Авіакомпанія Ryanair готова використовувати ще 7 аеропортів і стати великим інвестором в нашій країні.

Якщо найближчими місяцями Україна підпише Угоду про Спільний авіаційний простір з Європейським Союзом, ірландський лоукостер Ryanair буде готовий почати в країні агресивну експансію.

Про це, як повідомляє Reuters, заявив виконавчий директор авіакомпанії Майкл О’Лірі.

Єдиний ринок, на який я хотів би вказати, – це Україна. Я вважаю, ми станемо великим інвестором в Україні, коли вона приєднається до європейського “відкритого неба”, – свідчить звернення О’Лірі до інвесторів після щорічних зборів Ryanair 16 вересня.

Він зазначив, що в Україні є до 12 аеропортів (у тому числі й «Вінниця» після ремонту – прим. авт.), які готова використовувати Ryanair. Наразі авіакомпанія використовує лише п’ять з них.

За словами О’Лірі, авіаперевізник робить ставку на робочих мігрантів, а також зацікавлений у внутрішньому ринку України.

– Я гадаю, ми агресивно рухатимемося до цієї моделі”, – сказав директор Ryanair.

Нагадаємо, що 135 млн гривень вже надійшло із держбюджету на реконструкцію аеропорту “Вінниця”.

– Кошти на капітальну реконструкцію  злітно-посадкової смуги справді надійшли. Це 135 мільйонів, із яких 111 мільйонів на виконання будівельних робіт. Решта коштів – це технічний та  авторський нагляд, на службу замовника та інші витрати… Фактично це аванс на закупку сипучих матеріалів + цементу. А також на розгортання комплексу будівельних виробництв – бетонного  заводу і всіх модульних приміщень підрядника. Ці кошти маємо освоїти до кінця року, – повідомив директор комунального аеропорту «Вінниця» Володимир Ніценко. – Всі тендері проведені, а тому реально стартують підготовчі роботи. Демонтаж смуги розпочнеться в наступному році…

– Що буде із джазовим фестивалем, який має відбутись в аеропорту 1-3 жовтня?

– Все відбудеться по плану, бо ремонт аеровокзалу – це окремий проєкт, який не заважає розгортанню робіт по реконструкції смуги. Тому кілька днів на джаз у «Вінниці» варто знайти кожному фанату цієї музики.

Водночас, депутат ВМР Віктор Перлов так прокоментував фактичний старт цього масштабного проєкту:

– Нарешті підрядник зможе розпочати виконання робіт, запланованих на цей рік…

Реконструкція аеропорту – надзвичайно важливий і довгоочікуваний проєкт для міста, адже тисячі містян зможуть подорожувати у найпопулярніші напрямки безпосередньо з Вінниці.

Лише уявіть – 15 хвилин від залізничного вокзалу і ви біля стійки реєстрації.

Наразі лише витрати на дорогу до аеропорту (наприклад, “Бориспіль”) нерідко більші за авіаквитки для подорожі. І це без врахування втрат часу на дорогу, – зазначив Віктор Перлов.

Нагадаємо, що місто Вінниця виділило 30 мільйонів гривень на початок ремонту аеровокзалу комунального летовища вже цього року.

А реконструкція смуги, яку спільно використовують у Вінниці військові та цивільні авіатори, має тривати 21 місяць та загалом оцінюється в 2 мільярди гривень.