Ось як прокоментувала ситуацію із освітнім процесом у школах та садочках у Вінниці директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко.

– Із 23-го вересня справді оголошено жовтий рівень по всіх областях і у Він­ниці зокрема. А це означає, що відповідно до постанови №1236 Кабміну школи та дошкільні заклади будуть працювати лише за умови 80% вакцинування педколективу. Втім, тут треба уточнити, що до цих 80% входять щеплені раз чи два особи згідно з жовтим і зеленим сертифікатами, працівники із довідкою про одужання чи із ПЛР-тестом.

Тобто цей багатокомпонентний набір має зібрати не менше 80% від педагогічного колективу для повноцінної роботи освітнього закладу, — пояснила Оксана Яценко. — Тому по місту Вінниці та приєднаних територіях станом на 28-ме вересня всі 43 комунальних навчальних заклади нашої громади повноцінно працюють офлайн…

– Це правда, що частина вчителів спе­ціально не вакцинується і очі­кують на дистанційне навчання?

– Є така інформація, але відсоток «антиковідних» настроїв серед вчителів все менший… Все-таки інформаційна робота серед педагогів міста була проведена результативно, без будь-якого примусу ми вже маємо більше 80-ти відсотків щеплених вчителів, які готові працювати із учнями «наживо». Водночас 75% учнів по місту, згідно з опитуванням, більше влаштовує саме дистанційне навчання…

– Це правда, що вчителям Він­ниці ще докупили ноутбуків на випадок «дистанційки» чи закриття шкіл через дорогий газ?

– Ми дійсно скористались можливістю забезпечити наших освітян додатковою технікою за державною програмою. Місто виділило майже 850 тис. грн співфінансування з бюджету громади на закупівлю 141 ноутбука. Решту грошей дає держава за спе­ціальною програмою. Розраховуємо отримати їх для 13 шкіл, у тому числі 6 з них — у приєднаних сільських громадах.

– Чому діти і батьки незадоволені якістю харчування в шкільних їдальнях?

– Думаю, це реакція на постанову 305 Кабміну, яка із червня запровадила нові норми «здорового» харчування в освітніх закладах… І скарг найбільше саме по молодших групах садочків, де дітям тепер зовсім не дають цукру до чаю та какао, а норма солі — 2,5 грама на день. Тому саме на ці несолоні страви та напої без цукру скаржаться батьки, бо вдома у всіх традиційно все солодке і солоне… Тому до 1 січня дія цієї «несолодкої» постанови призупинена і ситуація із харчуванням буцімто владналась…

По школах нове меню, яке засноване переважно на стравах відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, досі не затверджене Міносвіти… Бо до нього є багато питань і претензій.

– Пані директор, бать­ківські збори на вулицях під дощем вже збурили всю Вінницю? Дорослих дійсно не будуть пускати до шкіл?

– Так вирішив головний са­нітарний лікар України у своїй постанові №10. Втім, для захисту прав своєї дитини батьки мають право зайти до школи у захисних засобах після термометрії та за згодою адміністрації школи.

– На майбутні випускні вчителям можна йти до ресторану на банкети?

– Ми не радимо це робити, хоча батьки мають право запросити вчителів на своє свято. Зрозуміло, що вчитель і директор відповідають за дитину на території освітнього закладу та до моменту вручення свідоцтва про середню освіту. Далі за випускників несуть відповідальність батьки. І звичайно, що в школах не буде жодних застіль, банкетів та фуршетів…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