13 вересня — Покладення пояса Пресвятої Богородиці. Пояс Пресвятої Богородиці — дорогоцінна християнська реліквія. Історія присілка Заглини і святого джерела пов’язана з історією села Монастирок. На монастирській горі, за свідченням архівних документів, у XV–XVI ст. був монастир. Люди, переховуючись від навал татар, тікали до лісу, до ченця. Серед таких була й дівчина Маруся, якій під час молитви з’явилася Матір Божа. Маруся розповіла односельчанам і священику про те, що їй з’явилася Пречиста Діва, і повела їх на місце появи. Але не всі повірили. Дитина плакала. Але раптом підвела очі вгору і побачила свою небесну гостю. Маруся сказали: «Вона тут, я її бачу». За проханням Богоматері дівчинка підійшла до гори і рукою розгорнула землю. Сталося чудо: з-під землі почало бити джерело. З того часу і донині місцеві жителі джерело називають «Марусею». Перше зцілення завдяки цілющій воді відбулося у 1781 р. – до дівчинки повернувся зір.

Біля джерела парафіяни будували каплиці.У 1871 р. селяни власними пожертвами збудували св. каплицю Положення Пояса Пресвятої Богородиці. Але в другій половині двадцятого століття її неодноразово руйнували, але за одну ніч каплицю відновлювали вірні.У 1989 р. на тому ж місці збудована сучасна каплиця. Тут регулярно відбуваються Богослужіння і прощі (у травні), створено Марійський духовний центр який тепер розвивається під опікою греко-католицьких монахів . У 1872 році єпископ Перемиський Іван Ступницький надав джерелу у Заглиній статус відпустового місця і 13 вересня тут щорічно святкують празник Положення пояса Пречистої Діви Марії.

А ще 13 вересня вшановують пам’ять священномученика Кипріана. Він був єпископом Карфогенським та прославився як відомий богослов і Отець Церкви. Він є автором трактату «Про смертність», де була описана страшна пандемія, що почалася 249 року і яку пізніше назвали на його честь чумою Кипріяна.

У народі 13 вересня називали Журавлиним віче, оскільки вважали, що саме зараз журавлі збираються біля боліт, на луках і вирішують, як і куди їм відправитися на зимівлю.  Крім цього, сьогодні святкують День комп’ютерника і програміста, День позитивного мислення.

13 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

335 – Біля стін Єрусалима за присутності імператора Костянтина Великого та представників вищого духівництва освячено Храм Гробу Господнього, зведеного на місці, де за легендою було розіп’ято і поховано Ісуса Христа.

1229 – На курултаї, що зібрався в долині ріки Керулен (Східна Моголія) син Чингісхана Уґедей обраний Великим ханом.

1541 – Після трьох років вигнання Жан Кальвін урочисто повернувся до Женеви, де за підтримки міської ради підпорядкував державний устрій міста релігійним інтересам і розпочав жорстоке переслідування незгідних з його вченням з реформування церкви і світського життя громадян.

1648 – українські козаки Богдана Хмельницького вщент розгромили коронне військо Речі Посполитої під Пилявцями.

1736 – у Росії засновано місто Челябінськ

1812 – Після поразки у Бородинській битві, у Філях під Москвою головнокомандуючим російської армії Кутузовим скликана військова нарада, на котрій було прийнято рішення не вступати у ще один бій з армією Наполеона, а заради збереження військових сил здати Москву без бою.

1848 – у Львівському університеті створена кафедра української мови

1895 – Завдяки зусиллям англійського антрополога Френсіса Гальтона у Великій Британії вперше дактилоскопія застосована як криміналістичний доказ — відбитки пальців Гаррі Джексона використані як доказ його вини.

1917 – Симон Петлюра на чолі делегації Українського генерального військового комітету (УГВК) взяв участь у переговорах у ставці російського верховного головнокомандувача Духоніна щодо проблем українізації війська

1921 – У ході війни за незалежність Туреччини в 22-денній битві на ріці Сакарья поблизу Анкари військо Великих національних зборів Туреччини під проводом Мустафи Кемаля Ататюрка завдало поразки армії Греції, чим зупинило її успішний посту углиб Анатолії.

1922 – У лівійському селищі Ель-Азізія зареєстрована рекордно висока температура — у тіні було 57,7 градусів за шкалою Цельсія.

1934 – екіпаж радянського літака АНТ-25 у складі Громова, Філіна та Спіріна здійснив безпосадочний політ по замкнутому маршруту завдовжки 12411 км тривалістю 75 год. 02 хв., встановивши тим самим світовий рекорд дальності і тривалості польоту.

1940 – Скориставшись ослабленням британських позицій у Африці, італійські війська розпочали окупацію Єгипту — давня мрія Муссоліні “відродити італійську гордість” у вигляді давніх римських колоній в Африці почала здійснюватись.

1941 – у Вінниці німецька окупаційна влада розстріляла близько 100 євреїв, у містечку Любар Житомирської області – 1415

1943 – указ президії Верховної Ради СРСР “Про присвоєння звання Героя Радянського Союзу організаторам і керівникам підпільної комсомольської організації “Молода гвардія”

1960 – свій день народження “святкує” наука біоніка – прикладна наука про застосування в технічних пристроях і системах принципів живої природи.

1960 – президент США Дуайт Ейзенхауер підписав закон про встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні

1965 – У США вийшов сингл The Beatles «Yesterday». Попри те що він так ніколи й не досяг першого місця у британському хіт-параді, пісня Пола Маккартні, згідно з «Книгою рекордів Гінесса», одна з найпопулярніших у світі і на неї зроблено понад трьох тисяч каверверсій. У Великій Британії сингл «Yesterday» вийшов лише в 1976 році.

1989 – повідомлялося, що в Україні виявлені перші два пацієнти, уражені СНІДом. Ними виявилися дві молоді киянки.

На той час уже два роки в Києві діяв кабінет довіри для перевірки на СНІД Київського науково-дослідного інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. Громашевського

1995 – По завершенні футбольного матчу Ліги європейських чемпіонів з футболу між «Динамо» Київ і грецьким «Панатінаїкосом» іспанський суддя Лопес Ньєто звинуватив адміністрацію київського клубу в спробі підкупити арбітрів. Після проведеного розслідування УЄФА позбавило «Динамо» права брати участь в єврокубках протягом наступних трьох років.

1999 – На Каширському шосе у Москві підірвано 8-поверховий житловий будинок — майже всі люди, що знаходились у ньому (124 чоловіка), загинули, семеро отримали поранення.

2007 – шпигунський скандал у Формулі-1: команду McLaren звинуватили в промисловому шпигунстві стосовно Ferrari.

2008 – Протягом декількох хвилин у різних районах Делі відбулась серія з п’яти вибухів, від яких постраждали близько 100 людей. В ході перевірки поліцією виявлено ще чотири бомби, які не були приведені в дію. Відповідальність за теракт взяла на себе організація «Індійські моджахеди».

Тетяна КОНДРАТЬЄВА