У церкві 15 вересня вшановують пам’ять мученика Маманта, його матері Руфіни та батька Федота. Ще в юнацтві святий звернув до Христа багатьох своїх ровесників. За це його піддали жорстоким мукам.

А ще сьогодні  День народження Google.  Ларі Пейдж і Сергій Брін, тоді ще 24-річні студенти Стенфордського університету, зареєстрували доменне ім’я «google.com» 15 вересня 1997 року. Саме слово «google» виникло, за словами їх творців, коли один з друзів неправильно записав математичний термін «googol» (гугол) – число, що складається з одиниці і ста нулів.

Міжнародний день демократії

Асамблея ООН на своєму 46-му пленарному засіданні, яке відбулося 8-го листопада 2007-го року, ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії, який встановила на 15 вересня.

Всесвітній день боротьби з лімфомами.  Лімфома – це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів (невеликі закриті скупчення лімфоцитів), селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Лімфома – це не одна хвороба, а група з понад 30-ти різних хвороб. Сучасна практика дозволяє встановити, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики.

День народження екологічної організації “Грінпіс” . У 1971 році невелика група  канадійських екологів “оголосила війну” американському уряду, який проводив ядерні випробування на острові Амчитка (Аляска) – це була перша організована природоохоронна акція протесту. Саме у членів цієї групи на чолі з її засновниками – Беном Меткафом і Девідом Таггартом незабаром виникла ідея створення екологічної організації “Грінпіс”.

15 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

668 – У Сіракузах, куди в останні роки був перенесений імператорський двір, убитий 37-річний Констант II. Згідно «Хронографії» Феофана Сповідника, це зробив підкуплений франками служка імператора, котрий вдарив його відром по голові, коли той саме намилив голову, — Констант упав у воду і захлинувся. Новим правителем Візантійської імперії став син Константа II 16-річний Костянтин IV.

1776 – англійські війська взяли Нью-Йорк, ледь не захопивши американського командувача Джорджа Вашингтона

1830 – Між британськими містами Ліверпуль і Манчестер відкрилось регулярне залізничне пасажирське і вантажне сполучення. Трасу обслуговувало вісім паровозів з двигунами конструкції Джорджа Стівенсона, в котрих використовувалась технічна новинка — котел і піч з великою нагрівною площею, що забезпечувало тривалу і неперервну роботу парової машини, швидкість до 60 км/год, і можливість відмовитись від стаціонарних машин-тягачів, котрі раніше використовувались для перетягування поїздів на підйомах. Ця подія дала поштовх для розвитку залізничних сполучень по всьому світу, незважаючи на те, що цього ж дня під час урочистого відкриття манчестерського вокзалу під колесами поїзда випадково загинув сложбовець вокзалу Вільям Хаскіссон.

1866 – у Петербурзі за вироком суду повісили російського терориста Дмитра Каракозова, який намагався вбити Олександра II

1874 – у Берні (Швейцарія) відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами.

У жовтні вони підписали договір про створення Всесвітнього поштового союзу

1884 – На з’їзді офтальмологів у Гейдельберзі, велике герцогство Баден, 27-річний австрійський медик Карл Коллер доповів про ефективність використання водного розчину кокаїну як знеболючого і блокуючого препарату при проведенні операцій на оці. Незважаючи на побічні ефекти його застосування, кокаїн на два десятиліття став найпоширенішим анестетиком, особливо серед дантистів, а з появою його менш токсичного і значно дешевшого замінника новокаїна місцева анестезія знайшла широке застосування у медицині і ветеринарії.

1893 – У Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» — перше україномовне видання в США, офіційний орган Українського Народного Союзу. На сьогодні це найстарша у світі україномовна газета, що виходить безперервно (з 1893 року).

1916 – В ході Першої світової війни під час битви на Соммі британці вперше у військовій практиці людства застосували танки — 32 доволі примітивні і повільні машини, котрі навіть не встигали рухатись синхронно з переміщенням піхоти, одним своїм виглядом викликали паніку в німецьких оборонних рядах. Незважаючи на недосконалість танків “Mark I”, більша частина яких із-за поганої маневренності була втрачена під час німецького контрнаступу, генерал Дуглас Хейг, командуючий союзницьких військ на Соммі, замовив ще кілька сотень екземлярів новітнього озброєння.

1917 – У США вийшов перший номер заснованого Берті Чарльзом Форбсом фінансово-економічного журналу «Форбс». Сьогодні він є одним з найавторитетніших друкованих економічних видань у світі. Своє визнання «Форбс» завоював завдяки сміливим розслідуванням у світі бізнесу, об’єктивним оцінкам і рейтингам найзаможніших людей у світі.

1919 – Одесу зайняли війська Добровольчої армії Денікіна

1919 – приїзд до Кам’янця-Подільського – урядового центру УНР – повстанського отамана Зеленого (Данила Терпила). В результаті переговорів, проведених із головним отаманом Симоном Петлюрою, досягнуто угоди про спільні дії повстанців та регулярних військ УНР

1924 – у Південній Бессарабії – в Татарбунарах (нині Одеська область України) – почалося повстання проти румунської влади під керівництвом комуністичної організації Бессарабії.

Виступ тривав чотири дні; 16 вересня було проголошено встановлення радянської влади в регіоні, у різних селах створено ревкоми, загони народної міліції і червоної гвардії. Повстанці вели боротьбу за створення Молдавської радянської республіки.

