У вихідні в Києві пройшов Марш рівності. Учасники зі всієї України з`їхались висловити свої побажання владі та виставити вимоги. Основна вимога маршу — визнати одностатеві шлюби в Україні.

Колоною від станції метро «Золоті ворота» до площі Льва Толстого йшли неформали. Поліція супроводжувала активістів. Повідомляють, що вони їхали в окремих вагонах метро та окремому наземному транспорті. Серед 5 тисяч учасників маршу близько сотні вінничан. Із особливими поглядами на світ та своїми амбіціями, у різнокольоровому одязі, молоді хлопці та дівчата простягали прапор рівності та заявляли про свої вимоги.

Цього разу вони вимагали від держави покарання за нанесення образ або ж травм неформалам, визнання в Україні одностатевих шлюбів. Підсилити охорону здоров`я спільнот ЛГБТ. За їхніми словами, вони в зоні ризику. Кажуть, що часто потерпають від переслідувань, цькування та нападів через свої почуття.

– Я вийшов на Марш рівності тому, що хочу відстояти свої права та права людей, які мають нетрадиційну сексуальну орієнтацію. Що поганого в тому, що чоловік кохає чоловіка? Або жінка жінку? Нас створено людьми, вільними людьми, і ми можемо робити те, що вважаємо за потрібне. Я кажу про почуття. Бридко дивитись, як «пацани з району» знущаються, а перехожі оглядаються так, ніби побачили екзотичну тварину. Це боляче.

На такі акції виходимо, щоб довести всій країні, що маємо рівні права! Ми хочемо вільно дихати і не хвилюватись, що якийсь «традиційний» переріже горлянки через те, що йдемо з коханим за руку. Хочемо не соромитись, цілувати та обіймати своїх коханих на вулиці. Але наша країна відстала — ми ніби живемо у третьому світі. Адже вся Європа вже сприймає одностатеві шлюби. А в нас за таке готові роздерти на шматки.

– Люди ЛГБТ – нарівні із даунами та інвалідами. Нас не сприймає суспільство. Нас цураються. Іноді навіть батьки не розуміють та виганяють із дому. Відвертаються друзі і знайомі. А про навчання я взагалі мовчу. Це постійна дискримінація! Нас пригнічують і не ставлять на рівень із іншими студентами. А це неправильно! Так не має бути. Бо скільки ж видатних та відомих людей було нетрадиційними. Це і письменники, і композитори, і співаки. Вони не могли жити повноцінним життям, жити щасливо. Бо боялись… Тому все життя були у нещасливих шлюбах. Самі жили у муках і мучили інших, — розповідає вінничанин, учасник маршу Ігор Делін.

Однак на противагу Маршу рівності на вулиці столиці вийшли їхні опоненти. Прихильникам «традиційної» родини цьогоріч поліція не дозволила розігнати ходу ЛГБТ, тому вони обмежились лише гнівними плакатами та коментарями. І закликали не перетворювати Україну на Содом та Гоморру.