Православна церква 30 вересня вшановує пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові, а також їх матері Софії. У 2 столітті, за царювання імператора Адріана (117-138) в Римі жила благочестива вдова Софія. У неї були три дочки, Віра, Надія і Любов, що носили імена трьох головних християнських чеснот. Софія виховала дочок у любові до Бога, навчаючи не прив’язуватися до земних благ. Дізнавшись про це, імператор спробував навернути їх в язичництво – спочатку домовленостями і подарунками, а потім погрозами. Розгніваний Адріан велів піддати дітей різним тортурам. Святу Софію не піддали тілесним мукам, але прирекли її на ще сильніші душевні муки від розлуки з закатованими дітьми. Страдниця поховала чесні останки своїх дочок і два дні не відходила від їх могили. На третій день Господь послав їй тиху кончину і прийняв її багатостраждальну душу в небесні обителі. Постраждали вони в 137 році. Старшій, Вірі, тоді було 12 років, другій, Надії, – 10, а молодшій, Любові, – лише 9 років. Мощі святих мучениць від 777 року покояться в Ельзасі, в церкві Ешо. Початкові грецькі імена дівчат – Пістіс, Елпіс і Агапе – були перекладені, а ім’я матері – Софія (що означає “мудрість”) – зберегло оригінальне звучання.

У народі день назвали Вселенські Бабині іменини. З ним чоловіки вітали всіх жінок. У молитві до Софії в цей день треба просити здоров'я для хворих дітей, успішного зачаття дитини і позбавлення від жіночих захворювань.

А ще 30 вересня у світі відзначаються Всесвітній день моря (близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами. За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см)

Міжнародний день перекладача, В Україні - День бібліотек (в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів). День усиновлення (за офіційними даними, зараз в Україні понад 70 000 дітей-сиріт. Але, на щастя, їх активно всиновлюють. Це стосується не тільки звичайних дітей, а й також "особливих" - з ВІЛ, інвалідністю та іншими тяжкими захворюваннями. Завдяки людям, які не бояться труднощів, у таких малюків з'являється шанс на повноцінне життя).

30 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

522 до н. е. • На наступний день після вбивства царя Бардія, 28-річний Дарій представниками семи знатних перських родів був проголошений новим правителем Персії. Завдяки своїм видатним якостям правителя і полководця він увійшов в історію під іменем Дарій Великий.

У 1139 році стався землетрус в Гянджі (нині територія Азербайджану), загинули 230 тисяч осіб.

1452 – У друкарні Йогана Ґутенберґа вийшла у світ перша в Європі друкована книга – Біблія.

1614 – Між козацькою старшиною і комісарами Речі Посполитої підписано угоду, якою обмежувалися козацькі права і реєстрове козацтво зобов'язувалося нести сторожову службу і жити лише в Запорожжі

У 1630 році був винесений вирок першому злочинцеві в США - Джону Біллінгтону. Він був повішений за вбивство.

1791 • У Відні відбулась прем'єра останньої опери Моцарта «Чарівна флейта».

У 1846 році в Чарльстоні (США, штат Массачусетс) доктором Вільямом Мортоном вперше був вирваний зуб з використанням анестезії - діетилового ефіру.

1876 – Журнал "Київська старовина" вперше опублікував біографію Григорія Сковороди

У 1882 році в американському містечку Епплтон (штат Вісконсін) на річці Фокс запрацювала перша в світі гідроелектростанція, що передає електрику безлічі споживачів (за системою Едісона). Динамо-машина, що приводиться в рух водяним колесом, виробляла 12,5 кВт. Побудована власником паперової фабрики Роджерсом, вона могла висвітлювати його будинок, фабрику і сусідні будівлі.

У 1901 році у Франції була введена обов'язкова реєстрація автомобілів, які можуть досягати швидкості понад 36 км/год.

У 1902 році був запатентований штучний шовк - віскоза.

