Вночі з автомата Калашникова стріляли по «Ауді» помічника Президента. На дорозі посеред лісу, із засідки, ймовірно лежачи. Патрони, судячи з підібраних гільз, виготовлені в Угорщині. Цікаво, що стріляли саме з боку водія. Він, як повідомили ЗМІ, отримав три кульових поранення в ногу. Шефір залишився неушкодженим.

Також важливо, що все це трапилось якраз перед виступом Зеленського в Організації Об’єднаних Націй. І перед голосуванням у Верховній Раді за антиолігархічний закон, який, на думку експертів, не сильно б’є по олігархах, але потрібен для піару президента.

Отже, свій виступ в ООН Президент України розпочав зі звістки про стрілянину по автомобілю свого першого помічника. Мовляв, ось як дорого нам обходяться реформи та боротьба з корупцією. Поки поліція розглядає можливі версії, серед яких і замах на вбивство з полі­тичних мотивів чи залякування вищих владних чиновників, опозиція озвучує своє бачення інциденту. Депутат від ЄС Гончаренко пригадав, що нещодавно між президентом, головою його офі­су та Шефіром пробігла чорна кішка. Останній навіть забирав свої речі з кабінету на Банковій.

Білі мітки на авто – сліди від куль

А депутат від «Батьківщини» Наливайченко публічно припустив версію, що це може бути спеціально спланована акція, щоб вчергове пустити пилюку в очі західним партнерам. Бо насправді реальної боротьби з корупцією українська влада не веде. А олігархи за останніх два роки стали вдвічі багатшими. Хоча статки простих людей, при інфляції 8,4 % і підвищенні цін, продовжують різко падати.

Ще одна з версій — спроба в такий спосіб натиснути на нар­депів перед голосуванням за антиолігархічний закон. Опозиція вже назвала його ще одним кроком до диктатури Зеленського. Якщо навіть і припустити, що в цих версіях є логіка, то чому ж впала карта саме на першого помічника президента, його давнього бізнес-партнера по «95-му Кварталу» Сергія Шефіра?

Слідчі розглядають кілька версій

Бо в політиці немає вічних друзів. Все вирішує інтерес. За два роки при владі Зеленський помітно змінився. Кажуть, що він поступово позбавляється людей, які робили йому по­літичний імідж під час виборчої кампанії і багато про нього знають. Ці люди, як показала ситуація зі спікером ВР Разумковим, можуть мати власну точку зору на розвиток подій. І не завжди однакову з позицією президента та голови його офі­су, який зараз в явному по­літичному фаворі.

До речі, Сергія Шефіра на Вінниччині, перш за все, знають, як «смотрящего» по області та головного «реєстратора» підприємства «95-й Квартал» у районній Калинівці… Кажуть, що він контролює тіньовий бізнес президента. Бо саме на нього Зеленський переписав свою частку в «Кварталі». Шефір, як один із засновників «імперії» «95-й Квартал», свого часу (ще в 2013-му) придумав цю схему із реєстрацією в райцентрі на Вінниччині багатопрофільного медіа-холдингу… І наша Кали­нівка роками отримувала мільйон­­ні податки до свого бюджету, які, кажуть, могли бути більш щедрими і з більшими нулями. Але ця калинівська історія вже у минулому…

У грудні 2020-го ТОВ «Квартал 95», яке більше 7 років було зареєстроване в місті Калинівка Вінницької області, «припинило господарську діяльність у зв’язку зі злиттям з іншим підприємством». Про це свідчить ексклюзивний документ за підписом Бориса Шефіра, який на правах гендиректора ТОВ «Квартал 95» повідомив податкову Вінниччини про закриття цього підприємства…

Зате в своїй новій ролі — першого помічника президента України – Сергій Шефір напряму контролював усі рухи із «Слугами» на місцях, в тому числі й по нашій Вінницькій області. Адже серед його друзів усі нинішні та вчорашні учасники великої КВН-тусовки, шоу-бізу та сучасні політики — вихідці із цих концертно-квартальних рядів.

Водночас інтерес Сергія Шефіра до Вінниччини також мав під собою і суто бізнесовий аспект — адже кажуть, що він майже одноосібно контролював весь ринок «зеленої енергетики», який досить розвинений на Вінниччині.

І після цієї підозрілої стрі­­лянини по авто Шефіра є версія, що вже у жовтні має відбутись заміна «куратора» нашої області від президентського офісу…

– Шефіра має змінити людина менш лояльна до вінницької еліти, до місцевих народних депутатів та їхніх родичів. Загалом Вінниччина на карті «зелених» досить успішна область в плані реалізованих проєктів та відсутності конфліктів із місцевою владою. Тому вплив Сергія Шефіра тут більше не потрібен.., — прокоментував цю новину із заміною «куратора» відомий вінницький політолог.

— Єдине запитання, яке знову постане перед ТОП-чиновниками області, це можливий перехід губернатора Сергія Борзова на роботу в Кабмін на посаду міністра. Звісно, його є ким замінити, і Наталя Заболотна є кандидатурою №1 на голову ОДА. Але у кожного посадовця є свої люди, свої пріоритети і група впливу.

Тому середина осені обіцяє бути гарячою саме серед по­літиків та кандидатів на високі посади. Недарма так активізувались лідери локальних партій, Гройсман здійснив тур половиною України та закинув у соцмережі селфі із Яценюком та Аваковим. У повітрі пахне виборами та змінами, але їх хочуть далеко не всі…

Ось як прокоментував замах на Шефіра екснардеп Береза, який традиційно гостро коментує рухи навколо Зеленського:

– У моїй голові виникло безліч думок і запитань після того, як у наших ЗМІ з’явилася інформація про замах на першого помічника Зеленського. І я хочу поділитися ними.

