Смерть дітей на Гайсинщині — одна з найбільших трагедій України. Битва за життя трьох дітей триває у дитячій обласній лікарні.

Вся Україна шокована новиною про смерть дітей на Вінниччині. Попередній висновок лікарів: отруїлись грибами — блідою поганкою.

Мама приховувала причину отруєння та смерті своїх дітей. Та молодший син, якого третім доправили в реанімацію, зізнався лікарям, що всією родиною вони їли гриби, які напередодні назбирали у лісі. Чи врятують його життя — і досі залишається загадкою для лікарів. Бо стан занадто важкий…

Як стало відомо, мама-одиночка має вісьмох дітей. І всі вони від різних чоловіків. Найстарша проживає у Вінниці. Має співмешканця та дитину. Зареєстрована також як матір-одиночка. Ще одна 21-річна донька зараз вагітна, проживає із чоловіком у селі Крутогор. Ці сестри не отруїлись. Вони 7-го і 9-го вересня хоронили двох маленьких сестричок — 4-річну Злату та 13-річну Владиславу, які померли в жахливих муках у реанімації Гайсинської лікарні.

– Родина проживала на околиці села поблизу лісу. Тому збирати ягоди та гриби для них було звичною справою. Та ніхто не очікував такого… Коли ж діти отруїлись, мама не дозволяла звертатись до лікарів — тримала вдома, самостійно лікувала та приховувала отруєння, бо боялась покарання за отруєння власних дітей? Коли ж інформація «розлетілася», соціальні служби все ж госпіталізували їх. День та ніч лікарі боролись за життя діток, та врятувати не вдалось: дівчатка померли, а хлопчик — молодший брат — у реанімації.

Зараз інші діти проходять обстеження у дитячій обласній лікарні. Хто буде відповідати за такий важкий злочин – дитячу смерть — невідомо. Але діток вже не повернути… Ще вчора вони грались на вулицях нашого села. А тепер ходимо провідувати дитячі могилки, – розповідають сусіди.

За інформацією Гайсинської ЦРЛ, з 4 по 6 вересня 2021 року до приймального відділення районної лікарні після самозвернення бригадою екстреної медичної допомоги було госпіталізовано 5 дітей віком від 2,5 до 12 років із багатодітної сім`ї. Це мешканці села Крутогорб, — повідомляють у лабораторному центрі .

Госпіталізували через явні ознаки отруєння. Було вже зрозуміло, що це, ймовірно, гриби.

Мама не хотіла звертатись до лікарів. Та коли зрозуміла, що діти помирають на очах, викликала «швидку».

Першою забрали Владиславу у важкому стані. В неї були нудота, діарея та біль у животі… А її сестричку довезли у лікарню вже в комі. Для обох термін лікування вдома був смертельним. Лікарі не змогли врятувати дітей.

Після смерті малюків поліція відкрила кримінальне провадження.

Мати готувала дітям чаї, давала абсорбенти. Лікарської допомоги не було. В даних фактах вбачається злісне невиконання особою обов`язків по догляду за дитиною. За фактом загибелі двох дітей подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 166 Кримінальго кодексу України. Передбачено позбавлення волі до 5-ти років, — зазначає Віталій Паридуха, слідчий Гайсинського районного відділку поліції.

Після смерті дівчаток санавіація доправила до обласної дитячої лікарні і 12-річного Стаса — це і стало його шансом на життя. Ще і зараз він знаходиться в реанімації, але, кажуть, йде на поправку.

– Хлопчик у важкому стані був транспортований у дитячу обласну лікарню. Його стан вдалось стабілізувати. Дитина залишається в реанімаційному відділенні. Ще дві дитини із цієї родини також транспортовані в дитячу обласну лікарню. Їхній стан наразі стабільний, — каже заступник директора департаменту охорони здоров`я Тетяна Бодаренко.

Інші діти, 2 та 10 років, знаходяться в терапевтичному відділенні.

Софія Копач