Сьогодні, 21 вересня 2017 року, православні християни святкують Різдво Пресвятої Богородиці, яке у народі називають другою Пречистою. Перша була 28 серпня, буде ще третя – 4 грудня.

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Пріснодіви Марії святкується Церквою, як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на рубежі Старого і Нового заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, покликана  послужити таємниці втілення Бога Слова – стати Матір’ю Спасителя світу, Ісуса Христа.

Понад дві тисячі років тому, на відстані в три дні шляху від Єрусалима, в невеликому місті Назареті, жили Іоаким і Анна, майбутні батьки Богородиці. Іоаким походив із роду царя Давида, а Анна була нащадком Аарона, брата Мойсея.

У сім’ї було у власності кілька стад овець, але за своїми прибутками вони жили скромно тому, що основна частина заробленого йшла на будівництво Єрусалимського храму і на милостині бідним людям.

Незважаючи на те що вони були віруючими людьми, Господь  50 років не давав їм дітей, хоча їм було вже по сімдесят років. У стародавні часи бездітність вважалася покаранням за гріхи, тому сусіди Анни і Іоакима навіть ображали і принижували їх.

Одного разу було велике свято і Іоаким відправився в Єрусалим, щоб приносити дари в один з храмів, але священник відмовив йому в цій милості, і привселюдно оголосив, що грішник, який не має дітей, не має права навіть приносити дари Богу. У розпачі, старець вийшов з храму, відправився геть від людей і виявився в пустельному місці в печері, де почав гаряче молитися Господу і дав обітницю, що буде перебувати тут і відмовиться від будь-якої їжі до того часу, поки Господь Бог Ізраїлів не почує його. Цілих сорок днів Іоаким молився в печері.

А тим часом його дружина Анна дізналася про те, що трапилося в Єрусалимському храмі, і сама зазнала такий же душевний біль, як і її чоловік. У своєму горі вона вийшла в сад і села під лавровим деревом. З самої глибини її душі полилася благання до Господа, вона просила, благала Його почути, допомогти їй і ощасливити її радістю материнства.

І раптом  вона побачила Ангела, який сказав їй:

“Анно! Господь почув твої молитви — ти народиш дочку і назвеш її Марією, що означає Пані та Надія. Нею дарується порятунок всьому світу». Посланник Господа повелів Ганні відправлятися в Єрусалим, щоб вона там, біля Золотих воріт храму, зустрілася з Іоакимом. В той самий час Ангел Господній з’явився до Йоакима і теж покарав йому вирушати до храму, де на нього чекатиме дружина.  Зустрівшись, вони розповіли один одному про Ангела. Щасливі, вони помолилися Господу, принесли жертви на знак вдячності про таку звістку і разом вирушили додому.

Народження Тієї, Хто по Божественному задуму буде Матір’ю Спасителя, сталося близько 15 року до Різдва Христового. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста у Єрусалимі, біля Левових воріт. Проте точне місце православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені одне від одного приблизно на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі його є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима і Анни. Як і було сказано Ангелом, праведні Іоаким і Анна назвали дівчинку Марією. Пресвяту Марію, майбутню Матір Божу, охороняли та оберігали від усіляких бід, її готували до Великого служіння Господу, яке почалося у віці трьох років Введенням у храм Пресвятої Богородиці.

До Різдва Богородиці намагалися зібрати весь урожай, а пасічники починали готувати бджіл до зимівлі – прибирати вулики. Недарма у народі ходили такі приказки: Прийде Пречиста – буде чисто-чисто.

У цей день раніше ходили один до одного в гості. Вважалося, чим більше страв стоїть на столі, тим багатшим буде наступний урожай.

З давніх часів на Різдво Богородиці жінки рано-вранці намагалися піти до водойм. Вважалося, якщо жінка умиється до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. Також для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

Існувала також особлива прикмета на заміжжя – якщо дівчина вмиється до сходу сонця, то її обов’язково посватають у цьому році.

У цей час на берегах водойм хлопці та дівчата водили хороводи, влаштовувалися веселі ігри з вибором пари. Саме у цей період можна було цілуватися без косих поглядів батьків і сусідів.

Щоб бути здоровим, у цей день спалювали старий одяг і взуття.

Хорошою прикметою у цей день вважалося забруднити руки чимось чорним. Це означало, що незабаром можна отримати вигідну пропозицію, пов’язану з грошима і прибутком. Щоб прикмета гарантовано збулася, неодмінно варто наступити на віник і постояти на ньому хоча б пару хвилин.

Слідкували цього дня і за погодою. Яка погода на другу Пречисту – такою буде і вся осінь.

Якщо на Різдво Богородиці сонячно, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо ж небо похмуре – осінні холоди прийдуть з дощами.