Сьогодні церква вшановує пам’ять мучениці Василини, яка померла за віру в Христа. А ще  згадують священномученика Анфима Нікомидійського і мучениці Домни. 16 вересня слов’яни влаштовували в своїх будинках генеральне прибирання. Старі речі викидали або спалювали, їх також віддавали жебракам. Вважалося, що таким чином можна залучити удачу і благополуччя на рік вперед.

Йом Кіпур – Десятий день єврейського нового року – Судний день (Йом Кіпур) – день спокутування гріхів і Вищого суду. Це єдиний день у році, коли Тора наказує людині не займатися нічим, окрім аналізу своїх вчинків і помислів.

16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару. День встановлено на згадку про підписання Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. У 1987 році 36 країн, у тому числі і СРСР, підписали документ, згідно з яким країни-учасниці повинні були обмежити і повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин.

16 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

1492 – під час першої експедиції Колумба було відкрите  Саргасове море.

1620 – із Плімута в Новий Світ відплив перший корабель із поселенцями – англійський трищогловий барк “Мейфлауер” із 48 членами екіпажу та 101 колоністом на борту (35 із них були з голландського Лейдена). Під час тримісячного плавання двоє пасажирів померли, народилися двоє дітей

1651 – у Білій Церкві спалахнуло повстання козаків, незадоволених умовами перемир’я з Польщею

1658 – Під Гадячем гетьман Війська Запорозького Іван Виговський, каштеляни волинський Казимир Беньовський як представник Польського королівства і смоленський Людвік Євлашевський від імені Великого князівства Литовського підписали угоду, що завершувала десятилітню Українсько-Польську війну. В основу примирення були покладені повна амністія всім учасникам збройного протистояння, повернення «козацьких вольностей», взаємна релігійна толерантність католиків і православних та «повернення до вітчизни» Київського, Чернігівського і Брацлавського воєводств як Великого Князівства Руського на правах третьої рівноправної складової Речі Посполитої.

16 вересня 1782 року була вперше використана “Велика печатка” уряду США – нею проштампували підписану генералом Джорджем Вашингтоном, який в 1789 році стане першим президентом США, угоду з Англією про обмін полоненими і поліпшення поводження з ними. Історія наступна: 4 липня 1776 року перед Бенджаміном Франкліном, Джоном Адамсом і Томасом Джефферсоном – засновниками США – було поставлено завдання створити печатку США, саме тоді конгресмени схвалили “Декларацію незалежності”.

Велика печатка була завершена і затверджена шість років по тому, вона відображає переконання та ідеали, які батьки-засновники хотіли передати своїм нащадкам. Державний секретар США вважається офіційним хранителем печатки. Вона прикладається тільки до строго визначених документів, таким, як міжнародні договори і президентські звернення. Побачити велику печатку можна у виставковому залі Державного департаменту у Вашингтоні.

1824 – По смерті Людовика XVIII престол Франції зайняв його брат Карл X.

У 1857 році Джейн Пірпонт з Бостона отримала авторські права на пісню “One Horse Open Sleigh”, більш відому як “Jingle Bells”. Ця Різдвяна пісенька була написана для вистави в Недільній школі, і нині без неї не обходиться жодне Різдвяне свято.

У 1859 році англійський дослідник Давид Лівінгстон відкрив в Африці озеро Ньяса.

1906 – норвезький мандрівник Руаль Амундсен відкрив Південний магнітний полюс

1908 – У штаті Нью-Джерсі Вільям Дюран заснував компанію “General Motors”, майбутнього виробника автомобілів Cadillac, Buick, Oldsmobile, Pontiac, Chevrolet.

1918 – ВЦВК Росії ухвалив декрет про заснування першого радянського ордена – ордена Червоного прапора

1918 – Павло Скоропадський затвердив закон про проголошення українськими державними вищими школами колишніх російських шкіл на території України. Зокрема, державними університетами України оголошено Київський ун-т св. Володимира, Харківський ун-т та Новоросійський в Одесі.

