Господиня Явдокія Спиридонова за 85 років свого життя такої чудасії ще не бачила і впевнена, що на кавуні — небесний знак.

З чудо-ягодою до редакції «33-го» завітала її донька Тетяна. Каже, що через газету хоче знайти фахівця, який би розшифрував таємничий орнамент.

– Кавуни на городі для нас звична справа. Щороку саджаємо і маємо гарний урожай. Рожеві і червоні, солодкі і з кислинкою — різні ягоди зародять. Але такий, як цьогоріч виріс, — вперше за все моє життя, — розповідає Тетяна Любавіна.

Що кавун незвичайний, жінки побачили ще місяць тому, але не хотіли зривати.

– Почали копати ранню картоплю і на баштані помітили це диво. Лежить кавунець, але його наче хтось помалював чи вирізав на ньому орнамент, як на витинанці. З кожним днем з’являлися нові і нові елементи візерунку. Утворилося симетричне зображення. Але кавун зірвали, щоб не зігнив, — каже Тетяна Петрівна.

Можливо, рослини, що поряд з баштаном, вплинули на чудо-ягоду? Сусіднє коріння чи листя? Усе припускали господині, але так і не здогаються про справжню причину чудернацького орнаменту.

– Схоже, що це якийсь космічний знак. А може, символ чогось? Можливо, його селекціонерам показати чи історикам-народознавцям, щоб розгадали таємницю візерунку? — цікавиться наша гостя.

Можливо, дійсно хтось візьметься розтлумачити це диво природи?!

А поки Тетяна Петрівна поспішає сама нафотографуватися із позначеним сонцем кавуном.

– Сама фотографуюся, колеги на роботі фотографують, пересічні вінничани дивуються і теж фотографують. Розрізати його рука не підіймається, будемо зберігати в надії, що знак на ньому принесе нашій родині удачу, — каже жінка.

Людмила Поліщук
Фото Олексія Бойка