Печені сливи особливо люблять французи. А ось в баварській і австрійській кухні дуже популярні сливовий пиріг і повидло.

Сушені сливи можна додати в мюслі, кашу, приготувати з ними м’ясо за східним рецептом або з’їсти з кількома горіхами, наприклад, під час далекої прогулянки.

Смачний освіжаючий фруктовий салат особливо корисний після напруженого робочого дня (або навчання), сливовий мус – гарнір до оладок, а ніжне безе зі сливами – просто десерт для гарного настрою.

Фруктовий салат: 5 штук слив, скибочка дині, 5 ягід кизилу без кісточок подрібнити і заправити вишневим соком (70-80 мл).

Сливовий мус: 1 кг слив, 600 г цукру, сік 1 лимона, пряна гвоздика (3 шт.).

Видалити зі слив кісточки, розім’яти їх з цукром і гвоздикою, скропити соком лимона, скласти в каструлю і нагрівати в духовці мінімум 3 години при температурі 185 °С. У духовку поставити ємність з водою. Мус час від часу помішувати.

Безе зі сливами: 250 г слив, 130 г цукру, 2 яєчних білки, 1/2 ч. ложки кориці, по 1 дрібці ванілі та солі.

Білки збити (не менше 5 хвилин), додаючи поступово цукор (80 г), сіль та ваніль. Духовку разогріти до 100 °С. Столовою ложкою викласти масу у вигляді маленьких млинців на деко та випікати 40-50 хв.

Сливи розрізати навпіл, викласти у вогнетривку форму, засипати цукром (50 г) и запікати 10 хв. На безе викласти сливи і подати до столу.

Сливи з часником

Потрібно тверду сливу – 2,5 кг, 8 голівок часника, один червоний перець, декілька горошинок духмяного перцю, трохи зелені петрушки, 5 ст. л. оцету, базилік,  6 ст. л. цукру,  2 ст. л. солі, 3 л. води.

Часник почистити і розділити на зубчики. Кількість зубчиків має відповідати кількості слив. Сливи промити і замість видаленої кісточки кладемо зубчик часнику.

На дно стерилізованих банок викладаємо петрушку, базилік, шматок гострого перцю та духмяний переь. Заповнюємо банки сливами і зверху також додаємо петрушку та гострий перчик.

Далі — заливаємо сливи кип’ятком. Даємо настоятися 30-35 хв. І зливаємо маринад у каструлю.  Додаємо цукор і сіль і перед кипінням – оцет. Як тільки маринад закипів, разливаємо його по банках і накриваємо кришками. Слива маринована з часником зберігається в прохолодному місці дуже довгий час. Смачного!

Ілона Вальтер