Ринки, торгові центри і транспорт будуть перевіряти «групи контролю» на дотримання маскового режиму.

21 вересня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За його результатами було вирішено встановити з 00 год. 00 хвилин 23 вересня 2021 р. «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України.

Нагадаємо, при визначенні «жовтої» зони передбачено обов’язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м. Забороняється: проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м площі будівлі або території, заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць, заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів.

На ринках, ТРЦ і транспорті перевірятимуть дотримання маскового режиму. За дотриманням санепідправил на Вінниччині будуть слідкувати «групи контролю». Про це заявив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов:

– Епідситуація у вересні у Вінницькій області має хвилеподібний характер. Зростає кількість захворювання серед дітей: 75% — це школярі. Тому дуже важливо, щоб були обладнані киснем місця у дитячих інфекційних лікарнях на території Вінницької області.

Станом на 21 вересня 9 опорних лікрень обслуговує населення області. За добу маємо 8 випадків. З них 2 вчителі, 4 учні та 2 вихованці.Тому дуже важлива вакцинація саме освіти. На сьогодні маємо 40% освітян, які вакцинувалися однією дозою, та 32% — двома.

На стаціонарному лікуванні перебуває 434 пацієнти. Із них 34 у реанімаційних відділеннях. Загальна завантаженість ліжок в опорних лікарнях, під’єднаних до кисню, складає 42%.

Тому уже створені і почали діяти групи контролю, до яких входять представник Нацгвардії та Держпродспоживслужби. Вони будуть перевіряти торгові центри та ринки міст та області. Відповідальність за дотримання маскового режиму мають нести власники торгових точок. Під контролем також буде транспортне сполучення, — запевнив голова ОДА.

У Вінниці 30 шкіл не закриють на «дистанційку». Раніше повідомлялося, що школи, де вакциновано 80% працівників, навіть при погіршенні епідеміологічної ситуації закривати не будуть.

У Вінницькій міській раді повідомили, що станом на 21 вересня від коронавірусної інфекції імунізувались майже 74% від загальної кількості працівників закладів освіти. Найвищий показник вакцинованих в інклюзивно-ресурсних центрах — 91,6 %, а в закладах позашкільної освіти від Covid-19 щепились 83,8% працівників. Високий показник імунізованих у школах та садочках.

– Що стосується шкіл, тут ситуація теж досить непогана – 76,6 % вчителів вже вакциновані. У 30 міських школах щепилось 80% колективів, ще в п’яти – понад 70%. У дитячих садочках імунізувалось 68,7% працівників. Більше 80% щепились в 31 садочку, а в 15 — понад 70%, — зазначила директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко.

За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, впродовж минулої доби всіма лабораторіями області досліджено 1151 зразок на COVID-19. Зареєстровано – 77 підтверджених випадків захворювання. Загалом на Вінниччини коронавірус був виявлений у 74322 вінничан, у тому числі в 3873 дітей. За час пандемії одужали 70819 осіб, за останню добу – 45. На даний час хворіє 1748 осіб. Летальних випадків — 1758. В Україні померло 54 919 осіб, з них 44 940 — люди віком понад 60 років.

Від початку вакцинальної кампанії на Вінниччині від ковіду щеплено 255 567 людей, за добу — 1931 особа.

За даними Електронної системи охорони здоров’я впродовж останніх 3 місяців 98,1% госпіталізованих із COVID-19 в Україні — невакциновані.

Коли верстався номер, стало відомо, що у Тростянецькій, Жмеринській та Мурованокуриловецькій громадах школи перейшли на дистанційну форму навчання.

Каріна МАЄВСЬКА