14 вересня – день преподобного Симеона Стовпника і його матері Марфи. Сьогодні початок індикту – церковного новоліття або просто кажучи – нового року. Колись наші пращури початок нового року відзначали навесні, але прийняття християнства змусило порушити традицію – перенести початок нового року на осінь, як то було у Візантії. Відомо, що преподобний Симеон Стовпник зцілював людей, передбачав майбутнє та започаткував столпничество – нову форму аскези. Сьогодні до сходу сонця потрібно перерахувати свої гроші – це обіцяє успіх у майбутніх справах. Раніше вважалося, що з 14 вересня починається бабине літо. За стародавніми традиціями по погоді у цей день селяни визначали, якими будуть наступні два місяці осені. Якщо була ясна погода, то й вся осінь мала бути теплою та сухою.

14 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

786 – Правителем Аббасидського халіфату став Харун Ар-Рашид (Справедливий), правління котрого увійшло в історію мусульман як “золотий вік” — халіфат досягнув економічного й культурного розквіту, Багдадський двір став центром інтелектуального і художнього життя Сходу, а сам халіф став героєм багаточисельних арабських казок, що увійшли до збірника “Тисяча і одна ніч”.

1068 – У результаті повстання на великокняжий стіл киянами зведено полоцького князя Всеслава Брячиславича, а Ізяслав Ярославич був змушений залишити місто і рятуватись втечею до Польщі, де правив його двоюрідний брат Болеслав II Сміливий.

1509 – У результаті землетрусу в Констатинополі зруйновано значну частину міста і загинуло близько 13 тисяч чоловік.

1557 – Магістр Тевтонського ордену Вільгельм Фюрстенберг заключив з польським королем військовий союз проти Росії. Але в Лівонській війні, котру невдовзі розпочав цар Московії Іван IV, війська ордену були розбиті, більша частина його територіальних володінь стали польсько-литовською власністю, північні території відійшли до Швеції, і Тевтонський орден припинив своє існування.

1741 – Німецький композитор Георг Фредерік Гендель закінчив роботу над одним із кращих своїх творів — ораторією «Месія», котру він написав усього за 23 дні.

У цей день в 1752 році Британія і її колонії перейшли на Григоріанський календар.

1812 – Через тиждень після кривавої перемоги над росіянами у битві біля Бородіно, армія Наполеона увійшла в Москву, котра виявилася безлюдною і залишеною військами. В Москві, головній меті військового походу Великої Армії, не виявилось ні царських урядовців, з котрими Наполеон планував обговорити умови миру, ні провіанту для військових. А після опівночі місто, підпалене російськими патріотами, охопила пожежа, котра позбавивила французів шансів пережити у Москві близьку зиму.

1847 – У ході Мексикано-американської війни за спірні території американські війська під керівництвом генерала Вінфілда Скотта увійшли в Мехіко і підняли над містом американський прапор. Поразка Мексики була закріплена мирним договором, підписаним у лютому 1848 року, згідно з котрим Мексика визнавала Техас територією США.

1866 – У Москві за ініціативою князя Трубецького композитором М.Г Рубінштейном заснована консерваторія, яка сьогодні носить ім’я П. І. Чайковського.

1867 – Тиражем 1000 примірників в Німеччині опубліковано перший том «Капіталу» Карла Маркса. Книга є розширеним продовженням опублікованої в 1859 році праці «До критики політичної економії».

У 1886 році американець Джордж Андерсон запатентував стрічку для друкарської машинки.

1901 – По смерті від отриманого в результаті замаху поранення Вільяма Мак-Кінлі віце-президент Теодор Рузвельт приніс присягу як 26-й президент Сполучених Штатів Америки.

1911 –  У Києві в антракті спектаклю в міському театрі (нині — Національна опера України) анархо-комуніст і таємний інформатор охоронного відділення Дмитро Богров двома пострілами смертельно поранив голову Ради міністрів, міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Столипіна, який помер на 50-му році життя 18 вересня й за два дні був похований на території Києво-Печерської лаври. Від миттєвої смерті прем’єра врятував хрест Святого Володимира, через який куля не влучила прямо в серце.

Вбивство Столипіна в Києві іноді порівнюють з вбивством Джона Кеннеді в Далласі. Незважаючи на очевидні відмінності між царським прем’єр-міністром і американським президентом, загальне полягає в тому, що деякі обставини їх загибелі досі залишаються таємницею. Замахи на прем’єра почалися з самого моменту його призначення; за різними оцінками, їх було від восьми до вісімнадцяти. Під його керівництвом було розроблено цілий ряд великих законопроєктів: щодо реформи місцевого самоврядування, введення початкової освіти, закон про віротерпимість, новий виборчий закон та ін.

