Космічні ціни на газ і захмарні тарифи на тепло вже стали головною темою на Вінниччині. Тому комунальні дискусії на черговій 12 сесії облради можуть стати першим в історії обласних гілок влади відвертим протистоянням. Облдерж­адміністрація збирається  судитися з облрадою за непоступливість у тарифному питанні.

Ще на початку голова фракції «Європейська солідарність» Андрій Гижко запропонував зняти це питання з розгляду, бо для населення сьогодні газ не дорожчає. Втім, на думку депутатів, проблеми це не вирішить. Бо ціни на газ все одно зростають, а відповідальність за встановлення тарифів Кабмін переклав на плечі місцевих бюджетів, котрі таке навантаження витримати не готові. Тому депутати звернулись до Кабміну.

«У місцевих бюджетах склалася кризова ситуація у зв’язку зі зростанням цін на природний газ. З початку року відпускна ціна для бюджетних установ зросла у 2-2,5 раза. Сьогодні вона сягає 18-20 тисяч гривень за тисячу кубометрів і продовжує зростати. Це створює критичний тиск на місцеві бюджети… Держава передає повноваження місцевим владам, утім, жодного разу не переглядаючи структуру базових доходів місцевих бюджетів. І тепер подальше зростання ціни на газ ставить під загрозу проведення опалювального сезону в бюджетних установах (школи, дитсадки, лікарні). Враховуючи вищесказане, Вінницька обласна рада вимагає: не допустити підняття тарифів на централізоване теплопостачання та гаряче водопостачання для населення і передбачити відповідну компенсацію під­приємствам теплокомуненерго. Ухвалити необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу. Невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 75% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад».

Вінницькі депутати сподіваються, що це звернення підтримають колеги з інших областей України, бо ситуація непроста скрізь. Але поки Кабмін вирішуватиме, депутати все ж ухвалили тарифи на теплопостачання для «Вінницяоблтеплоенерго», залишивши тарифи для населення на рівні минулого року.

Але незадовго до сесії до облради з ОДА надійшов проєкт рішення «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води...», в якому було запропоновано підвищити тариф для населення на понад 50% на період із 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року. Тобто, із жовтня населення має платити 2899,5 грн за 1 Гкал.

Однак депутати залишили тариф для побутових споживачів на минулорічному рівні, тобто 1914,43 грн за 1 Гкал. Збіль­шення тарифу на 29% для бюджетних організацій сесія затвердила.

Голова облради В’ячеслав Соколовий зазначив, що стосовно бюджетних установ, то питання залишається проблемним. При таких цінах, які зараз пропонуються на газ, територіальні громади будуть працювати тільки на енергозабезпечення. На медицину, освіту, культуру, інфраструктуру коштів у них не залишиться. (Невже школи та дитсадки знову підуть на «дистанційку», аби зекономити на опаленні?) А ще він категорично проти перекладання всього цього комунального тягаря на місцеві бюджети.

У свою чергу, голова ОДА Сергій Борзов на своїй сторінці у Фейсбук зазначив, що тариф, який передбачав збільшення вартості теплової енергії для всіх категорій споживачів в середньому на 50 %, був розрахований саме підприємством «Вінницяоблтеплоенерго». Адміністрація пропонувала зменшити вартість послуги для населення за рахунок статей витрат підприємства. На жаль, це не було враховано ні підприємством, ні про­фільною комісією облради. Проєкт підвищення тарифів не був обговорений у про­фільних комісіях. Тому ОДА залишає за собою право оскаржувати дії обласної ради у встановленому законодавством порядку — через суд!

Між тим, через саботаж Газпрому ціни на газ у Європі б’ють рекорди (1057 доларів за 1000 кубів), і українці, за підрахунками економістів, незважаючи на такі баталії у місцевих радах, платитимуть за тепло на 30-70% більше.

Коли верстався номер газети, стало відомо, що у місті Вінниці вимушено вже підняли майже в 2 рази вартість теплих тарифів для бюджетної сфери. А ще міській раді, скоріш за все, доведеться за власні кошти запускати опалювальний сезон. Для цього на передплату газу для міських котелень доведеться проплатити 50 мільйонів гривень «Нафтогазу». Загалом проблемний опалювальний сезон може коштувати місту до 380 мільйонів із власної кишені. За словами мера Вінниці, це майже половина всього бюджету розвитку громади... Ось такий газово-тарифний рекет нині відчувають на собі всі великі міста та регіони України. І навряд чи суди тут чимось зарадять.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА