Минулого тижня  Вінницю збурила новина про «отруєння 30 дітей експериментальним харчування без молочного, солі та цукру в одному із дошкільних закладів Вінниці…».

Тоді батьки вихованців цього закладу повідомили, що «за кілька днів після такого готування на дитячій кухні отруїлось майже 30 дітей однієї з груп. Одна дитина навіть потрапила в реанімацію…»

Цю шокуючу інформацію вже прокоментувала директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко

– Отруєння 3-го вересня не було! В цей день до закладу санаторного типу, де в кожній групі по списку є до 25-ти вихованців, а реально ходить по 10-15 в кожну групу, прийшло менше дітей… Але це були різні причини, а не «масове отруєння». Одна дівчинка справді потрапила до інфекційної лікарні, але вона вже одужує і виписана. І в неї не зафіксовано  під час аналізів патогенних чи умовно патогенних організмів., – зазначила   директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – І під час перевірки було встановлено, що ця дитина має  хронічні проблеми із травленням. Я говорила із мамою цієї дівчинки і вона жодним чином не пов’язує госпіталізацію своєї дитини із отруєнням в садочку.

– Чому в садочку ввели це експериментальне меню, на яке скаржаться батьки?

– Це меню запроваджене згідно із постановою Кабміну №5 від 4 березня, яка змінила норми харчування в дошкільних навчальних закладах. Кабмін постановив, що це справді «здорове і збалансоване меню, в якому зменшене кількість цукру, солі та борошняних виробів…» І з 1 вересня це меню  погоджене із Держспоживслужбою та всіма іншими інстанціями.

-Садочок №21 закривали на карантин чи санітарний день?

-Ні… Перевірка кухні та стану здоров’я персоналу і вихованців показала, що жодного спалаху інфекції чи отруєння в закладі не було.

-Щодо здорового меню, то це ініціатива першої леді – дружини президента України, яка нині опікується здоровим способом життя та інклюзивною освітою.

Записав Роман КОВАЛЬСЬКИЙ