Якщо минулого року сто гривень вже ніхто не вважав за гроші, то цього року рівень купівельної спроможності впав і в 200-гривневої купюри.

Восени на Вінниччині традиційно підбивають підсумки врожаю овочів з «борщового набору». Як зауважують місцеві фермери, цього сезону гарний врожай картоплі. Але через дощову погоду не вродила цибуля. Розцінки на буряк ймовірно, залишаться на рівні минулого року. Але очевидно одне — на низькі ціни очікувати не варто.

На думку експертів-економістів у галузі сільського господарства цього року урожай городини навіть на 30 відсотків вищий. Але ціни теж підскочили. За кілограм картоплі у Вінниці на «Лісопарку» просять 8-10 гривень. На «Вишеньці» — 12. Капуста — 6-7 гривень за кілограм на «Лісопарку» і 10 — на «Вишеньці». За кілограм буряку, цибулі, моркви доведеться віддати по 15 гривень. Традиційно нижчі ціни на Привокзальному ринку, але тільки до 11 години дня.

Ціна на сало та м’ясо на вінницьких ринках коливається від 110 до 150 гривень. Все залежить від якості продукту. А м’ясо курятини вже за ціною доганяє свинину і подорожчає до настання холодів ще на 4-5 відсотків.

За прогнозами економістів, овочі, які виростили в Україні, не підуть на експорт, а розійдуться на торгові полиці по країні. Легше від цього вінничанам не стане. І навіть рекордний врожай зернових не «захистить» українців від подорожчання низки продуктів.

У світі ціни на продовольство зросли на 32%, в Україні — на 16-17%. Продукти-рекордсмени — олія та цукор. Вони зросли на майже 80%, і зараз літр рафінованої олії коштує 75 гривень, а цукор, якщо пошукати на ринках, то можна знайти по 26 гривень за кілограм (у ягідний сезон ціна на цукор підскочила до 35 гривень). Яйця підскочили в ціні на 35-40 відсотків і коштують від 33 до 39 гривень за десяток.

Торговці в один голос кажуть про зростання зарплат і пенсій. Так, мінімальну зарплату в Україні з 1 січня 2021 року підвищили до 6 тис. грн. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в червні 2021 року зросла у порівнянні з червнем 2020 року на 23,6% — до 14 тис. 313 грн.

Але левову частку цього прибутку з’їдає «комуналка». І, за підрахунками статистів, в Україні понад 14% населення не вистачає грошей навіть на їжу. Лише 32,8% громадян можуть дозволити собі купувати харчові продукти та одяг і трохи відкладати, але вони не можуть купити дорогу техніку (холодильник або телевізор). Тому не дивно, що люди, оцінюючи свої матеріальні статки, не безпідставно бояться того, що можуть опинитися за межею бідності.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА