День Ангела сьогодні у Андрія, Климента, Павла, Петра, Івана, Тетяни та Євгена.

23 вересня народилися;

63-й рік до н.е. – Гай Юлій Цезар Октавіан Август, перший римський імператор, в честь котрого названий восьмий місяць року. Пасинок Гая Юлія Цезаря.

1215 — 18 лютого 1294 – Хубілай, монгольський хан, засновник монгольської держави Юань, до складу якого входив Китай; внук Чингісхана.

У 1861-му народився Роберт Бош, німецький інженер, винахідник свічки запалювання, магнето, засновник однойменної фірми.

15 листопада 1886 Бош відкрив у Штутгарті власну фірму, що отримала назву “Майстерня точної механіки і електротехніки”. У перші роки після відкриття власної справи йому доводилося нелегко, тому що левова частка прибутку йшла на закупівлю нового обладнання. У цей час Бош займався в основному виробництвом електричного устаткування, але також іноді змушений був братися і за непрофільні замовлення. До своїх клієнтам він їздив на велосипеді і привчав до цього своїх співробітників. Подібне його поведінка викликало чимале цікавість у мешканців

1872-го року  — Соломія Крушельницька, українська оперна співачка. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітто Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет із написом “Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй”. У 1910 році примадонна вийшла заміж за відомого італійського адвоката, мера міста Віареджо Чезаре Річчоні. Шлюбувалася пара в Буенос-Айресі, після чого оселилася у місті чоловіка на віллі, яку назвали «Саломеа».

Оперну сцену співачка покинула в розпалі слави, у 1920 році востаннє виступивши на сцені Неапольського театру в операх «Лорелея» і «Лоенгрін». Після чого присвятила себе камерній музиці. Під час зіркової кар’єри співачка не гордувала виступати на Батьківщині, даючи концерти у Львові, Стрию, Бережанах, Збаражі, Тернополі, Чернівцях. Вона підтримувала дружні стосунки з багатьма знаковими українськими діячами, зокрема Іваном Франком, Ольгою Кобилянською, Миколою Лисенком.

1887 — 3 березня 1932 – Альфьєрі Мазераті, італійський автомобільний інженер (Maserati).

1890 — 1 лютого 1957 – Фрідріх Паулюс, німецький генерал-фельдмаршал, командуючий німецькими військами під час Сталінградської битви в роки 2-ї Світової війни.

1900 — 2 листопада 1985 – Володимир Михайлович Кубійович, український історик, географ, енциклопедист («Географія українських і сумежних земель»).

1938 — 29 травня 1982 – Ромі Шнайдер (Розмарі Магдалена Альбах-Ретті), французька актриса австрійського походження (Свідок убивства, Головне — кохати, Поїзд, Кривавий слід).

В  1943 році народився Хуліо Іглесіас, іспанський футболіст (“Барселона”), співак. Занесений у книгу рекордів Гіннеса – на 1998 рік продано більше 100 мільйонів 60-хвилинних альбомів.

1956 – Паоло Россі, італійський футболіст, чемпіон світу (1982), володар “Золотого м’яча” (1982), володар “Золотої бутси” (1982), кращий гравець світу (1982). Сьогодні 65-а річниця.