З учорашнього дня, 21 вересня, у Хмільнику запрацювала Академія боксу Романа Головащенка. Він раніше був чемпіоном світу, Європи та Інтерконтинентальним чемпіоном за різними версіями. Ідейним натхненником та ініціатором створення Академії виявився товариш зіркового 33-річного боксера Михайло Петровський. Вінничанин Роман Головащенко разом з його сином виступав багато років у збірній.

-Із ідеєю Академії боксу ми звернулися до міського голови Хмільника Миколи Юрчишина. Він разом із міськими  депутатами підтримав цю ініціативу. Посприяв і народний депутат України Петро Юрчишин. Всі вони розуміють, що спорт для молоді – це чудова альтернатива гаджетів, наркотиків і алкоголю, – каже Роман Головащенко.

-Романе, в якому приміщенні розміщуватиметься Академія боксу?

-Нам виділили приміщення на Центральному стадіоні міста. Це буде сучасна спеціалізована боксерська зала із новим обладнанням на кшталт того, що діє на олімпійській базі  в Конча-Заспі. Лише у меншому масштабі.

-За чий кошт буде придбано обладнання, зроблений ремонт зали?

-На це все виділяються кошти із бюджету ОТГ. Частково допоможуть спонсори, яких не бракує. Бажаючі розвивати спорт і допомагати боксу у Хмільнику є.

–Які змагання можна буде проводити в залі Академії?

-Там можна буде проводити і збори, і змагання всеукраїнського і міжнародного масштабів. Є вже охочі приїхати до мене на збір серед команд Німеччини, Польщі і Чехії. Чекаємо лише завершення ремонту бази.

-Ви самі будете тренувати або запросите інших тренерів?

-Я тренуватиму поки що три рази на тиждень. За необхідності буду й чотири рази приїздити у Хмільник. Другим тренером Академії є Сергій Кіщук. Ми почнемо працювати в парі. Я буду задавати тон роботи, а він підтримуватиме його за моєї відсутності.

-Дітей якого віку запрошуєте і якою буде мета занять?

-Ми набираємо юнаків 6-16 років. Вчора було перше тренування, на яке завітали близько 40 дітей.  Плануємо збільшувати масовість. Водночас збираємося готувати чемпіонів. Я хочу передати їм свій досвід. Сподіваємося, що хтось із цих хлопців досягне тієї мети, якої я не досяг! А саме – стане абсолютним чемпіоном світу з боксу. Саме цю ціль я ставив колись перед собою.

-Навчання буде платним?

-Повністю безкоштовним. Вже закуплена вся амуніція, рукавички, змагальні і тренувальні шоломи, класні боксерські мішки, скакалки, каремати, тренажери для координації тощо.

Максимальну увагу приділятимемо й захисту дітей, збереженню їхнього здоров’я. Адже багато батьків бояться того, що бокс – травматичний вид спорту. Але з нашою чудовою амуніцією можна буде уникнути багатьох травм.

-Який маєте тренерський досвід?

– Два роки був тренером у Вінниці, де мешкаю. Але практично все своє життя тренував самого себе. Вчився і у багатьох хороших наставників, ці знання записував у щоденники. Із моїм тренером, заслуженим тренером України Романом Вакалюком ми багато працювали, вивчили чимало техніко-тактичних моментів. За це я йому щиро вдячний. Тому маю що розповісти своїм учням!

-Продовжуєте професіональну кар’єру?

-Так. Але через карантин вже цілий рік не можу провести черговий бій; вони зривалися. Думаю провести ще 1-2 бої і завершити профі-кар’єру. Адже в боксі я вже із 1993 року, тому йде 29-й рік виступів на ринзі. Думаю, дотягнути до 30 років і піти.

Фелікс ЖАНІН