31 жовтня відбудуться вибори Липовецького міського голови. Хоча до дня голосування залишається ще більше місяця, але вже зараз можна чітко визначити тріо реальних претендентів на посаду очільника Липовецької територіальної громади. Аби дотриматися стандартів об’єктивності й не­упе­ред­женості, розглянемо кожного з трьох в алфавітному порядку.


Василь Авраменко висунутий кандидатом від «Європейської Солідарності». Він директор Липовецької школи №1. У телевізійному виступі експрезидент Петро Порошенко назвав його «неймовірною людиною, яка користується повагою вчителів, учнів та батьків». Щоправда, іміджу талановитого педагога шкодить об’єктивна реальність: кажуть, він став директором школи в Липовці завдяки своїм зв’язкам, а не особистим професійним якостям і в колективі має неоднозначну репутацію.

Також Василь Авраменко, який до директорства працював вчителем фізичного виховання у Турбові, активно нагадує про свою участь у війні на Сході, але для мешканців Липовецької громади показники його професійної діяльності важитимуть набагато більше. Реальними здобутками на педагогічній ниві він похвалитися аж ніяк не може, тож подати себе в образі успішного лідера громади йому буде вкрай важко.

Головний козир Василя Авраменка – статус висуванця «Європейської Солідарності». Чи переконає липівчан риторика п’ятого президента, який вирішив виступити в ролі VIP-агітатора – покаже час. Виграш цих виборів є прициповим питанням для Петра Порошенка, який втрачає підтримку в регіоні, а фінансування виборчої кампанії в Липовці, за чутками, може забезпечити його давній бізнес-партнер – скандально відомий Олег Гладковський.


Віктор Бичков працює керівником Війтівецької філії «МХП-Зернопродукт» («Наша ряба»). Сам цей факт наштовхує на думку про те, чиї бізнес-інтереси він лобіюватиме після можливої перемоги на виборах. На посаду голови громади його активно просуває народний депутат від «Батьківщини» Олег Мейдич, який обирався по даному округу до Верховної Ради. Раніше Бичков тривалий час займав посаду начальника районного управління сільського господарства.

З фінансуванням кампанії у Бичкова не має жодних проблем, адже він є керівником філії потужного агрохолдингу МХП, який максимально зацікавлений у закріпленні та розширенні своїх позицій на території Липовецької громади. Чи обмежиться агрохолдинг лише збільшенням земельного фонду, чи буде будувати нові пташники для вирощування курей — покаже час.

А поки що очікуємо на його реєстрацію кандидатом на посаду Липовецького міського голови від ВО «Батьківщина», яку на Вінниччині очолює його на­дійний партнер – нардеп Олег Мейдич.

Олеся Назаренко — в.о. голови Липовецької міської ради, йде на вибори від «Української Стратегії Гройсмана». Вона працює на посаді секретаря Липовецької міської ради і з моменту складення повноважень міського голови Миколою Грушком виконує обов’язки очільника громади.

Її кампанія побудована досить просто, але переконливо: вона акцентує увагу на тих досягненнях, які сталися за останні місяці. Це збереження всіх робочих місць в освітній, медичній та культурній інфраструктурі об’єднаної громади, ухвалення Стратегії розвитку, динамічна інтеграція в громаду нових сіл.

Очевидним плюсом для Олесі Назаренко є те, що вона є командним гравцем, і команда «Української Стратегії Гройсмана» її активно підтримує. Зокрема вона заручилась особистою підтримкою голови партії Володимира Гройсмана, який, за чутками, може приїхати в Липовець і підтримати свого кандидата.

Окрім того, Назаренко має потужну підтримку на місцевому рівні, зокрема мера Вінниці Сергія Моргунова та голови обласної ради В’ячеслава Соколового, які нещодавно особисто приїхали на її запрошення у Липовець на День міста та пообіцяли всебічну підтримку для розвитку громади.


Таке поєднання цілком може стати вирішальним для виборців: Олеся Назаренко — фаховий юрист, яка вже у першій депутатській каденції отримує кредит довіри від колег, котрі обрали її секретарем ради.

Вона раптово стає перед необхідністю очолити громаду й несе цю відповідальність протягом кількох місяців, підключає до вирішення проблем Липовеччини потужний потенціал команди Володимира Гройсмана.

Справедливості заради залишається додати, що пропрезидентська партія «Слуга народу», схоже, не намагається всерйоз боротися за перемогу власного кандидата, а обмежиться лише демонстрацією участі у виборах.

Природно, вибори в Україні – процес непередбачуваний і непрогнозований, але певні акценти по виборах у Липовці розставити вже можна.

ГО «Активний виборець»