Державними вищими технічними школами України стали Катеринославський гірничий інститут, Харківський технологічний інститут, Харківський ветеринарний інститут і Київський політехнічний інститут

1930 – За особистим розпорядженням прем’єр-міністра Речі Посполитої Юзефа Пілсудського розпочалось «умиротворення» українців Галичини. Покладена на міністра внутрішніх справ Феліціяна Складковського, пацифікаційна акція стала прикладом застосування принципу колективної відповідальності, що не знайшов належного засудження міжнародних інституцій.

1931 – у Москві створено Центральний театр ляльок при Центральному будинку художнього виховання дітей. Із дня заснування театр очолював Сергій Образцов

1932 – Перебуваючи у в’язниці поблизу Бомбея, Мохандас Ганді почав голодування на знак протесту рішення британського уряду підтримати нову індійську конституцію, за якою виборча система Індії зберігала поділ на касти. Протест Ганді закінчився за 6 днів, коли з конституції були вилучені гарантії для касти «недоторканних» протягом 70 років бути представленими у парламенті.

1936 – на мітингу в Києві Климент Ворошилов висунув гасло “Бити ворога на його території”

1941 – передовий загін дивізії СС “Адольф Гітлер” вступив у східний район Криму.

Під натиском німців радянські війська залишили районні центри Баришівка, Березань, Переяслав Київської області; Комишня, Нехвороща, Нові Санжари, Сенча Полтавської області; Буринь Сумської області; Велика Лепетиха, Генічеськ, Нижні Сірогози Запорізької області; Варва, Прилуки, Яблунівка Чернігівської області

1941 – у місті Гайсин Вінницької області почалися розстріли єврейського населення, вбито близько 3000 місцевих жителів

1941 – Державний комітет оборони СРСР ухвалив рішення про евакуацію промислових підприємств Харкова.

Також ДКО ухвалив постанову “Про загальне обов’язкове навчання військовій справі громадян СРСР”, відповідно до якої всі громадяни чоловічої статі віком від 16 до 50 років, здатні носити зброю, без відриву від виробництва повинні були пройти обов’язкове військове навчання

1944 – глава СС Генріх Гіммлер на особистій аудієнції доручив генералу Андрію Власову створити “Російську визвольну армію”

1959 – У Нью-Йорку в готелі «Sherry-Netherland» компанія Xerox продемонструвала перший успішний промисловий копіювальний апарат «Xerox 914», який революціонізував документообіг. Він важив 294 кг, коштував 27 500 доларів і працював зі швидкістю 136 копій розміром 229 мм х 356 мм за годину

1964 – повідомлялося, що Спілка журналістів України встановила щорічні премії ім. Ярослава Галана, якими відзначатимуть авторів високоідейних творів із різних жанрів журналістики й публіцистики, що здобули широке громадське визнання

У 1966 році в Нью-Йорку оперою “Антоній і Клеопатра” було відкрито нову будівлю “Метрополітен Опера”.

1976 – 23-річний вірменський плавець Шаварш Карапетян, випадково опинившись на місці падіння тролейбуса з дамби у Єреванське озеро, з глибини 10 метрів врятував 20 пасажирів.  Решту пасажирів – 72 – врятувати не вдалося. Тривале перебування у крижаній воді і отримані травми привели до тривалої хвороби, інвалідності і припинення спортивної кар’єри 11-разового рекордсмена світу, 17-разового чемпіона світу, 13-разового чемпіона Європи і 7-разового чемпіона СРСР з підводного плавання.

У 1979 році На східному крилі шахти “Юнком” (м. Юнокомунарівськ), на об’єкті “Кліваж” здійснено підземний ядерний вибух. Вибух потужністю 0,2-0,3 Кт тротилового еквіваленту на глибині 903 метри мав на меті зниження напруги в гірничому масиві, що поліпшило б безпеку відпрацювання вугільних пластів. Окупанти стверджують, що «мокра» консервація об’єкта «Кліваж» шахти «Юнком» не призведе до забруднення і погіршення екології. Натомість українські спеціалісти попереджують, що в такому разі радіоактивні відходи разом з неконтрольованими підземними водами поступово вийдуть на поверхню з глибини 1000 м, і це точно загрожуватиме всім екологічною катастрофою.