У 1906 році в Парижі було дано старт першим міжнародним змаганням на повітряних кулях, наповнених гарячим повітрям. Наступного дня переможцем став лейтенант американської армії Френк Лам, що приземлився в англійському містечку Вітбі (графство Йоркшир).

1920 – Армія УНР звільнила Жмеринку

1929 – Британська служба ВВС уперше провела телетрансляцію.

1929 – У Франкфурті-на-Майні німецький авіаконструктор Фрітц фон Опель зробив політ на планері з ракетними двигунами. За 75 секунд польоту він подолав відстань 3 км.

1942 • У Краснодоні з розрізнених груп підпільників створено підпільну комсомольську організацію «Молода гвардія». Командиром став Іван Туркенич. «Молода гвардія» брала участь в проведенні диверсій, друкуванні антифашистських листівок і готувались до збройного повстання. Однак у січні 1943 року організацію було викрито і 80 підпільників були розстріляні. Шістьом з них було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Війну пережили лише 8 членів «Молодої гвардії».

1946 – оголошено перші вироки нацистським злочинцям на Нюрнберзькому процесі

1954 • Закінчились випробування і вступив у дію перший у світі атомний підводний човен "Наутілус" водотонажністю 3180 тон, збудований у США під керівництвом капітана Хаймана Ріковера, військового інженера російського походження, котрий з 1946 року брав участь у американській атомній програмі. У перші ж роки свого існування "Наутілус" побив ряд рекордів для підводних кораблів, а у серпні 1958 року вперше в історії під водою досягнув географічного Північного полюсу Землі. Після 25 років служби і майже мільйона пройдених під водою кілометрів, 3 березня 1980 року "Наутілус" був списаний і у 1986 році став головним експонатом Музею підводних човнів у Гротоні.

1982 - у Києві в будинку по вул. Володимирській, 57 відкрився Будинок вчителя.

У 1913-1917 рр. тут розташовувався Педагогічний музей, із 1917 р. - Українська Центральна Рада

1984 - стикування західної і східної гілок Байкало-Амурської магістралі (БАМ)

1990 – на площі біля Республіканського стадіону в Києві відбувся майже 300-тисячний мітинг під гаслом "Ні – новому Союзному договору!", санкціонований президією Київської міської ради. Були висунуті вимоги: вихід України зі складу СРСР; виконання постанови Верховної Ради УРСР "Про проходження строкової військової служби громадянами Української РСР та використання працівників правоохоронних органів республіки за її межами" від 30 липня; розпуск Комуністичної партії України, націоналізація її майна; демонтаж пам'ятника Леніну в Києві; відставка голови Верховної ради УРСР Леоніда Кравчука та голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола й уряду та ін.

Подібні мітинги пройшли в інших містах, зокрема в Івано-Франківську й Донецьку

У 1992 – Міністерство юстиції України зареєструвало Асоціацію дослідників українського голоду-геноциду 1932-1933 р.р. в Україні.

1994 - Рада співробітництва країн Перської затоки оголосила про припинення економічного бойкоту Ізраїлю, що тривав 46 років

1994 році Верховний суд Канади постановив, що чоловік, звинувачений у сексуальному домаганні, може використовувати  як пом'якшувальну обставину факт свого сп'яніння.

1999 • Танкові підрозділи російської армії увійшли на територію Наурського і Шелковського районів Чечні з боку Дагестану та Ставропольського краю. Війна, яка офіційно іменувалась контртерористичною операцією, тривала понад 10 років і забрала життя більше 20 тисяч військових і 125 тисяч цивільних людей.

2007 - в Україні відбулися дострокові парламентські вибори.

Тривідсотковий бар'єр подолали Партія регіонів (34,4%), Блок Тимошенко (30,7%), пропрезидентський блок "Наша Україна - Народна самооборона" (14,1%), КПУ (5,1%) і Блок Литвина (3,8%).

Згодом коаліцію й більшість утворили БЮТ і "НУНС" (227 місць; у коаліцію не увійшов Іван Плющ)

Тетяна КОНДРАТЬЄВА