З року в рік народна газета відслідковує та повідомляє про всі злочинні та корупційні схеми, які працюють на Вінниччині.

Справжніми сенсаціями ставали викриття секретних схем дерибану землі. Одну із них ми оприлюднили рік тому, де право на землю сільськогосподарського призначення у звичайних вінничан скуповували за 500 гривень. Ці злочинні дії визнано шахрайством.

Декілька місяців тому «33-й» повідомив ще про одну схему. Право на землю атовців скуповують за 400 доларів на Вінниччині. Згідно зі статтею 12 закону України, атовці мають право на першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Щоправда, скористатись цим правом вдалось небагатьом. Бо вся земля у Вінниці та поряд з нею дивним чином комусь вже належить.

– Я ледь не став заручником чергової схеми. З 2015 по 2017 рік знаходився в АТО. Оберігав нашу країну на Сході. Додому повернувся через поранення, тому тривалий час лікувався. Звісно, разом із рідними ми намагались отримати землю, яку б мали надати мені як учаснику антитерористичної операції. Проте до сих пір стоїмо в черзі. Знаю, що таких, як я — сотні, і це лише у Вінницькій області.

Та ось нещодавно мені зателефонував незнайомець та запропонував зустрітись. Сказав, що має змогу допомогти вирішити земельне питання. Коли ж ми зустрілись у місті, то він довго говорив розумними словами. А потім запропонував мені продати своє право як атовця на отримання землі.

Я зрозумів, що це чергова афера. Проте вислухав до кінця. За продаж свого права на землю він пропонував мені 400 доларів на руки. Навіть зустріч призначив поблизу однієї із нотаріальних контор міста. Звісно, я запитав, кому це вигідно. І він сказав: «На кожен товар є свій купець», – розповідає наш читач Олексій.

— Коли ж наші журналісти отримали таке повідомлення на «гарячу лінію», то вирішили перевірити Інтернет-мережу. І таки дійсно знайшли Дмитра Черкашина, котрий розповсюджує оголошення по купівлі права на 2 га землі атовців. Проте всі перемовини проводить лише у приватних переписках та при особистих зустрічах.

Такса, яку він повідомляє своїм потенційним клієнтам, така: право на 2 га землі – 400 доларів. Окрім цього, є ще і засекречений Телеграм-канал, який розсилає подібні пропозиції користувачам мережі. Цікаво, що через таку соціальну схему неможливо відслідкувати навіть перебіг клієнтів.

Та все ж правоохоронці знайшли за що ухопитись. Та відкрили кримінальне провадження за статтею 190 частина 1. Тобто офіційно визнають ці дії шахрайством. Відомо, що розслідування поки триває.