Метання ручної гранати, збирання та розбирання автомату, надання домедичної допомоги: юнаки та дівчата Подільського науково – технічного ліцею спробували себе у ролі справжніх військовослужбовців Нацгвардії. Навчання у польових умовах, проводили досвідченні інструктори із бойовим досвідом. Як впоралися із завданням школярі?

Під наглядом інструктора 17 – річна Аміна вчиться заряджати та розряджати автомат Калашнікова. Уроки Захисту України дівчина відвідує справно. А от тримати в руках справжню зброю довелося вперше.

-Прийшла сюди, щоб випробувати себе на міць і дізнатися більше про військове життя. Мені дуже подобається предмет Захист України, бо вважаю, що я здатна проходити навчання разом із хлопцями. Це дуже цікаво і важливо, бо у кожної країни повинні бути свої захисники, які в тяжкі часи зможуть захистити народ, – говорить учениця Подільського науково – технічного ліцею Аміна Денисенко.

Так проходить урок Захисту України, у польових умовах школярі здобувають практичні навички у військовій справі: вчаться метати ручні гранати, рятувати життя. Та найскладніше вдається – одягнути загальновійськовий захисний комплект та протигаз, який рятує від хімічних речовин та радіації.

-Протигази та захисні костюми створювали реальну військову атмосферу, дуже цікавий досвід. Як виявилось, вдягати комплект захисту не дуже важко і рухатись в ньому досить просто. Але без інструктора я б точно не впорався. Він підказував мені як правильно все застібнути та герметично надіти, щоб максимально унеможливити потрапляння шкідливих речовин під костюм , – говорить учень 10-го класу Денис Панасюк.

-Такі заняття дуже важливі. Поперше вони обов’язково знадобляться майбутнім військовослужбовцям, тож до армії вони прийдуть з потрібним досвідом. Подруге це може знадобитись у реальному житті, адже зайняття допомагають учням зрозуміти як себе захистити чи накласти жгут та як діяти у разі виникнення надзвичайної ситуації , – говорить Ігор Загребельний.

-Мій брат служить у військовій частині 3028. Добре знаючи свого брата, можу сказати, що у справжнього військового повинна бути гарна фізична підготовка, правильне положення зі зброєю та багато інших професійних навичок. На цих зайняттях я познайомився з тактичною медициною і тепер знаю як діяти у разі кровотечі від поранення, як правильно накладати жгут чи обробляти рану ,- говорить п’ятнадцятирічний Назарій Наконечний.

Каріна Маєвська