Минулої п’ятниці співробітники НАБУ і САП повідомили про «підозру голові суду одного з районних судів Вінницької області в отриманні хабара за допомогу у «земельному питанні».

Згодом стало відомо, що мова йде про голову Тиврівського районного суду Ігоря Ратушняка, котрий пообіцяв за 120 тис. гривень ухвалити рішення в інтересах фізичної особи про визнання права на земельний пай. Того ж дня НАБУ спільно з управлінням стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР Нацполіції і під керівництвом САП провели обшуки у судді і вилучили частину хабара чи хабарів — 50 тисяч доларів. Дії судді кваліфіковані за ч.3 ст. 368 КК України, а підозру підписала Генпрокурор України Ірина Венедіктова.

Згідно з декларацією про доходи, суддя має сім земельних ділянок загальною площею не менше 45 тис. кв. м (45 га), чотири будинки та дві квартири.

У 2015 році, Ігоря Ратушняка підозрювали у незаконних діях. І припускали, що він може стати першим кандидатом з Вінниччини, якого новообрана Вища рада юстиції подасть на звільнення. А перед цим його кілька разів затримували на неправомірних винагородах. Та це не завадило йому й далі займати суддівську посаду. Певно, почав вивчати табличку ділення.

До речі, за 8 місяців 2021 року Державне бюро розслідувань (ДБР) задокументувало отримання неправомірної вигоди посадовцями у Вінницькій області на суму 20 млн гривень.

Ілона ВАЛЬТЕР