21 вересня, у холі Вінницької міської ради відкрили інтерактивну фотовиставку «Українська Антарктида: історія та сучасність». Експозиція присвячена історії української антарктичної станції. Виставка триватиме до 29 вересня. На світлинах можна побачити працівників станції, в тому числі – як вони відкрили крижану печеру висотою з 5-поверховий будинок. Також на фото зображені тварини, які живуть поблизу станції: морські леопарди, слони, пінгвіни, є й підводний світ Антарктиди, у якому досі відкривають нові для науки види тварин та рослин. На одній зі світлин – момент підняття над станцією українського прапора 6 лютого 1996 року.

6 лютого 2021 року виповнилося 25 років передачі Україні антарктичної станції від Великої Британії. Саме цього дня 1996-го над станцією «Фарадей» підняли синьо-жовтий стяг, а її назва змінилася на «Академік Вернадський». Лише 30 країн світу мають свої станції в Антарктиді. Для України, окрім престижу на світовій арені, це також велике «вікно можливостей»: наші науковці мають змогу долучатися до дослідження проблем планетарного масштабу.

Уже 25 років українці та українки щороку вирушають в річні експедиції, щоб досліджувати Антарктиду, підтримувати безперервні спостереження (деякі тривають з 1947 року) та забезпечувати роботу станції.

Під час відкриття виставки до присутніх звернулась заступниця директора департаменту культури Ганна Ковальчук. «Ми раді, що виставка «Українська Антарктида: історія та сучасність» діє у нашому місті і вінничани можуть переглянути світлини. Я дякую за таку можливість Національному антарктичному науковому центру та його директору Євгену Дикому. Дуже приємно, що виставка «розповідає» про наших українських полярників. Це нелегка праця, але такі дослідження дуже важливі», – зазначила Ганна Ковальчук.

Також на відкритті був присутній директор НАНЦ Євген Дикий. «Ця виставка – свого роду фотозапрошення. Ми хочемо, щоб люди після того, як помилуються досить унікальними знімками, захотіли пошукати інформацію про Антарктиду, станцію «Академік Вернадський», для чого вона існує, що на ній відбувається, – каже Євген Дикий. – Адже за кордоном краще знають про те, що в України є антарктична станція, ніж про це знають самі українці. А ми там є і ми там працюємо».

На світлинах можна побачити один з напрямків досліджень на станції – вивчення космічної погоди. Створений українськими фізиками іонозонд діє як радар, який кожні 15 хвилин «сканує» дані про стан іоносфери – того найвищого шару атмосфери, де сонячний вітер стикається з магнітним полем Землі, створюючи полярне сяйво. Є й фото однієї з перших будівель британської станції – Хатина Ворді, названа на честь шотландського геолога і полярного дослідника Джеймса Манна Ворді. Зараз це музей, який щороку відвідують сотні туристів.

Організатори виставки: Національний антарктичний науковий центр, ГО «САН», Вінницька міська рада. Виставка має на меті популяризацію української науки та полярних досліджень.

Діятиме експозиція до 29 вересня. Тож усі охочі можуть побачити світлини з  наукової станції, дізнатися про будні дослідників та познайомитися з тваринним та підводним світом Антарктиди.