1982 – Через декілька годин після того як ізраїльські війська увійшли в Західний Бейрут, християнська міліція ливанського майора Саада Хаддада, союзника Ізраїлю, вчинили напад на табори палестинсьих біженців Сабра і Шатілла, де за два дні було вбито близько тисячі чоловік, включаючи жінок і дітей. Різанина почалася через день після захоплення Західного Бейрута ізраїльськими військами і вже після того, як бойовики Організації визволення Палестини залишили Бейрут відповідно до міжнародних домовленостей. Фалангісти були союзниками ізраїльтян і діяли в координації з ними – ізраїльтяни забезпечували оточення таборів під час розправи. Приводом для різанини стала помста за вбивство мирного населення в християнському місті Дамур, влаштоване палестинськими мусульманами, та вбивство президента Лівану – християнина Башира Жмаєля. Ізраїль спочатку заперечував сам факт геноциду, а потів зняв з себе будь-яку відповідальність за цей інцидент. 29 вересня для запобігання подальшому кровопролиттю ООН знову ввела миротворчий військовий контингент в Ливан.

У 1996 році в США був заарештований хакер Кевін Мітнік, який зламав комп’ютерну мережу Пентагону. Кевіну було пред’явлено 23 звинувачення в шахрайстві з використанням комп’ютерних систем. Прокурор заявив, що Митник винен у нанесенні збитку на суму, що перевищує 80 мільйонів доларів. У 2010 році Кевін Мітнік займався питаннями захисту комп’ютерних систем. Він є засновником компанії Defensive Thinking Inc., що спеціалізується на комп’ютерній та мережевій безпеці. Митник є автором ряду книг, про нього знято кінофільм.

1997 – мiнiстра закордонних справ України Геннадія Удовенка обрано президентом Генеральної асамблеї ООН (головою 52-ї сесії). Ця сесiя, що тривала рік, увiйшла в iсторiю як “сесiя реформ”, схвалила програму реформування Органiзацiї Об’єднаних Націй, запропоновану генеральним секретарем Кофі Аннаном, i надала iмпульсу широкомасштабному оновленню ООН

У 1998 році відбулася прем’єра мюзиклу “Нотр-Дам де Парі”. Цього ж року стартувала скорочена американська версія мюзиклу в Лас-Вегасі і англійська версія в Лондоні. Пісні «Belle» і «Le temps des cathedrales» стали світовими хітами. Мюзикл «Нотр-Дам де Парі» потрапив у Книгу Рекордів Гіннеса, як найуспішніший за перший рік роботи.

1999 – Ураган Флойд, що налетів на штат Північна Кароліна зі швидкістю 180 км/год, привів до руйнування більше 12 тисяч будинків і загибелі 52 чоловік. Через проливні дощі влада Північної Кароліни і сусідніх штатів змушена була провести евакуацію більше 2.6 мільйона осіб, найбільшу в США евакуацію в умовах мирного часу.

2000 – У Києві зник журналіст Георгій Ґонґадзе. Ця подія, поряд з оприлюдненням звинувачень про можливу причетність влади до долі журналіста, стала причиною наймасштабнішої політичної кризи в Україні за останні 10 років, а також масових акцій протесту у Києві. Востаннє його бачили 16 вересня 2000 року на бульварі Лесі Українки в Києві, коли він сідав у машину. Увечері наступного дня ЗМІ оприлюднили інформацію про його зникнення. Георгій Гонгадзе (1969-2000) – український журналіст, засновник та перший головний редактор інтернет-видання «Українська правда». Народився він у Тбілісі. В Україні став бувати з кінця 1980-х як представник інформслужби Народного фронту Грузії. Журналіст працював у львівській організації Народного руху, а після розвалу СРСР співпрацював з низкою українських ЗМІ. 2 листопада 2000 року в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі і родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердили, що знайдений труп – це тіло Гонгадзе. Однак лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

У 2011 році під час авіашоу в штаті Невада літак впав прямо на глядачів. Три людини загинули, 56 – постраждали.

2014 – Верховна Рада України ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка замінила Угоду про партнерство та співробітництво, даючи Україні змогу перейти до політичної асоціації та економічної інтеграції з Європейським Союзом.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА