Православна церква 23 вересня вшановує пам’ять святих Петра і Павла – єпископів Нікейських. У народі це осіннє свято називають “Петро і Павло Горобинники”. Якщо зірвати горобину в цей день, то вона захистить від нечистої сили і застуди. Поставте в будинку гілочку горобини, щоб залучити у ваше життя щастя.  А ще віряни вшановують пам’ять мучениць Минодори, Митродори і Німфодори.

А ще сьогодні День народження Яндекс, День шашок, Міжнародний день мови жестів, Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми

23 вересня увійшло до історії людства такими  подіями:

1492 – У Кракові на польський престол коронувався Ян I Ольбрахт, третій син Казимира IV Ягеллончика та Єлизавети Австрійської з династії Габсбургів.

1648 – У битві під Пилявцями на Поділлі військо Богдана Хмельницького завдало нищівної поразки польській армії під командою Миколи Остророга, Домініка Заславського і Олександра Конецпольського. Це відкрило козакам шлях на захід і вже за місяць в облогу було взято спочатку Львів, а потім Замостя, й наприкінці року Хмельницького тріумфально вітав Київ.

У 1846 році – німецький астроном відкрив Нептун. Працюючи в Берлінській обсерваторії, німецький астроном Йоганн Готфрід Галле на підставі теоретичних розрахунків французького астронома Урбана-Жана-Жозефа Ле Вер’є відкрив восьму планету Сонячної системи, названу за традицією іменем античного бога – Нептун

1848 – американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку з соснової смоли. Хоча найперша жувальна гумка датується 7-2 століттями до н. е. вона була знайдена під час розкопок в Північній Європі і являла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Взявся за її відродження в 19 столітті Куртіс. Цей день вважається днем народження жувальної гумки.

1857 – у Фінській затоці затонув 48-гарматний російський корабель “Лефорт”, загинуло 826 осіб

1862 – Після відставки князя Гогенлое король Вільгельм I призначив Отто фон Бісмарка прем’єр-міністром, а згодом і міністром іноземних справ Королівства Пруссія. Призначеня Бісмарка, посланця в Парижі, було викликане поразкою уряду при голосуванні в парламенті питання про військову реформу. Бісмарк пообіцяв королю вести себе як “відданий васал, що спішить на допомогу своєму сеньйору” і не буде відчувати себе обмеженим ні парламентом, ні конституцією.

У 1910-му  23-річний перуанський льотчик Хорхе Чавез вперше перелетів через Альпи. Недалеко від фінішу літак Чавеза впав на землю з висоти 30 метрів, і через чотири дні він, не приходячи до тями, помер.

1915 – російські війська на чолі з генералом Антоном Денікіним взяли Луцьк

1919 – почався єврейський погром у Фастові, влаштований білогвардійцями (за деякими даними – осетинами та текінцями).

Загинуло близько 700 осіб, було багато поранених

1922 – один із більшовицьких лідерів Йосип Сталін представив проєкт “автономізації” радянських республік, що означало їх поглинання Радянською Росією. План було відкинуто Володимиром Леніним

1923 – початок Вересневого повстання в Болгарії, піднятого комуністами на чолі з Георгієм Димитровим і підтриманого аграріями й анархістами. Уряд Александра Цанкова цього ж дня запровадив у країні воєнний стан. Після кількаденних бойових дій та арештів повстання було розгромлене

1924 – У Ленінграді відбулась одна з найбільших повеней — вода в Неві піднялась на 380 сантиметра вище ординара.

1939 – У Бресті відбулась офіційна передача міста від німецьких до радянських військових, яке завершилось спільним парадом, який приймали випускник Казанського танкового училища і Академії Генштабу міністерства оборони СРСР генерал Гайнц Гудеріан і випускник Військової академії імені Фрунзе комбриг Семен Крівошєїн.

У 1939 році під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку була закладена капсула часу, яку заповідано розкрити в 6939 році. У капсулу вкладен жіночий капелюшок, чоловіча курильна трубка і 1100 мікрофільмів.

1943 – Після капітуляції королівської Італії перед союзниками по антигітлерівській коаліції в німецькому посольстві в Римі проголошено створення Італійської соціальної республіки на чолі з Беніто Муссоліні, більш відомої як Республіка Салó за місцем перебування частини її органів влади. Вона була визнана лише країнами Осі і їхніми сателітами й проіснувала півтора року до виведення німецьких військ з Апеннін.

1943 – радянські війська Степового фронту після триденних боїв оволоділи містом Полтава. Також було здобуто районні центри Магдалинівка Дніпропетровської області, Бориспіль, Баришівка Київської області, Гельмязів, Нові Санжари, Оболонь та Семенівка Полтавської області

23 вересня 1944 року почалося примусове виселення етнічних українців з Польщі в Україну і поляків з України – до Польщі, для нібито “очищення” держав. Цьому передувало підписання “Люблінської угоди” 9 вересня 1944 року. Але  опір населення жорстко подавлювали. На 31 жовтня 1946 року з СРСР до Польщі було переселено майже 1,1 млн осіб. З Польщі до СРСР прибуло близько 518 тисяч осіб. Ця операція в 90-х роках була визнана нелюдською і засуджена.

1947 – У Болгарії страчено лідера опозиційної комуністам Аграрної партії, колишнього керівника антифашистського руху опору Ніколу Петкова.

1952 – Американський боксер Роккі Марчіано став чемпіоном світу в важкій вазі серед професіоналів — в 13-у раунді він нокаутував володаря титулу Джерсі Джо Уолкота. Через чотири роки Марчіано залишив спорт, не програвши жодного професійного бою — із 49 боїв у 43-х він переміг нокаутами.

1960 – Під час виступу на сесії Генеральної асамблеї ООН з промовою про надання незалежності колоніальним державам радянський лідер Микита Хрущов закликав до відставки Генерального секретаря ООН Хаммаршельда і переносу штаб-квартири ООН із США в іншу країну.

1991 – Вірменія проголосила свою незалежність.

1992 – на американському ядерному полігоні у штаті Невада здійснено останній ядерний вибух

1993 – у Москві почалася блокада будинку Верховної Ради, яка не погодилася з указом президента Єльцина про її розпуск.

Група “Союз офіцерів Росії” вчинила невдалу спробу штурму будинку штабу Збройних сил СНД

1994 – У восьми кінотеатрах США відбулась прем’єра фільму «Втеча з Шоушенка» з Тімом Роббінсом і Морганом Фріменом у головних ролях. Знятий режисером Френком Дарабонтом за повістю Стівена Кінга «Ріта Гейворт та втеча з Шоушенка», фільм впевнено займає перше місце у рейтингу фільмів за версією IMDb.

1995 – У Феніксі (штат Арізона) ФБР заарештовало Гульємо Гейде, інженера корпорації Intel, котрий в 1993 році, маючи доступ до службової конструкторської документації і технологічної інформації по розробці і виготовленню чіпів 486 і Pentium, скопіював їх і передав конкуренту Intel корпорації Advanced Micro Devices (AMD), керівництво котрої зразу повідомило про це федеральні власті. Під час слідства Гейде зізнався, що в свій час передавав службову інформацію AMD на Кубу, в Китай, Північну Корею та Іран.

У 2002 році в Бельгії набув чинності закон про евтаназію.

У 2008 році стартував офіційний випуск першої версії операційної системи Android, яка завоювала лідируючу позицію серед операційних систем для мобільних пристроїв і електронних гаджетів. Початок розробки нової операційної системи здійснювалося компанією Android Inc., але в 2005 році вона була куплена компанією Google.