Ми вже повідомляли вам, що «33-й» проводить конкурс на кращу страву від наших читачів.

Переможців визначатимемо разом вашим голосуванням.

Рецептів надходить на адресу редакції чимало, тому ми підбираємо їх за тематикою.

Зараз триває пора кабачків. Вони ростуть на городах та продаються недорого в магазинах і на ринках.

 Саме тому до вашої уваги смачні рецепти з них.

Смачні котлети з курятини і кабачка

Кабачок у цих котлетах практично не відчувається, але прекрасно доповнює куряче м’ясо. Котлети можна подавати з будь-яким гарніром або ж їсти просто з хлібом.

Дуже круте поєднання таких котлет із пюре з цвітної капусти чи звичайним картопляним.

Інгредієнти: куряче філе – 600-700 г; кабачки – 300 г; цибуля – 2 шт. (невеликі); жовтки з яєць – 2 шт.; майонез – 2 ст. л.; гірчиця – 1 ст. л.; борошно (пшеничне або рисове) – 1/2 склянки; олія – 4 ст. л.

Добре вимитий кабачок натираємо на тертці в друшляк, солимо і перемішуємо. У такому вигляді лишаємо його на 5 хв., а потім – віджимаємо кабачок від зайвого соку і перекладаємо в миску.

Цибулю чистимо і ріжемо невеликими шматочками, кладемо в чашу блендера і подрібнюємо. Куряче філе нарізаємо середніми шматочками і теж подрібнюємо блендером. Підготоване м’ясо і цибулю додаємо до кабачків. Туди ж кладемо курячі жовтки, сіль, перець, майонез, гірчицю і все добре змішуємо. Накриваємо миску харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 30 хв.

Присипаємо борошном дошку. Ложкою набираємо трохи фаршу і формуємо котлетки, які викладаємо на дошку. Зверху присипаємо їх борошном.

Ольга БАСЮК,
м. Жмеринка

Весняні макарони з кабачком

Така страва стане чудовою вечерею. Вона швидко готується і ще швидше – з’їдається.

Інгредієнти: макарони – 150-200 г; кабачок – 1 шт.; помідор – 1 шт.; часник, сіль, перець і приправи – за смаком.

Приготування: відварюємо макарони. Доки вони готуються, розігріваємо велику сковорідку. Протягом 10 хв. обсмажуємо на ній нарізані тонкою соломкою кабачки, помідор і часник. Підсолюємо і перчимо, а тоді – додаємо макарони. Смажимо ще 5 хв.

За бажання до такої страви можна додати сир чи будь-яке м’ясо – від цього вона стане лише смачнішою.

Людмила КОВАЛЬЧУК,
м. Козятин

Суп з кабачків

Такий суп має ніжний вершковий смак, хоча готується без додавання молочних продуктів. Особливо сподобається така страва вегетаріанцям і любителям здорового харчування.

Інгредієнти: кабачки –
1,3 кг; цибуля – 2 шт. (маленькі); часник – 2 зубчики; олія – 4 ст. л.; вода – 5 склянок; сіль і перець – за смаком.

Кабачок – надзвичайно корисний дієтичний овоч з родини гарбузових.

У ньому міститься багато мінеральних солей, які добре впливають на шлунково-кишковий тракт, а також вітаміни С, В1 та В2, каротин і нікотинова кислота, що роблять ці овочі практично обов’язковими для вживання людьми з цукровим діабетом чи хворобами серця або крові.

Сезон кабачків уже давно розпочався. Зараз їх можна придбати у будь-якому супермаркеті, магазині чи на ринку.

Тож сьогодні пропонуємо вам підбірку кількох надзвичайно смачних страв, які можна приготувати з кабачків або з їх додаванням.

Ірина КРАВЧУК,
м. Могилів-Подільський

Кабачковий торт

Це легка у приготуванні та надзвичайно смачна закуска-салат. Підійде як для звичайного перекусу, так і для святкового столу.

Інгредієнти: кабачки – 4 шт.; кріп або кінза – пучок; яйця – 3 шт.; борошно –
5 ст. л.; сіль і перець – за смаком; помідори – 5 шт.; майонез – 5 ст. л.; часник – 4 зубчики.

Приготування: добре промиті кабачки треба натерти на крупній тертці. Підсолити і залишити на 15 хв. Тоді кабачкову масу віджати від соку і перекласти у глибоку миску. Посолити, поперчити, додати дрібно нарізану зелень та яйця. Добре перемішати, а тоді – додати борошно і вимішати ще раз. Отриману масу розділити на 4-5 частин, які смажитимуться по черзі.

На невеликій сковороді розігріваємо олію. Кабачкову масу викладаємо на сковороду, розрівнюючи лопаткою, аби вийшов один великий млинець. Обсмажуємо з обох сторін до рум’яної скоринки.

В окремій мисці мішаємо майонез і чавлений часник.

Отримані кабачкові млинці викладаємо на плоску тарілку. Кожен з них змащуємо столовою ложкою майонезу з часником і викладаємо зверху тонко нарізані помідори. Останній млинець також мажемо соусом із часником і прикрашаємо.

Перед подачею на стіл такий тортик має трохи настоятися у холодильнику. Для цього вистачить години часу.

Катерина ПРИСЯЖНЮК,
м. Липовець

Легкий салат із кабачків

Такий салатик сподобається тим, хто намагається підтримувати гарну форму. Він виходить легким і дуже апетитним, тож готувати його можна хоч щодня, змінюючи лише соус, аби страва не приїдалася.

Інгредієнти: кабачок – 2 шт.; сир «Фета» – 100 г; часник – 2 зубчики; стебло селери – половинка; помідор – половинка; грецький йогурт –
1 ст. л.; зелень; сіль, перець – за смаком.

Приготування: у чашу блендера кладемо сир, часник, нарізаний шматочками помідор і селеру, а також подрібнену зелень, грецький йогурт, сіль і перець. Все збиваємо до однорідної маси, а вже готову заправку лишаємо настоятися.

Кабачки промиваємо і нарізаємо тонкими пластинками, а тоді – соломкою. Перекладаємо у глибокий салатник і додаємо соус.

Тетяна ПИЛИПЕНКО,
м. Вінниця