Петро Аркадійович був троюрідним братом Лермонтову.  Його донька Олена  – дружина Володимира Олексійовича Щербатова, сина  княгині Марії Щербатової,  котрого розстріляли у Немирові. Там же була розстріляна її сестра Ольга, ще одна донька Столипіна.

1917 – Після провалу корніловського заколоту і арешту його керівників, в Петрограді утворено новий орган управління, Директорію на чолі з Олександром Керенським, котра спеціальним актом проголосила Росію республікою. Вона проіснувала майже два місяці і була повалена в ході Жовтневої революції, здійсненої соціалістами-революціонерами і більшовиками, котрі 7 листопада проголосили створення Російської Радянської Республіки.

У 1929 році футболісти київського “Динамо” провели свій перший міжнародний матч – зі збірною робітників Нижньої Австрії “Дойч Ваграм”. Наші футболісти програли з рахунком 3:4.

1936 – НКВС СРСР ухвалив рішення про масове заслання своїх співробітників до Іспанії для участі в громадянській війні

1939 – у війська Київського й Білоруського військових округів надійшли накази наркома оборони СРСР та начальника генштабу Червоної армії про підготовку бойових дій проти Польщі.

У директиві № 16634 містився наказ: “До 16 вересня приховано зосередити і бути готовими до рішучого наступу з метою блискавичним ударом розгромити військо супротивника, що протистоїть… Рішучий наступ з переходом державного кордону розпочати на світанку 17 вересня”

1939 – У США в повітря піднявся перший вертоліт конструктора Ігора Івановича Сікорського “VS-300”, котрим він керував особисто. Перші гелікоптери Сікорський почав будувати ще в 1909-10 роках, коли проживав у Києві, але тоді жоден із них не був дієздатним. Цього разу вертоліт піднявся у повітря на кілька метрів, будучи прив’язаним, але перекинувся і зазнав аварії.

1954 – На Тоцькому полігоні в Оренбурзькій області (Росія) проведено військові навчання Радянської армії із застосуванням справжньої атомної зброї. Суть навчань, проведених під керівництвом маршала Жукова, полягала у відпрацюванні можливостей прориву оборони супротивника з використанням ядерної зброї. За деякими даними для 10 тисяч мирних жителів навколишніх сіл і 43 тисяч військових, котрі брали участь у навчаннях, вони закінчились трагічно.

У 1960 році була заснована Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК). До неї тоді увійшли Ірак, Іран, Кувейт, Саудівська Аравія і Венесуела. Зараз в картель входять 15 країн: Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Іран, Ірак, Конго, Кувейт, Катар (з січня 2019 виходить з Альянсу), Лівія, Об’єднані Арабські Емірати, Нігерія, Саудівська Аравія, Екваторіальна Гвінея І Еквадор. Штаб-квартира розташована у Відні. Країни члени ОПЕК контролюють близько 2/3 світових запасів нафти. На їх частку припадає ~35% від світового видобутку або половина світового експорту нафти. Доведені запаси нафти країн, що входять в ОПЕК, в даний час складають 1199,71 мільярда барелів.

1979 – У Кабулі Голова Революційної ради Демократичної Республіки Афганіста Нур Мухамед Таракі убитий прибічниками прем’єр-міністра Хафізулли Аміна, котрий став новим керівником країни. Через два місяці Амін буде також убитий під час штурму президентського палацу радянським спецназом, і в грудні до влади в Афганістані прийде Бабрак Кармаль, а країну буде окуповано Радянською армією.

У 1972 році Папа Римський Павло VI скасував вистригання волосся на голові католицьких священиків (тонзуру), що було обов’язковим з п’ятого століття.

1982 – християнський президент Лівану Башир Жмаєль і ще 26 осіб загинули від вибуху бомби в штаб-квартирі партії “Катаїб” у Бейруті. Виконавцем убивства став член Сирійської соціал-національної партії Лівану Хабіб Шартуні, який був агентом сирійських спецслужб

У 1984 році був здійснений перший у світі переліт через Атлантичний океан на повітряній кулі. Його виконав американський військовий льотчик Джозеф Кіттінджер, що вийшов у відставку.

1990 – у Львові за рішенням місцевої ради демонтовано пам’ятник Леніну, розташований у центрі міста біля театру опери й балету імені Івана Франка

1995 – У Брюсселі відбулась офіційна церемонія прийняття Індивідуальної програми співробітництва між Україною і НАТО.

2003 – За результатами щойно проведеного референдуму Швеція відмовилась від переходу на загальноєвропейську валюту євро.

У 2010 році Сенат Франції схвалив законопроект, що забороняє жінкам носити паранджу, чадру і нікаб в публічних місцях.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА