Дуже уважно прочитав коментар начальника управління зовнішніх комунікацій АТ «Вінницягаз» Лариси Логінової в статті «Звідки ростуть борги у платіжках?», і в мене виникло небагато, але дуже важливих для всіх вінничан запитань.

На запитання «Чому почастішали скарги споживачів на якість обслуговування?» начальник управління Л. Логінова відповідає, що відбувається неточна передача показників лічильників, що породжує технічні збої при їх врахуванні системою. Тобто виходить, що винен споживач? А скільки відбувається приписок операторами, які приймають повідомлення показників, і причому, чомусь тільки в більший бік. Чому замовчують?.. Які довжелезні черги треба вистояти і згаяти часу, щоб довести людині свою правоту?! Саме пенсіонери є найдисциплінованішим і свідомим прошарком нашого суспільства, які своєчасно хочуть виконати свій обов’язок і сплатити комунальні послуги, чудово розуміючи стан справ у державі. Але спробуйте в сучасних умовах це зробити, коли людині 65-80 років і вона не знає, що таке чат, бот, VіЬег, месенджер і т. д., не вміє ними користуватись і передати своєчасно показники. В місті витрачаються мільйони гривень на різні потреби, а зробити для спрощення і доступності надання інформації за отримані послуги та установити 2-3 простих номери мобільного телефону у керівництва розуму не вистачає?

Керівництво міста та АТ «Вінницягаз» за ці прості речі не думають, бо дуже хочуть виглядати солідно та сучасно, ще й звинувачують людей в похибках та некомпетентності, що дуже обурює і викликає справедливі нарікання споживачів — мешканців міста. Нехай керівники АТ «Вінницягаз» разом з мерією якось зберуться разом і 1-5 числа кожного місяця спробують додзвонитись по єдиному телефону + 38-067-011-01-04, тоді будуть знати, як комфортно людям у м. Вінниця…

Натомість наші керівники добре продумали і налагодили систему незаконної оплати споживачами за об’єми використаного газу в м. Вінниці. В цьому полягає моє друге запитання до керівництва АТ «Вінницягаз» і мера міста.

Раніше, як тільки ввели в м. Вінниці «Єдиний рахунок», на ньому було гасло «Сплачуй за спожите», тобто те, що лічильник нарахував. А сьогодні в єдиному рахунку мерії це гасло змінили, а з’явилось інше: «Всі платежі твого міста!» То в чому різниця? А різниця в тому, що АТ «Вінницягаз» почала втемну, не показуючи реальних об’ємів газу, обкрадати населення, дописуючи до поданих показників зайві об’єми газу, згідно з розробленою корупційно-кримінальною програмою, яка офіційно застосовується для незаконних нарахувань? І мерія підтримала це?

В єдиному рахунку наданих житлово-комунальних послуг за місяць мешканці міста отримують чіткі цифри від надавачів послуг: водоканалу, міськтеплокомуненерго, електромереж за використані об’єми, тільки «Вінницягаззбут» та оператор ГРМ АТ «Вінницягаз» не надають чіткої фіксації показників спожитого об’єму газу за місяць, а навпаки, до наданого показника необгрунтовано донараховують частини об’єму газу, що збільшує місячну оплату, тобто залазять до кишені громадян, використовуючи сумнівні схеми.

За липень 2021 р. я особисто по своїй квартирі за місяць показав використаних 12 куб. м газу, але в єдиному рахунку мені виставлені 12,87 на суму 102,58 грн, що на 6,70 грн більше, ніж потрібно сплатити.

За розподіл газу з цього ж об’єму 12,87 взято 25,23 грн, що на 1,04 грн більше. Таким чином за місяць я повинен переплатити 7,74 грн — на якій підставі? За рік зайві нарахування по газу досягають майже 100 грн — і це з однієї квартири, а в країні їх мільйони, а звідси і загальний борг більше 60 млрд грн.

То хто винен в зростанні боргів? Що роблять газові компанії України, підриваючи економічну базу країни?

Наші люди весь цей безлад добре бачать і добре розуміють, що обман своїх громадян — це елементарний державний рекет. І це явище в «найкомфортнішому» місті України!?

Аркадій Васильович,
вінничанин