Скільки часу він діяв і скільки людей пройшли  через нього? На ці та інші запитання мають дати відповіді слідчі.  Та у неділю, 12 вересня,  поліцейські Вінницького районного управління поліції спільно з працівниками Управління міграційної поліції за силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД затримали трьох зловмисників, які організували роботу так званого реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних. У відділі комунікації поліції повідомили, що  пацієнтів силоміць  доставляли до центру, забороняли покидати територію, самостійно пересуватись по місту, користуватись мобільними телефонами і  утримували у центрі проти їхньої волі.

Розташовувався реабілітаційний центр  у двоповерховому приміщенні за високим парканом. На вікнах — грати. Працював як громадська організація  і, якби не випадок, про діяльність центру ще довго б ніхто не здогадувався.

Начальник управління  міграційної поліції Кирило Доценко розповів, що спочатку до поліції надійшло повідомлення від вінничанина про те, що троє невідомих чоловіків у м. Вінниці силоміць посадили в автівку дитину та поїхали у невідомому напрямку.

Негайно на території області був введений в дію план “Перехват”, задіяні усі необхідні сили поліції для встановлення та затримання правопорушників. І вже через годину  поліцейські розшукали автомобіль «Фольксваген», який перебував біля двоповерхової будівлі, де, як з’ясувалося, знаходився реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних людей. А дитина — 14-річний хлопець, мешканець Одещини, котрого до закладу помістили його рідні. Коли хлопець втік з центру – його розшукали та примусово повернули до установи.

Під час проведення в приміщенні невідкладних слідчих дій поліцейські виявили дев’ятьох осіб, в тому числі, одного неповнолітнього, які дали покази, що їх помістили до закладу та утримували проти волі, забороняли покидати його територію. Зясувалося, що дозвільних  документів для проведення медичної практики у цього закладу немає. Під час проведення обшуку слідчі вилучили облікові картки осіб, які проходили реабілітацію, і документацію.

Слідством розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років. Досудове розслідування триває.

Ілона ВАЛЬТЕР