19 вересня румунські війська штурмом взяли Татарбунари – центр повстання, застосувавши артобстріл хімічними снарядами. Загинуло більше 3 тисяч осіб

1928 – англійський мікробіолог Александер Флемінг, досліджуючи плісняві гриби, перший у світі виділив пеніцилін

1933 – Генріх Ягода повідомив Сталіну про розкриття в Ленінграді “товариства педерастів”.

Заарештовано понад 150 осіб

1935 – На рейхстазі, скликаному у Нюрнберзі з нагоди щорічного з’їзду нацистської партії, прийнято т.зв. “Нюрнберзькі закони”, які серед іншого забороняли шлюби та позашлюбні стосунки між євреями та німцями і позбавляли євреїв громадянства Рейху. Державним символом Німеччини стала свастика

1939 – Перемишль захопили німецькі війська.

Міністр закордонних справ Третього Рейху Йоахім Ріббентроп надіслав телеграму послу в Москві Фрідріху Шуленбургу з питання про вступ частин Червної армії у східні райони Польщі. Пропонувалося висловити главі МЗС СРСР В’ячеславу Молотову вітання німецької сторони з приводу рішення ввести війська Червоної армії на терени Польщі. “Радянський уряд, – говорилося в телеграмі, – таким чином звільнить нас від необхідності знищувати залишки польської армії, переслідуючи їх аж до російського кордону”. Пропонувався проект сумісного німецько-радянського комюніке

1940 – В ході “Битви за Британію”, котра почалась 13 серпня, королівські повітряні сили у годинному бою над Лондоном збили 56 німецьких літаків, втративши 40 своїх. Ця поразка змусила німецьке командування визнати неспроможність люфтваффе взяти під свій контроль простір над британськими островами і відкласти операцію “Морський лев” — вторгнення на острови — на невизначений термін. Через  неспроможність здобути швидку перемогу, інтенсифікації військових поставок озброєння із США в Англію і початок в червні 1941 року війни з СРСР ця операція так ніколи і не була почата.

1941 – Києвом німецькі війська завершили оточення п’яти радянських армій.

1941 – у Берліні відправлені у в’язницю Степан Бандера та Ярослав Стецько. 15 вересня 1941-го Бандера був відправлений у центральну тюрму гестапо в камеру № 29 на Прінцрегентштрасе. Одночасно провели масові арешти членів ОУН на всіх окупованих німцями територіях в Україні і Європі. В ув’язненні опинилися півтори тисячі оунівців. Братів Бандери Василя та Олександра було закатовано у кінці липня 1942 р. у концтаборі Аушвіц. У Херсоні [є версія, що в Миколаєві] ґестапо розстріляло третього брата Богдана. Та у львівській в’язниці – вбили брата дружини. Одночасно НКВД у Києві розстріляло 10 липня 1941 р. батька Бандери о. Андрія, а двох сестер Володимиру і Оксану вивезли в сибірські концтабори.

1944 – Війська 3-го Українського фронту Радянської армії, що 8 вересня увійшли на територію Болгарії, втупили у столицю країни Софію.

1959 – На запрошення американського президента Дуайта Ейзенхауера з 13-денним візитом до США прибув голова ради міністрів СРСР Микита Сергійович Хрущов. В липні цього ж року СРСР відвідав віце-президент США Річард Ніксон. Взаємні візити керівників двох наддержав сприяли пом’якшенню стосунків, зближенню позицій з ряду питань, практичному втіленню хрущовської тези про “мирне співіснування” двох ідеологічних систем, але так і не змогли зупинити “холодну війну” між СРСР і США, котрі і надалі не гребуючи методами, намагались завоювати вигідні військові та політичні позиції у світі.

1959 – у перше плавання відправився радянський атомний криголам “Ленін”

1964 – вийшов перший номер жовтої газети “The Sun”

1973 – після чотириденних тортур на стадіоні “Чилі” в Сантьяго вбитий поет Віктор Хара

1978 – Перемігши Леона Спінкса у бою в Новому Орлеані, Мухаммед Алі втретє завоював титул чемпіона у суперважкій категорії. Він став першим боксером, кому вдалось досягнути такого успіху. Після перемоги Алі пішов з боксу, а через два роки зробив невдалу спробу повернутись у професійний спорт.

1983 – у Стебнику біля Дрогобича, де розміщені великі заводи калію, сталася аварія: прорив греблі басейну, куди спливали хімічні залишки змивки. В отруєній околиці загинуло багато худоби та дичини

1990 – демонстранти в Тбілісі напали на будівлю КДБ Грузії

1991 – у Києві на Софійському майдані відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акта про державну незалежність України

1994 – Верховна Рада України скасувала рішення Севастопольської міськради від 23 серпня про російський статус міста

2000 – У австралійському місті Сідней відкрились XXVII Олімпійські ігри, останні в другому тисячолітті. В них взяли участь 10 651 спортсменів з 199 країн, які розіграли 300 комплектів нагород у 28 видах спорту. Українські спортсмени завоювали на сіднейській Олімпіаді 23 медалі, з них 3 золоті, 10 срібних і 10 бронзових.

2001 – Генпрокуратура України зняла обвинувачення з екс-віце-прем’єра Юлії Тимошенко та її чоловіка

2006 – Національний банк України випустив банкноту номіналом 500 гривень

2008 – Американський інвестиційний банк Lehman Brothers, борги якого склали 613 млрд доларів США, звернувся до суду з заявою про банкрутство і проханням про захист від кредиторів. Це стало ключовою подією світової фінансової кризи кінця 2000-х років, яка почалась у серпні 2007 року з іпотечної кризи у США.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА