Сьогодні християни східного обряду святкують Різдво Пресвятої Богородиці або другу Пречисту. Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найбільших церковних свят і власне саме воно й відкриває їхній лік у церковному новому році, який розпочався 14 вересня. Християни відзначають це свято приблизно з VІ століття.

Згідно з переказами, батьки Діви Марії – Йоаким і Анна, були благочестивим подружжям, але, проживши у шлюбі 50 років, не мали дітей. Юдеї, які вважали безпліддя Божою карою людині за її гріхи, насміхалися над ними. Одного разу на святі священник у Єрусалимському храмі навіть відмовився прийняти у Йоакима жертву, привселюдно назвавши його грішником. Чоловік засмутився з того і довго з плачем молився Богові. Тоді йому явився ангел, котрий напророкував скоре народження дитини. У відповідь старий пообіцяв присвятити дитя Богові. Тим часом Анна теж бачила ангела і отримала подібну втіху.

Невдовзі у подружжя й дійсно народилася дівчинка, яку назвали Марією. Марію спочатку виховували вдома, але вже тоді ставилися до неї, як до янголятка. Усі її речі були освячені у храмі, вона майже не гуляла на вулиці з іншими дітьми. Коли Марії виповнилося три роки, батьки з усіма рідними святковою ходою провели її до Єрусалимського храму та віддали на служіння Богу. Так була виконана батьківська обітниця. Відомо, що Іоаким та Анна жили у Єрусалимі біля храму. Їхня домівка збереглася до сьогодні – це православний храм Різдва Богородиці. За переказом, Богородиця попросила апостолів не розповідати про неї через її неймовірну скромність та чисте серце. Вона вважала, що головне – розповідати про Її Сина, Ісуса Христа, велич якого – безмежна. Саме тому її історія збереглась тільки у апокрифах. Перша згадка про свято припадає на 7 століття.

Смисл свята полягає у прославленні Богородиці – першої події у ряду тих, якими Господь готувався врятувати людство. А ще в тому, що людина має вірити й довіряти Богові, навіть тоді, коли в неї саму ніхто не вірить. У народі Різдво Пресвятої Богородиці називали другою Пречистою, або «осениною». Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці й відзначається воно 28 серпня. Існує ще й третя Пречиста – так звана «зимова» – Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня).

21 вересня, за рішенням ООН, відзначається Міжнародний день миру. День був заснований у 1981 році, а перший Міжнародний день миру був проведений у вересні 1982 року. 7 вересня 2001 року ГА ООН запропонувала розширити його значення, закликавши ворогуючі сторони в усьому світі оголосити щорічний Всесвітній день припинення вогню і відмови від насилля. Починаючи з 2002 року, Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня.

21 вересня ввійшло до історії людства такими подіями:

862 – Новгородці запросили княжити варягів (вікінгів) братів Рюрика, Синеуса і Трувора. Династія, заснована Рюриком, правила в Русі і князівствах, що утворились після її розпаду, до 16 століття. Цей день деякими істориками вважається днем заснування Русі як держави.

1435 – Ціною великих територіальних поступок і виплати контрибуції в Аррасі король Франції Карл VII уклав з герцогом Бургундії Жаном Безстрашним мирний договір, який завершим громадянську війну у Франції і позбавляв Англію шансів отримати перемогу в Столітній війні.

1610 – Після усунення з престолу Василя Шуйського і згоди боярського уряду бачити царем королевича Владислава, в Москву увійшло військо гетьмана Станіслава Жолкевського для захисту міста від бунтівників і прихильників Лжедмитрія II. Однак польсько-литовсько-московська унія не відбулась і через два роки польський гарнізон був змушений капітулювати, не витримавши тривалої облоги ополченням.

1658 – Через тиждень після підписання Гадяцького договору московський цар Олексій Михайлович видав грамоту, якою наказував усунути від влади гетьмана Івана Виговського. Це стало початком Московсько-української війни, яка завершилась через рік вигнанням московських військ з території Гетьманської держави.

1779 – у в битві біля Батон-Руж (Північна Америка) іспанці розгромили англійців, отримавши повний контроль над басейном Міссісіпі

1792 – Національний конвент (Законодавчі збори) Франції прийняв декрет про ліквідацію в країні монархії і проголосили створення Французької Республіки. Це відбулось через рік після того, як король Людовик XVI затвердив нову конституцію, котра позбавляла його значної частини влади.

1857 – після тижня вуличних боїв англійці захопили Делі і взяли його в полон нащадка Великих Моголів Багадур-Шаха II.

Усе населення Делі було вигнане з міста (індусам невдовзі дозволили повернутися). Повстанці були жорстоко страчені: їх прив’язували до жерл заряджених гармат і потім розстрілювали. Цілий рік місто залишалися в облоговому становищі

1914 – У результаті успішно проведеного наступу російських військ Південно-Західного фронту в Галичині австро-угорська армія була відкинута на захід на 280-300 кілометрів. За місяць боїв росіянами були захоплені Львів і Чернівці, війська підійшли до Кракова на відстань 80 кілометрів і створили загрозу вторгнення в Сілезію і Угорщину.

