Православна церква 29 вересня вшановує мученицю Людмилу, княгиню Чеську, яка була вбита своєю невісткою через те, що дотримувалась традицій християнської віри. А ще вшановують пам’ять Святої Євфимії Всехвальної. У народі день назвали Євфимія Прехвальная або Пташина кістка. Якщо ви загадаєте бажання в цей день – воно обов’язково здійсниться.

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день серця, День отоларинголога, Всесвітній день шкільного молока, Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи.

29 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

1399 • Взятий у полон своїм двоюрідним братом, Річард ІІ вимушено зрікся корони й наступного дня скликана в Лондоні асамблея проголосила новим королем Англії Генріха Болінгброка, першого монарха з династії Ланкастерів. Через п’ять місяців заарештований парламентом Річард Плантагенет помер в ув’язненні при загадкових обставинах. 1621 – укладено Хотинський договір, за яким Польща зобов’язалася перед Туреччиною стримувати запорозьких козаків від набігів на Крим

У 1650 році Генрі Робінсон відкрив у Лондоні перше в світі шлюбне агентство. Кілька століть в Європі функції весільних контор виконували всюдисущі свахи, їхня діяльність вважалася почесною і досить високо оплачувалася. У ті часи свахи і звідні вважалися не стільки фахівцями і дипломатами справ серцевих, скільки координаторами злиття капіталів. До того ж свахи чудово виконували роль сучасної “жовтої преси”, розносячи останні новини у вигляді чуток і пліток. Один з перших клієнтів Робінсона, сер Джон Даймлі, як свідчать історичні документи, побажав створити сім’ю з молодою жінкою і дав оголошення. Головний критерій: “Дама повинна володіти статком в 300 гіней (на сучасні гроші – близько 500 тисяч доларів). Не важливо, чи є вона незайманою, вдовою або вагітною від колишнього чоловіка”.

1739 – за Белградським договором Росія отримала від Туреччини Азов і Очаків

У 1793 році в англійському спортивному журналі вперше було згадано про гру в теніс.

У 1829 році в Лондоні за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Роберта Піля була створена цивільна поліція, згодом – Скотланд-Ярд. За його іменем ( Боб) стали називати лондонських, а згодом і всіх британських поліцейських, — “боббі”.

1848 • Поблизу міста Пакозд за 70 кілометрів від Пешта відбулась битва між хорватськими військами і угорською революційною армією, яка стала першою в ході придушення Угорської революції. Вона остаточно зазнала краху у серпні наступного року після втручання Росії, котра завдала поразки революційній армії у битві біля міста Вілагош у Трансильванії.

У 1853 році поблизу Шотландії розбилося на скелях вітрильне судно “Annie Jane”. У корабельній аварії загинули 348 осіб.

У 1885 році в Блекпулі почали ходити перші в Англії електричні трамваї.

1897 • В Буенос-Айресі в театрі “Олімпо” відбулась прем’єра спектаклю “Креольський суд”, в котрому вперше на сцені виконано танець, що сьогодні відомий в усьому світі як “танго”. 30 вересня 2009 року танго оголошений об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У 1913 році французький льотчик Моріс Прево на літаку “Deperdussin” вперше перевищив швидкість 200 км/год.

1916 • За неофіцйіними даними саме цього дня Джон Рокфеллер, засновник компанії “Стандарт Ойл”, філантроп і меценат, став першою людиною у світі, чий статок перевищив один мільярд доларів.

1926 – радянські керівники закрили Києво-Печерську лавру й проголосили її музеєм

У 1930 році видатний ірландський драматург і романіст, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури, один із засновників Лондонської школи економіки і політичних наук Джордж Бернард Шоу відмовився прийняти титул пера.

1938 – український письменник, композитор, етнограф і бандурист Гнат Хоткевич засуджений особливою трійкою УНКВС по Харківській області до розстрілу – за “участь у контрреволюційній організації”

1938 – у Мюнхені почалася зустріч глав урядів Великої Британії (Чемберлен), Франції (Даладьє), Німеччини (Гітлер) та Італії (Муссоліні). Вироблено угоду в руслі “політики умиротворення Німеччини”, за якою Чехословаччина повинна була поступитися вимогам Гітлера й віддати німцям Судетську область

Друга світова. Трагедія Бабиного Яру. 29 вересня 1941 року в ході чітко спланованої операції все єврейське населення Києва було зібрано в одному місці під приводом переміщення його для проживання в нове розташування. Всі, хто перетинав кордон оточення, назад вже не повернулися… за два дні в ярах Бабиного Яру були розстріляні понад 33 тисячі осіб.

Ця цифра приблизна, так як не вівся облік малолітніх дітей, які розділили разом зі своїми рідними весь жах, що відбувався, і подальшу страту. Масові розстріли в урочищі Бабин Яр 30 вересня не закінчилися, вони тривали весь період окупації. На думку деяких дослідників, в Бабиному Яру тільки євреїв було розстріляно близько 150 тисяч чоловік з усієї України. За приблизними підрахунками, в цілому число убитих коливається від 70 тисяч до 200 тисяч чоловік. Після завершення Другої світової війни керівники масових страт під Києвом постали перед військовим трибуналом.

1954 • У Швейцарії 12 країнами заснована Європейська рада з ядерних досліджень (ЦЕРН) — міжнародний дослідницький центр європейської спільноти, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій. Сьогодні до ЦЕРНу входять двадцять європейських країн, в ньому працює близько 12000 дослідників 80 національностей із 500 наукових центрів і університетів.

У 1968 році іспанський тенор Пласідо Домінго дебютував у залі “Метрополітан Опера”.

У 1988 році Нобелівська премія миру була присуджена миротворчим силам ООН.

2003 • Росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла з метою приєднання його до материкової частини Росії. Це привело до кризи україно-російських відносин, втручання у конфлікт на найвищому рівні (президент Кучма перевав поїздку в Латинську Америку і особисто прибув на Тузлу). В листопаді 2003 прем’єр-міністри Росії і України домовились про припинення подальшого будівництва дамби, а 2 грудня 2003 на Тузлі відкрилася нова українська прикордонна застава.

2006 • На висоті 11 278 метрів над територією Бразилії на зустрічних курсах зіткнулись два літака — Boeing 737 з 148-а пасажирами і 6-а членами екіпажу та приватний літак Embraer Legacy 600, який доставлявся виробником замовнику. Боїнг упав в амазонські джунглі, врізавшись вертикально в землю на швидкості до 500 км/год, всі пасажири і члени екіпажу загинули; американський Embraer Legacy 600, незважаючи на серйозне пошкодження крила, здійснив вимушену посадку; всі 5 чоловік, що знаходились на його борту, вціліли.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА