Православна церква 28 вересня вшановує пам’ять святого великомученика Микити Готського. Інші назви свята: “Микита”, “Микита осінній”, ” Микита Гусятник”, “Ріпоріз”. У старовину була прикмета – щоб рік не мучитися від зубного болю, потрібно з’їсти ріпу в день “Микити Гусятника”.

А ще сьогодні Всесвітній день боротьби проти сказу, Міжнародний день загального доступу до інформації, Міжнародний день правових знань.

28 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

935 • Група змовників на чолі з рідним братом убила богемського князя Вацлава з роду Пржемисловичів. Йому наслідував Болеслав Грізний, за правління якого Чехія розширила свої володіння, зупинила угорську навалу і поширився культ Вацлава Святого як заступника Чеської держави.

1066 - початок норманського завоювання Англії.

Нормани на чолі з герцогом Вільгельмом І висадилися в Британії, аби скинути короля англосаксів Гарольда ІІ. Раніше той приносив Вільгельму васальну присягу й обіцяв підтримати його претензії на англійський престол, тож ватажок норманів оголосив Гарольда зрадником, заручився підтримкою Папи Римського й пішов у бій із надісланим із Рима прапором святого Петра

1424 • У ході Столітньої війни англійські війська розпочали облогу абатства на острові Мон-Сен-Мішель, єдиного непідкореного французького анклаву в завойованій ними Нормандії. Воно вистояло майже чверть століття і після повернення Нормандії від владу Карла VII Валуа королівським ордонансом було винагороджене довічним звільненням від податків.

1651 • Після поразки у Берестецькій битві, захоплення литовським князем Яном Радзивілом Чернігова і Києва і невдалих боїв під Білою Церквою, Богдан Хмельницький був змушений підписати з поляками Білоцерківський мирний договір, за яким козацький реєстр зменшувався до 20 тисяч, територія обмежувалась лише Київським воєводством і гетьман втрачав право на міжнародні зносини. Ратифікацію договору польським сеймом зірвав литовський шляхтич, вперше застосувавши право "вето". Це дало змогу Хмельницькому знову провести мобілізацію до війська і до весни 1652 року зібрати для війни з Польщею дві армії.

У 1618 році в Брюсселі був відкритий перший у світі ломбард. Причому в тому вигляді, в якому існує і працює по сьогоднішній день. Він був відкритий під маркою будинок Ломбарді, який незабаром став власником мережі позикових установ по всій Європі, а його клієнтами були навіть королівські сімейства. До речі, ломбард є одним з найстаріших фінансових інститутів в історії людства. Перші письмові згадки про нього є в грецьких і римських джерелах. Є свідчення, що в Китаї установи, що працюють за даним фінансовим принципом, існували ще більше 3000 років тому. В Європі кредити під заставу майна вперше з'явилися в середні століття. Родоначальниками в цьому напрямку є Англія і Бельгія, де вихідцями з італійської провінції Ломбардії був заснований будинок Ломбарді, звідси і сталося слово "ломбард". Через труднощі в економіці і проблеми банківської системи дана фінансова практика набула широкого поширення в світі.

1773 • На Уралі і в Поволжі почалося повстання під керівництвом донського козака Ємельяна Пугачова. Цього дня він видав маніфест від імені російського царя Петра III, котрому нібито вдалось уникнути смерті, яким наділяв "козаків, калмиків і татар" землею, провіантом і зброєю.

У 1793 році в Канаді було оголошено, що всі діти рабів, що народилися після цієї дати, стануть вільними після досягнення ними віку 25 років.

1864 • У Лондоні на конференції представників робітничого руху різних країн засновано Міжнародне товариство робітників (МТР) — I Інтернаціонал. Одного з головних його організаторів — Карла Маркса було обрано до Центрального комітету МТР. У статуті I Інтернаціоналу говориось, що "звільнення робітничого класу повинно бути справою самого робітничого класу" і що боротьба за його звільнення має міжнародний характер.

1887 • У Китаї на Жовтій річці (Хуанхе) почалась повінь, яка забрала від 900 тисяч до 2 мільйонів життів.

1928 • Під час дослідження властивостей грибка пліснявки, що вкривав культури стафілококів, шотландський мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, котру назвав пеніциліном (Penicillium notatum). Серед особливостей нової речовини була здатність зупиняти ріст бактерій, а при великих дозах — убивати їх.

1946 • Після шести років вигнання до Греції повернувся король Георг.