1917 – У Києві почав роботу скликаний за ініціативою Української Центральної Ради з’їзд народів Росії. В ухвалених ним постановах насамперед йшлося про потребу федеративного устрою Росії, необхідність надання національно-персональної автономії представникам тих національностей, які «не мали ніде свого краю», про крайові та загальнодержавну мови. З метою розробки та впровадження завдань національного та крайового автономно-федеративного будівництва було створено новий орган — Раду народів під головуванням Михайла Грушевського.

1919 – у Києві, захопленому денікінцями, почалися роботи з відновлення на пам’ятнику Богданові Хмельницькому знищених за української влади написів “Волим под царя восточного, православного” та “Богдану Хмельницкому – единая неделимая Россия”

1920 – Раднарком України запровадив обов’язкове вивчення української мови у школах

1921 – наслідок вибуху нітрату амонію в Оппау (Німеччина) загинуло близько 600 людей

1920 – Одразу по залишенню Червоною армією території Східної Галичини, припинила своє існування Галицька СРР — остання з радянських республік, створених за межами колишньої Російської імперії. Ця подія засвідчила остаточний крах сподівань на світову революцію, у здійснені яких Східна Галичина посідала вагоме місце.

1933 – у Лейпцигу почався судовий процес над комуністами за обвинуваченням у підпалі рейхстагу

1937 – Вийшла друком повість-казка Джона Толкіна «Гобіт, або Туди і звідти», один з перших творів жанру фентезі. Книга вийшла перекладом багатьма мовами загальним тиражем більше 100 мільйонів екземплярів. Її продовженням є трилогія «Володар Перстенів».

1938 – ураган у Нью-Йорку на Лонг-Айленді забрав життя 500-700 людей

1939 – війська 5-ї армії Українського фронту прорвали польський Сарненський укріплений район і вступили в місто Сарни. Також підрозділи Червоної армії увійшли до Ковеля. Радянські частини внаслідок непорозуміння відкрили “дружній вогонь” по німецькій колоні, яка відходила зі Львова. Військова рада Українського фронту видала наказ, в якому констатувала, що “на загальному тлі героїзму у військах спостерігаються чорні плями” – брутальне ставлення до полонених поляків, а також місцевого населення, мародерство і “барахольство”. Містилася настанова командирам і політпрацівникам вживати всіх заходів включно до розстрілів, щоб викорінювати подібні явища

1940 – відкрито Львівський театр опери і балету

1940 – відбувся перший делегатський з’їзд української громади в Німеччині

1943 – війська Центрального фронту форсували Десну, заволоділи Черніговом і вийшли до Дніпра. Також радянські війська зайняли районні центри Синельникове та Перещепине Дніпропетровської області, Березань Київської області, Машівку, Нехворощ, Опішню, Шрамківку Полтавської області, Нову Басань і Щорс Чернігівської області

1963 – у Вашингтоні відбулося урочисте освячення площі під будівництво пам’ятника Тарасові Шевченку. На церемонії були присутні багато українських громадських діячів, американських політиків, гостей з-за кордону, священнослужителі; озвучено привітання від президента США Джона Кеннеді. Відбувся концерт

1989 – Михайло Горбачов виправив історичну несправедливість, скасувавши указ 1978 р., яким президія Верховної Ради СРСР нагородила генсека ЦК КПРС, голову президії Верховної Ради СРСР Леоніда Брежнєва найвищим військовим орденом “Перемога”. У 1978 р. було грубо порушено статут ордена – адже Брежнєв під час війни не був особою вищого командного складу і не міг очолювати успішні бойові операції в масштабі фронтів

1991 – на XXVII з’їзді ЛКСМУ прийнято рішення про створення замість комсомолу Союзу молодіжних організацій України

1993 – Україна підключена до міжнародної системи банківських розрахунків СВІФТ

1993 – президент Росії Борис Єльцин оприлюднив указ № 1400 “Про поетапну конституційну реформу в Російській Федерації”.

Було оголошено про розпуск Верховної Ради РФ та ліквідацію системи рад, а також про скликання Державної думи.

Після розпуску ВР віцепрезидент Олександр Руцькой, що не погодився з Єльциним, оголосив себе виконуючим обов’язки президента Росії

2000 – Белградський суд прийшов до висновку, що президент США Білл Клінтон і лідери ще 13 країн винні у злочинах, вчинених НАТО в 1999 році під час бомбардуваня Югославії, і заочно засудив їх до 20 років ув’язненя. В 120-сторінковій судовій справі зібрані докази вини керівників ведучих світових держав у смерті 546 військовослужбовців югославської армії, 138 сербських полійейських і 504 мирних жителів, серед котрих 88 дітей.