6 липня, йому скасували складену раніше постанову за порушення карантину.

У рішенні Вінницького міського суду йдеться, що 9 травня активіст справді перебував на площі Європейській без вдягнутого респіратора або захисної маски. Водночас стаття 44-3 (частина 2) Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за перебування під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту у громадських будинках, спорудах і громадському транспорті.

У зв’язку з цим суд вирішив задовольнити позов активіста, скасувати постанову і закрити провадження у зв’язку з відсутністю складу правопорушення.

Нагадаємо, що 9-го травня відбулось масове побоїще між патріотами України та “шаріївцями”.

Масове побоїще було на 9-те травня у центрі Вінниці

Чому поліція допомагала прихильникам підозрюваного у зраді України, а не нам? – запитують учасники. Та скаржаться на незаконне затримання і побої в поліції.

Шокуюча ситуація сталась у центрі Вінниці. 18-річний Давид Пшеничний разом із товаришами намагався покласти квіти до Меморіалу слави. Проте на нього раптово напали та через невідомі причини забрали у відділок поліції. Потім склали протокол і погрожували – це видно на відео, яке потерпілий показав нашому журналісту. Що сталось насправді та чому 18-річного Давида вирішили покарати – з його уст нашому кореспонденту.

– 9 Травня о 10 ранку біля Меморіалу загиблим воїнам у Другій світовій війні я разом із товаришами вирішив покласти квіти і фотографії у рамках героїв УПА до Меморіалу слави. В Україні нацистський і радянський режим визнані злочинними. Воїни Української повстанської армії боролись проти двох злочинних режимів. Та до нас набігли “шаріївці” та почали обзивати фашистами. Особисто мені не зрозуміло, чому, бо відомо, що воїни Української повстанської ар­мії боролись проти німців, – розповідає учасник подій Давид Пшеничний. Шарія, їхнього лідера, підозрюють у державній зраді!

Фотофакт затримання 17-річного активіста Давида Пшеничного

– Як тільки ми поклали кві­ти, нас почали гнобити та обзивали за спиною, а коли повернулись, то побачили, що провокаторів вже більше 20 осіб. Ці люди принижували нас та готові були закидати камінням. Вони кричали: “Фашисти, заберите еті фотографії. Іначе ми самі забєрьом”. Навіть літній мужчина, який проходив повз, зробив їм зауваження. Він сказав: “Шановні, вчіть історію, це повстанська армія, яка воювала за Україну”.

Далі до мене підбігли і почали хапати за руки. Потім ще підійшли декілька працівників поліції. І всі разом повели мене за ріг. Я просив їх пояснити, що відбувається, вимагав посвідчення, але нічого так і не почув і не побачив. У мене є відео, де чітко видно, як чоловік у формі вириває мій телефон. У результаті він його побив – є тріщини на екрані, та це видно й на відео.

Потім мене силоміць затягли у машину. Ці люди у формі — із поліції, проте вони навіть посвідчення не пред’явили. В машині вони мені заламували і викручували руки. Я запитував: за що? Кричав від жахливого болю. Все це зі мною робили без протоколу затримання. Далі мене завезли у відділок… Потім був скандал у відділку поліції на Пирогова, 4. Вперше бачив, щоб поліцейські до затриманих говорили “давай бартер на бартер”, як мені. Вони і далі обзивались та знущались.

На Давида таки склали протокол за перебування без маски у громадському місці. На його захист стали вінницькі громадські організації. Давид чітко вирішив відстоювати свою права. Та подав позов до суду.

– Я не зупинюсь. Бо у патріотизмі немає беззаконня. Хоч мені лише 18 років, та я буду до кінця відстоювати свою позицію й честь українського народу. Після того як весь день мене «тягали» відділком, вирішив, що буду судитись із поліцією. Вже написав заяву на поліцейських за тілесні ушкодження, які були мені нанесені. Заява вже внесена в ЄРДР, і тепер триває досудове розслідування. Страху немає, є лише бажання довести правду. Бо якщо мовчатиму я — мовчатимуть й інші, — заявляє Давид Пшеничний.

У пресслужбі Вінницької обласної поліції повідомили, що працівники поліції проводять службове розслідування щодо поведінки правоохоронців під час затримання 18-річного вінничанина.

Наразі Давид знаходиться вдома. У молодого активіста є висновки медичного обстеження. Там йдеться про пошкодження зв’язок правого плечового суглобу, пошкодження шийного відділу хребта та інші. Давид Пшеничний заявляє, що ці травми він отримав після знущань поліцейських.

18-річний вінничанин Давид Пшеничний у складі спецгрупи накриває «притони» та «наливайки» не лише у Вінниці. По допомогу до цього відважного хлопця звертаються люди з різних міст України.

Організація називається «Основа майбутнього», осередки є у багатьох містах України.

– Це патріотична організація молоді. Ми займаємось боротьбою з продажем наркотиків, закриваємо «наливайки», проводимо освітні заходи. Наша мета – сформувати справжнє громадянське патріотичне покоління, — каже Давид Пшеничний.

– Давиде, вся область обговорює твою сміливість. Розкажи про останній випадок — накриття наркопритону в Києві.

– Я не вважаю себе героєм, а боротьбу із злочинцями чимось особливим. До нас звернулись жителі столиці та розповіли шокуючі факти про одну жінку. За їхніми словами, жінка працювала на людей східної національності. На власні очі я побачив, як до її квартири шикувались черги з бажаючих придбати наркотики.

Ми зробили дві контрольні закупки наркотиків. Зняли на відео, як відбувається процес. Бо там черги, як до мавзолею. Вони продають наркотики через спеціальний отвір в дверях замість «глазка». У нас був фотодоказ, який ми потім показали поліції. Під час накриття цього притону ми дуже довго чекали опергрупу. Тому довелось самостійно відкривати двері у квартиру та розмовляти із баригою. А потім довелось самостійно прикривати цей притон. Тому ми взяли болгарки і відкрили двері у цю квартиру. Побачили жінку у жахливому стані. Своїм виглядом вона дала зрозуміти, що залежна від наркотиків. Коли ж нам вдалось потрапити в її квартиру, то хтось з клієнтів вистрибнув із вікна другого поверху. Тому вона була змушена вийти і поспілкуватись. Та потім зізналась, що наркотики викинула в унітаз. У цієї жінки провели обшук. Її змусили відремонтувати двері, аби залатати ту дірку для продажу наркотиків.

Софія Копач