І троє з них – дитячі. Вчора ми повідомляли про те, як з Вінниці поліцейським гелікоптером до Києва протягом години було доставлене серце донора з Вінниці. Згодом стало відомо, що донором органів став 38-річний мешканець Вінниці, який трагічно загинув і його родина дала згоду на забір органів. Цього ж дня в Інституті серця у Києві була проведена трансплантація серця дванадцятирічній дівчинці. Про це повідомила засновниця ГО «Всеукраїнська платформа донорства iDonor» Ірина Заславець.

За словами директора Інституту серця Бориса Тодурова, для цієї реципієнтки важко було знайти донора. Лікарі хвилювалися, чи вміститься серце дорослого чоловіка в маленьких грудях дівчинки. Але більше чекати дитина не могла, це був її єдиний шанс на порятунок. На щастя, трансплантація пройшла успішно. Борис Тодуров вийшов з операційної і сказав стривоженій мамі: «Серце б’ється». В Україні вже другій дитині пересадили серце від посмертного донора. Першу пересадку серця зробили у Льовові 21 вересня.

Нирки нині пересадять двом дітям, які перебувають у київському «Охматдиті», а печінку – 19-річній дівчині у клініці «Оберіг».

Ілона ВАЛЬТЕР