  1. Чому замах саме на Ше­фіра, який явно менш впливовий і публічний, ніж Єрмак і який недавно навіть виїжджав з ОП після чергової сварки з Єрмаком? Чому на Шефіра, який від Зеленського комунікує із олі­гархами, але якого явно обтяжує його робота?
  2. Якщо це був замах на Шефіра, то чому зона ураження виключно в районі водія?
  3. Якщо машина броньована, то навіщо стріляти, якщо не можна вразити того, хто в машині? Якщо машина не броньована, то виходить, що стріляли навмисно по шоферу? Тоді це імітація з якоюсь метою? Подивіться на фото.

Це були питання. А думки такі. Багато хто із оточення Зеленського неодноразово помічав, що він панічно боїться замаху на себе. Зеленського реально залякали тим, що на нього може бути замах, і на сьогоднішній день у президента параноя на цей рахунок. Тому сьогоднішню історію можна по-різному розіграти. Єрмак може легко нагнітати ситуацію і переконати Зеленського, що все погано і треба починати закручувати гайки, нехай навіть з порушенням прав і свобод громадян.

Опозиція стверджує, що напередодні у Шефіра з Єрмаком виник конфлікт

І можна навіть за путінським сценарієм. Для цього треба почати нагнітати ситуацію в інформаційному полі. Про такий сценарій говорить і те, як заготовлено і істерично реагує на ситуацію генпрокурор Венедіктова. «Сьогодні кинутий виклик правоохоронній системі», — заявила вона. А Подоляк, не чекаючи озвучених версій від профільних органів, відразу визначив винних. Він озвучив, що ситуацію з Шефіром кваліфікує як спробу демонстративного вбивства ключового члена команди, що пов’язано з боротьбою проти олігархів.

Ось тому у мене з’явилося відчуття того, що все це підлаштовано. Відчуття того, що реалізують кіношний сценарій. Зеленський і Шефір могли знати про це або не знати, але тепер вони зобов’язані реагувати на ситуацію. І важливо, як це буде зроблено, а так само те, хто буде і в який бік підштовхувати Зеленського до якихось дій… До речі, він вже підсилив свій кортеж.

Кілька сотень гвардійців прибули на місце злочину

І звісно, що серед замовників «кілера-невдахи» зараз почнуть шукати олігархів… Можливо, перш за все, Порошенка?

Недарма буквально одразу після цієї підозрілої стрілянини Сергій Шефір прийшов на брифінг у МВС і сам прокоментував деталі поїздки, під час якої стався замах:

— Їхали, раптом пролунали постріли, поранили водія. Водій — молодець, поїхав далі. Зрозуміло, що ми прискорилися трохи. Було моторошно, — пригадав перший помічник президента.

Він відзначив, що не розуміє причин замаху.

– Все, що можу сказати — замах вчинили з метою залякування вищого ешелону влади. Але треба розуміти, що президент Володимир Олександрович — дуже вольова людина, стрижнева, його не залякаєш, — наголосив Сергій Шефір. Він також назвав «ідіотськими» версії про конфлікти у команді Зеленського: «Ніяких конф­ліктів у команді немає. Все, що було сказане про це, — все фейки».

Сергій Шефір не пов’язує напад на себе зі своєю нинішньою роботою.

«Я генпродюсер студії «Квартал 95», у суботу-неділю буде зніматись концерт. Жодних справ, які б викликали якусь агресію, я не вів», — розповів помічник президента.

А в Офісі президента він, за його словами, веде комуніка­ційну роботу з інвесторами: «Працюю як профе­сійний радник».

«Я бачу виразно одну ціль — це не я, я тут опосередковано як друг президента. Ціль — президент, його морально-психологічний стан, намагалися залякати», — повторив свою версію Шефір.

Отже, за словами постраждалого, виступ в ООН і прийняття антиолігархічного закону тут ні до чого. Хоча його форсоване прийняття саме в такому вигляді, з порушенням процедури, дуже потрібне для пильнішого контролю влади за великим бізнесом. Але розмитість критеріїв визначення олігархів і те, що цим займатиметься РНБО, робить його, на думку аналітиків, спектаклем для бідних.

Швидше за все, в олігархи запишуть бізнесменів, які займаються політикою у складі опозиційних сил. Це буде способом для їх дискредитації серед виборців, а також ускладнить політичну діяльність. І може позбавити засобів масової інформації. Це призведе до того, що влада буде ще силь­ніше, ніж зараз, впливати на політику належних їм телеканалів.

А заради такої перспективи згодиться навіть найабсурдніший та найнереальніший сценарій. Тому версій у поліції щодо розстріляної автівки може бути багато, але, швидше за все, зупиняться на тій, яка буде потрібна владі. Так, як це вже було у справі вбивства журна­ліста Павла Шеремета.

І якщо хоча б якийсь натяк на правду є в озвучених опозицією версіях, то чисто по-людськи шкода людей, яких кидають під танки заради знищення опонента, продовження своєї політичної кар’єри чи задоволення своїх владних амбіцій. Ми таких сценаріїв уже надивились вдосталь за тридцять років. На жаль, все повторюється знову? Не приведи Боже прийняти за суспільну норму це шоу-збіговисько хижих павуків у тій банці на Банковій.

А тим часом в Інтернеті вже є фото із палати водія Шефіра, який після 2-х чи 3-х куль із автомата Калашникова спокійно сидить на ліжку без крапельниць та реанімаційної техніки… Виходить, нас знову розіграли?

Андрій ВЛАСЕНКО