Скільки часу він діяв і скільки людей пройшли через нього? На ці та інші запитання мають дати відповіді слідчі.

Та у неділю, 12 вересня, поліцейські Вінницького районного управління поліції спільно з працівниками управління міграційної поліції за силової підтримки бійців спецпідрозділу КОРД затримали трьох зловмисників, які організували роботу так званого реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних.

У відділі комунікації поліції повідомили, що пацієнтів силоміць доставляли до центру, забороняли покидати територію, самостійно пересуватись містом, користуватись мобільними телефонами і утримували у центрі проти їхньої волі.

Розташовувався реабілітаційний центр у двоповерховому приміщенні за високим парканом у селі Пирогово під Вінницею. На вікнах — грати. Сусіди не підозрювали нічого протизаконного. Працював як громадська організація, котра, крім всього, взялася надавати психологічну реабілітацію. Якби не випадок, про діяльність центру ще довго б ніхто не здогадувався.

Начальник управління міграційної поліції Кирило Доценко розповів, що спочатку до поліції надійшло повідомлення від вінничанина, котрий став свідком того, як троє невідомих чоловіків у Вінниці силоміць посадили в автівку дитину та поїхали у невідомому напрямку.

Негайно на території області був введений у дію план «Перехват». Задіяні усі необхідні сили поліції для встановлення та затримання правопорушників. І вже через годину поліцейські розшукали автомобіль «Фольксваген».

Він був припаркований біля двоповерхової будівлі, де, як з’ясувалося, знаходився реабілітаційний центр для алко- та наркозалежних людей. Розшукали і дитину — 14-річного хлопця, мешканця Одещини. Його до закладу «запроторила» мама (правоохоронці ще з’ясовуватимуть обставини). Коли хлопець втік з центру – його розшукали і примусово повернули до установи.

Під час проведення в приміщенні невідкладних слідчих дій поліцейські виявили дев’ятьох осіб, в тому числі, одного неповнолітнього, які дали покази, що їх помістили до закладу та утримували проти волі, забороняли покидати його територію. Один чоловік взагалі не знає, як він тут опинився. З’ясувалося, що дозвільних документів для проведення медичної практики у цього закладу немає.

Під час проведення обшуку слідчі вилучили облікові картки осіб, які проходили реабілітацію, і документацію. Термін «лікування» у цьому сумнівному закладі, котрий органзували троє чоловіків, тривав пів року. За кожен місяць перебування з пацієнтів брали немалі гроші.

– Тут простежується порушення закону, бо людину не можна утримувати під замком без її волі і без рішення суду, – розповідає керівник відділу комунікації управління Нацполіції Вінницької області Анна Олійник. — Наразі затримано трьох організаторів реабілітаційного центру. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. Слідством розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Тим часом в облдержадміністрації вже утворена комісія, котра проведе власне розслідування цього випадку.

Ілона ВАЛЬТЕР