У 1958 році у Франції відбувся референдум, на якому була прийнята Конституція П'ятої Республіки.

1958 - львівський єпископ-помічник Римо-католицької церкви Євген Базяк висвятив на єпископа поляка отця Кароля Войтилу - майбутнього Папу Римського

1989 • Пленум ЦК КПУ прийняв відставку першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького, який очолював партію упродовж 17 років. До виходу на пенсію його підштовхнули нездатність працювати в умовах динамічних суспільно-політичних та економічних трансформацій на хвилі зростання громадської активності. Наступним керівником республіканської парторганізації того ж дня було обрано Володимира Івашка.

У 1994 році вантажопасажирський пором "Естонія" затонув у Балтійському морі, загинули 852 людини, врятувалися 137. Це сталося вночі під час шторму поблизу фінського острова Уте. Пором здійснював рейс між Таллінном і Стокгольмом. Пором, побудований в 1980 році в Німеччині, був розрахований на 2 тисячі пасажирів і 460 легкових машин. Суднова команда в фатальному рейсі складалася повністю з естонців, а пасажирами в більшості своїй були літні шведи. Міжнародна комісія з розслідування обставин загибелі "Естонії" прийшла до висновку, що причиною катастрофи виявлися конструктивні недоліки носового люка, занадто велика швидкість судна і сильний шторм.

У 1995 році Швеція, Фінляндія та Естонія підписали угоду про оголошення корпусу порома "Естонія" братською могилою без права обстеження і ведення там будь-яких робіт. До угоди також приєдналися Данія, Великобританія, Росія і Латвія. Існує й інша версія загибелі порома. У 1999 році комісія експертів, яка працювала на замовлення німецької верфі "Майєр-верф", де була побудована "Естонія", зробила висновок про те, що причиною катастрофи стало застосування вибухових пристроїв. Як заявив голова групи експертів В.Хюммель, пором був підірваний російськими спецслужбами, щоб запобігти контрабандному вивезенню на захід якоїсь надсекретної зброї, вкраденої під час виведення російських військ з військових баз в Естонії.

1994 • У Франції відбулась прем'єра стрічки Люка Бессона «Леон-кілер» з Жаном Рено, Гарі Олдменом Денні Айєло і Наталі Портман у головних ролях. Фільм посідає 34-е місце в списку кращих 250 фільмів за версією рейтингу IMDb.

У 1999-му році  бразильський футболіст Рональдо призначений послом миру в Косово. Він очолить кампанію боротьби зі злиднями в краї. Ця акція — частина програми розвитку ООН з боротьби зі злиднями в усьому світі.

2000 — Афганський рух «Талібан» зажадав від Москви компенсації за десятилітню окупацію Афганістану

2001 — Кофі Аннан став Нобелівським лавреатом

2001 • Швейцарський пілот 46-річний Жерар Мосс, приземлившись у Ріо-де-Жанейро (Бразилия), закінчив перший у світі кругосвітній сольний політ на моторному планері «Ximango», який тривав 100 днів.

У 2003 році стався збій енергомережі в Італії. Блекаут занурив у темінь на 12 годин всю територію країни, за винятком островів Сардинія і Ельба, а також частину Швейцарії в районі Женеви - на 3 години. Ця подія торкнулася 56 мільйонів чоловік. У Римі стан справ погіршився тим, що якраз в цей час міською владою проводилася так звана "біла ніч", що мала на увазі роботу магазинів, музеїв, театрів, ресторанів і кафе до ранку. Тому в момент відключення електрики поза будинками перебували тисячі жителів столиці. Сотні людей опинилися заблоковані в перегонах метрополітену. Багато людей застрягли в ліфтах. В результаті відключення електроенергії загинули чотири людини - один чоловік і три жінки. Чоловіка збила машина на неосвітленому перехресті, одна жінка отримала множинні опіки, коли на неї впав свічник, ще дві літні італійки впали зі сходів.

2002 — Мати відомого голлівудського актора Сільвестра Сталлоне приїхала до Одеси

У 2009 році індійським космічним апаратом Chandrayaan-1 на Місяці була виявлена вода.

2010 • Указом президента РФ Медведєва мер Москви Юрій Лужков відправлений у відставку «у звя'зку із втратою довіри президента».

2015 • На основі даних спектрометра станції Orbiter американське космічне агентство NASA повідомило про відкриття на Марсі води в рідкому стані, а саме водних солей перхлорату магнію, хлорату магнію та перхлорату натрію.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА