Навесні цього року на розсаднику Кирнасівського лісництва Тульчинськоuj ЛМГ висіяли жолудь у багаторазові палети для вирощування садивного матеріалу дуба звичайного із закритою кореневою системою. Вирощування садивного матеріалу лісотвірних порід із ЗКС для створення лісових культур – це порівняно новий для лісового господарства Вінниччини метод. Але він є сучасним, науково виправданим, на практиці довів свою ефективність та перспективність.


Першими на Вінниччині почали вирощувати та створювати лісові культури сіянцями із ЗКС у Вінницькому лісгоспі. Цього року і лісівники ДП «Тульчинське ЛМГ» виростили садивний матеріал дуба звичайного у багаторазових полістиролових палетах у кількості 40 тис. шт.

- Навесні ми заклали до палет жолудь, доглядали за посівами і маємо гарний результат. Такі сіянці мають рівні стовбури, чудовий приріст, у середньому – до 30 см. Це дуже якісний садивний матеріал, - розповідає головний лісничий підприємства Галина Кілимник.

Створення лісових культур посадковим матеріалом із закритою кореневою системою (ЗКС) забезпечує надійну, практично стовідсоткову приживлюваність. Адже коріння не травмується під час посадки, висаджується у відкритий ґрунт разом із спеціально підготованим субстратом, сприятливим для росту молодих насаджень. А ще цей метод дозволяє здійснювати посадку протягом усієї вегетативної частини року, що дає можливість заліснювати зруби влітку, не допускаючи шкідливої забур’яненості. Створюють лісові культури сіянцями із ЗКС вручну з застосуванням спеціального конусного меча.

Ці міцні дубочки вже наступного року будуть висаджені на лісові ділянки і стануть молодим лісом. А у Кирнасівському розсаднику буде висіяна у палети нова партія жолудя.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