На проросійських сайтах пов’язують передачу храму громаді з недавнім візитом Вселенського Патріарха Варфоломія.

Керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній Паканич назвав законне користування храмом громадою ПЦУ «рейдерським захопленням».

А що ж відбувалося насправді, журналісту газети «33-й канал» розповів священник ПЦУ отець Ростислав (Процанін), котрий як волонтер неодноразово привозить допомогу українським бійцям на фронт.

– Громада Красносілки перейшла з Московського патріархату до ПЦУ ще 2,5 року тому. Більшістю голосів, а це 90 відсотків мешканців села, вирішили зібрати збори, повідомили про це священника. Двічі збиралися селяни, висловлювали свої думки, чому саме вирішили перейти до Православної Церкви України. Пригадали слова тодішнього настоятеля, котрий казав: «А що вам Путін поганого зробив?»

Обурило людей, що одного з ветеранів російсько-української війни він не допустив до святого причастя. Власне, такі проросійські настрої ще більше схилили людей до думки, що настав час змінювати підпорядкування релігійної громади. Кілька місяців тому, 31 березня, остаточне рішення ухвалив Вінницький апеляційний суд.

Коли віряни разом зі старостою релігійної громади Сергієм Ярком прийшли до священника, котрий проживав неподалік від храму, там вже стояли священники Московського патріархату і не місцеві віряни. Відбулася неприємна розмова, сутичка з погрозами.

Шість інстанцій судів, у тому числі і Верховний Суд наша громада виграла. У липні цього року вирішили узаконити майно і невдовзі отримали документи на право власності на храм та інші будівлі. Аби уникнути сутичок, я вирішив створити «круглий стіл» в кабінеті голови ОТГ. Туди покликав в.о. начальника поліції, старосту села і благочинного Московського патріархату. Там поставив усіх до відома, що громада отримала усі документи і готова увійти до храму. Священик МП відразу ж заявив, що це провокація.

Тільки 3 вересня громада вирішила зайти в храм. Прихильники московської церкви перешкоджали, як тільки могли. Їхній священник Андрій Козюк, як міг, затягував час, не хотів забирати свої речі з приміщення. Але все відбувалося дуже гідно. Зараз розганяються думки про гоніння, образи, насильство. Ці всі відео — для картинки у Росію. Я бачив, як такі ж провокації влаштовуються на Донбасі і дуже не хочу, щоб у Красносілці було так. Їх відверто дратує все українське.

Наразі у храмі Красносілки проводить богослужіння Православна Церква України. Прихильники російської церкви терміново відшукали хату на околиці села і готуються проводити богослужіння там.