Медична допомога є важливим елементом протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству. Та, згідно зі статистикою Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), по неї звертається лише 1% постраждалих від фізичного та/або сексуального насильства

Саме тому UNFPA Україна реалізує унікальний проєкт – кабінети медико-психологічної допомоги. Про те, як отримати необхідну медичну та психологічну допомогу анонімно і безплатно, читайте далі у статті.

Кабінет медико-психологічної допомоги – що це?

Кабінет медико-психологічної допомоги (кабінет) – це кабінет на базі багатопрофільної лікарні, де працює кваліфікований персонал і є сучасна техніка. Тут можна знайти необхідні препарати та засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики ВІЛ, лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, запобігання вагітності та невідкладну допомогу постраждалим від насильства.

Під час огляду спеціалісти кабінету звертають увагу не лише на об’єктивні симптоми, але й на поведінку жінки, стан її шкіри тощо.

«Ми дуже уважно оглядаємо пацієнток. Порізи, синці, садна, зламані нігті, вирване волосся змушують нас обережно ставити додаткові питання. Якщо жінка налякана, знервована та замкнена в собі — це ще один привід для нас дізнатися більше про атмосферу в родині», — розповідає лікарка одного з кабінетів.

Хто може звернутися до кабінетів медико-психологічної допомоги?

Захистити жінку від кривдника — один із ключових напрямків роботи фахівців кабінетів медико-психологічної допомоги. Стикаючись із випадками контролю жінок з боку чоловіків, вони нерідко спілкуються із кривдниками та інформують їх про правові наслідки такої поведінки.

Статистика невтішна: сплески звернень щодо насильства збігаються з періодами свят та офіційних вихідних, а найчастішим його тригером майже завжди є алкоголь. Окрім цього, кількість ризиків зростає у зоні збройного конфлікту на Сході України.

Христина (ім’я змінене – авт.) звернулася до кабінету медико-психологічної допомоги в Рубіжному. Дівчині 18 років, і вона — молода мама. Ще під час вагітності її чоловік не раз влаштовував сварки та контролював кожен крок Христини. Після пологів ситуація погіршилася: під час одного з конфліктів він підпалив хату дружини, а вона опинилася в лікарні із множинними травмами тіла.

Медики кабінету в місті Рубіжне надали Христині необхідну медичну допомогу, допомогли отримати юридичний супровід і направили до психолога.

«Тоді мені здавалося, що весь світ проти мене і я ніколи не виберусь із цього стану. Але фахівці кабінету медико-психологічної допомоги повірили в мене й довели, що життя може бути інакшим», — ділиться дівчина. Нині над чоловіком Христини триває судовий процес, а жінка разом із маленькою донечкою перебувають у притулку для постраждалих від домашнього насильства.

Які принципи роботи кабінетів медико-психологічної допомоги?

Надання медичної допомоги — вагома частина системи протидії та попередження домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні, яку створює UNFPA. Дуже часто саме медичні працівники стають першими, з ким контактують жінки, які зазнали насильства.

Всі кабінети працюють цілодобово та конфіденційно.

«Часто ми просто записуємо «вагітна А» або «вагітна В». Завжди уточнюємо, чи готова жінка до звернення в поліцію й розголосу. У разі її згоди пропонуємо свою допомогу й завжди надаємо всі необхідні контакти, пропонуємо притулок, аби ізолюватися від кривдника. Навіть пропонуємо психологічну допомогу телефоном, без ідентифікації себе», — каже директор Покровського перинатального центру Іван Циганок.

Фахівці кабінетів консультують не лише постраждалих від насильства. Вони також надають допомогу у випадках небажаного статевого акту, в питаннях профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом, плануванні вагітності тощо.

Дуже часто саме лікар може виявити насильство та запропонувати постраждалим не лише медичну, а й психологічну допомогу, спробувати знайти вихід із ситуації. Тож часто після першої консультації у кабінеті пацієнтка може отримати направлення до Центрів соціально-психологічної допомоги для подальшої підтримки.

Усі кабінети є інклюзивними завдяки спеціальному гінекологічному кріслу, яке адаптоване до потреб людей з інвалідністю та пацієнток різної статури.

Хто працює в кабінетах медико-психологічної допомоги?

Це лікарі, які пройшли особливу підготовку для роботи з постраждалими від насильства жінками. Їхня обізнаність, наявність необхідних засобів захисту репродуктивного здоров’я й сучасної техніки є ключовими перевагами кабінетів у порівнянні зі звичайною жіночою консультацією. Фахівці кабінетів намагаються досягти тет-а-тет контакту з жінкою, аби з’ясувати всі обставини ситуації та надати необхідну допомогу.

Зазвичай саме медики тісно співпрацюють з іншими надавачами послуг постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства у своїй громаді: фахівцями соціальних служб, працівниками Національної поліції, центрами безоплатної вторинної правової допомоги, спеціалізованими службами підтримки тощо.

Як звернутися до кабінету медико-психологічної допомоги?

Кабінети не вимагають жодної реєстрації особи. Часто ці кабінети мають окремий вхід. Такі, на перший погляд, дрібниці сприяють зростанню довіри серед потенційних пацієнтів цих кабінетів.

За час роботи кабінетів допомогу фахівців отримали понад 25 тисяч осіб.

Де працюють кабінети медико-психологічної допомоги?

Нині в Україні працюють 17 кабінетів медико-психологічної допомоги.

Вздовж лінії розмежування на Донбасі – у Старобільську, Краматорську, Покровську, Рубіжному, Біловодську, Бахмуті, Попасній, Станиці Луганській, Волновасі.

У 2018 р. відкрилися ще чотири кабінети – у Харкові, Вінниці, Кривому Розі та Маріуполі.

У 2019 році почали роботу в Одесі, Херсоні та Миколаєві.

Контакти кабінетів медико-психологічної допомоги

Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова м. Вінниця, вул. Пирогова, 46 тел.: (0432) 67-20-15

Якщо ви або хтось із ваших знайомих зазнали домашнього насильства, зверніться на Національну гарячу лінію із подолання та запобігання домашньому та гендерно зумовленому насильству – 116 123 (безкоштовно, анонімно, конфіденційно) та заходьте на сайт rozirvykolo.org у вкладку «Допомога».

Окрім цього, не забувайте, що в критичних ситуаціях завжди необхідно звертатися до Національної поліції за номером 102.