До редакції «33-го» звернулась родина померлої рік тому у дитячій обласній лікарні Валерії Мамчур. Дівчинка пережила три надскладні операції. Але її серце зупинилось в серпні, за декілька днів після довгоочікуваного свята – дня народження.

– Ми поховали 16-річну красуню. Лерочка була для нас щастям – однією дитиною. Все своє життя ми присвячували їй. Та її не стало – залікували до смерті в дитячій обласній. Спершу поставили неправильний діагноз, потім призначили невідповідне лікування. Зробили три операції. Ввели в кому. І лише в останній день, коли вона, нещасна, лежала, обмотана бинтами з ніг до голови, непритомна в палаті, мені як мамі дозволили з нею посидіти. Казали, що вона ось-ось вилікується, їй стане краще. Та на ранок, після цих обіцянок, дитина померла. Так і пішла на той світ, не прийшовши до тями… Що ми тоді пережили, ніколи не забудемо. Нас і охоронці в балаклавах хотіли затримати. І лікарі вибачення просили. Та все без толку, життя дитини не поверне ніхто…

– Лера потрапила до лікарні 15 червня, – розповідає мама померлої Ольга Мамчур. – Коли ми приїхали, у нас на руках був знімок УЗД, на якому видно камінь, що застряг у жовчній протоці. Поклали в хірургію, та за 5 днів Катерина Ковальчук – лікуючий лікар — сказала, що терміново потрібно видаляти жовчний. Привела до нас «онколога Сан Санича» — Олександра Калінчука.

– Наголошуємо, у неї не було онкології! Він запевнив, що все пройде бездоганно. 19 червня була перша операція, котра тривала 6 годин, хоч за планом мала бути 1,5 години. Лікар запевнив, що все пройшло успішно, та сказав, що дитина йде на покращення — залишився лише гастрит. Але донечка не могла нічого їсти, були постійна блювота та жахливий біль. І так 4 тижні. В лікарні вона планувала свій майбутній день народження та вступ до університету. Ми розуміли, що щось не так, просились піти до інших лікарів, та нас залякували і казали, що лише Сан Санич може вилікувати Леру.

14 липня зробили другу операцію у «Пироговці». Вона дійшла на своїх ніжках, а потім вже не вставала. Там пробували проштовхнути камінчик, який застряг у жовчній протоці, бо саме він пошкодив протоку і жовч потрапляла в черевну порожнину. Калінчук знову казав, що все буде добре… 21 липня була третя операція – фатальна. Дитина впала в кому, а нам казали, що це медикаментозний стан, котрий «викликали спеціально»…

Нас обманювали, казали, що все буде добре, що так і має бути. Проте 6 серпня дитину забрали у реанімацію. Рятували лікарі, які не причетні до лікування Валерії. Бо, як виявилося, всі лікуючі, а це Ковальчук, Калінчук та Блажко, взяли лікарняні та відпустки. Ймовірно, вони розуміли, що зробили нам таке горе. Коли я зрозуміла, що дитина гине, то зателефонувала до рідних – чоловіка та Лериної бабусі.

Хоч під час карантину в лікарню просто так не зайдеш, нас всіх пропустили. Ми були шоковані, коли побачили у темному коридорі 15 озброєних чоловіків, які були в чорному спецодязі та балаклавах.

Спочатку не зрозуміли, що відбувається, а потім побачили, як лікарі, які оперували донечку, просто над нею схилились. Лера померла. Після розтину у «Пироговці» навіть патологоанатом не витримав та вигукнув: «Дитину «згноїли». Ще тоді ми вирішили, що підемо до кінця, аби покарати винних у цій справі. Але зараз слідство просто заминають. Судово-медичну експертизу затягують. Лише за рік після смерті донечки почалось слідство, ми «вибиваємо» довідки з лікарень та експертів. Бо тепер справжня плутанина у свідченнях.

– Нам взагалі заявили, що Лера була з дитинства хворою та мала ожиріння. Хочуть нас зробити ідіотами. Та це ж неправда… Головний лікар Василь Паненко ще тоді виклав допис о 3-й годині ночі у Фейсбук про Леру, коли вийшов із палати дитини після її смерті: «Я вивчив всю історію хвороби дитини. Діагноз був поставлений неправильно. Видаляти жовчний потреби не було. Навіть 10 липня МРТ у «Пироговці» показало перитоніт, але відповідних дій лікарі не зробили».

Ми просили правоохоронців розібратись у ситуації. А тепер просто вимагаємо, бо нам не залишається нічого більше. Ми вже готові до крайніх заходів, аж до самосуду, аби вбивці були покарані.

Як повідомили «33-му» працівники поліції, наразі відкрито кримінальне провадження за статтею 140 — неналежне виконання професійних обов`язків медичним працівником, що спричинило важкі наслідки неповнолітньому.

У даному випадку дівчинка померла. Тому справою займається слідче управління. Висновків немає, наразі призначено ряд повторних експертиз. Адже за такий злочин медикам загрожує до п`яти років ув`язнення.

Софія Копач