повідомив начальник Хміль­­ниць­кого районного від­ділу поліції Валерій Романюк.

– Як працювала схема?

– У нарколо­гічному від­ді­лен­ні пацієнти можуть проходити метадонову терапію. Але не лише там отримували дозу, але й, як виявилося, ще й давали “навинос”... За додаткову дозу платили від 300 до 500 грн.

– Чи є серед підозрюваних у цій схемі головний лікар чи хтось з адміністрації Хмільницької ЦРЛ?

– Головний лікар встиг звільнитися раніше. Там зараз виконуючий обов’язки. Перевіряються усі працівники наркологічного відділення та адміністрація лікарні.

– Фельдшерці оголошено підозру?

– Готується підозра і, швидше за все, не одна. Поки можу сказати, що в діях медичної працівниці вбачаються ознаки порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів. Стаття передбачає до 5 років ув’язнення та позбавлення права обіймати певні посади до трьох років.

На сьогодні під процесуальним керівництвом прокуратури триває досудове розслідування.

У Хмільницькій міській раді повідомили, що усіма можливими способами сприяють розслідуванню.

– Ми не вправі втручатися, але за потреби готові надати всю необхідну інформацію. Уже змінили керівництво лікарні. Будуть й інші кадрові ротації, аби надалі унеможливити подібні зловживання, — прокоментував Хміль­ницький міський голова Микола Юрчишин.

Цікаво, а скільки тоді отримують, наживаючись на наших дітях та онуках, учасники наркотрафіків, які обмальовують щоденно наші міста та села, приносять дози на дискотеки та у нічні клуби, школи і вузи? Тепер, кажуть, це най­прибутковіший бізнес...

Виявляється, вже й у лікарнях існують наркосхеми. Батьки віддають підсаджену на наркотики дитину, щоб полікувати... А там її роблять ще більше залежною?

Газета й надалі буде слідкувати за цією резонансною справою.

Нам на «гарячу лінію» повідомили, що такі схеми існують не лише в одній лікарні. Мовляв, тут просто принциповіші правоохоронці.

Людмила ПОЛІЩУК