17 вересня біля пам’ятника Михайлу Коцюбинському у Вінниці, що знаходиться на площі поруч з його літературно-меморіальним музеєм, відбулось урочисте відзначення переможців Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського.

Вона є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини в царині літератури.

Вручається нагорода українським літераторам за високохудожні доробки, що звеличують гуманістичні ідеали.

Цього року з часу заснування літературної премії виповнюється 40 років. За весь час почесне звання було присуджене 44 лауреатам.

Звертаючись до присутніх, перший заступник голови обласної державної адміністрації Наталя Заболотна привітала лауреатів:

«Дуже приємно, що у цей важливий день ми вже багато років зустрічаємося з вами на врученні Всеукраїнської премії імені Михайла Коцюбинського. Визначати переможців було надзвичайно непросто, адже кожен із номінантів заслуговує на визнання. Дуже приємно, що Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського, заснована на Вінниччині, набула статусу міжнародної, адже на її здобуття претендують письменники з різних країн світу. Також приємно, що серед номінантів найбільше вінничан, але серед учасників є письменники з багатьох інших міст. Беручи кожну із книг авторів до рук, члени комісії були готові підтримати кожного. Ця премія визначає кращих із кращих, але всі без винятку номінанти були достойними на її здобуття», – зауважила Наталя Заболотна.

Вона також повідомила про ініціативу внесення змін до Положення про Всеукраїнську літературну премію ім.М.Коцюбинського, а саме – включення ще однієї номінації «ЛІТЕРАТУРНИЙ ПЕРЕКЛАД».

«Цьогоріч було багато книг чудових авторів переконаних в тому, що літературний переклад має окрему, додаткову функцію у просуванні мови та літератури. Вважаю, що ми маємо підтримати всіх тих, хто здійснює професійний переклад творів. Дуже хотілося б, щоб Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського і надалі прославляла ім’я нашого земляка», – зауважила Наталя Заболотна.

Перший заступник голови ОДА під час урочистостей вручила переможцям дипломи та грошові сертифікати.

За результатами двох етапів таємного голосування переможцями стали:

у номінації «ХУДОЖНЯ ПРОЗА» – Сергій Деркач, автор романів «Мати солдата» та «Дума про добровольця»;

у номінації «ПОЕЗІЯ» – Ярослав Чорногуз, автор корони сонетів «Світло кохання»;

у номінації «НАУКОВО-ПОПУЛЯРНА ЛІТЕРАТУРА»  – Андрій Стебелєв, упорядник видання «Подільський краснослов».

у номінації «ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА» – Марія Людкевич, авторка книги «Де сховалась таємниця? Вірші, казки, оповідання».

Також одноголосним рішенням журі було вручено спеціальний диплом за унікальність збірки поезій «Оптика Бога» поетесі з Києва Мар’яні Савці.

З метою підтримки авторів, які не стали лауреатами премії, але зробили важливий внесок у розвиток літературної справи,  Наталя Заболотна як депутат обласної Ради започаткувала особисту відзнаку Всеукраїнської літературної премії ім.М.Коцюбинського у розмірі трьох тисяч гривень.

Так, цього року ще п’ятьом номінантам цьогорічної премії присуджено нагороду: Людмилі Брендак – авторці роману-трилогії «Таке довге… коротке життя», Ганні Боярській – авторці збірки віршів «Життям відібрано», Тетяні Пірус – авторці дослідження «Українські народні ляльки Поділля», Олександру Височанському – автору збірки віршів «Книжечка нова про старі дива», а також Олені О’Лір за професійний переклад твору Дж.Р.Р.Толкін «Гобіт».