– Як матір я звертаюсь до громади через народну газету «33-й канал». Знаю, що багато дітей знаходяться під впливом громадської організації «Лютич». Особи — очільники цієї організації – прикриваючись красивими словами про патріотизм та любов до України, користуються дитячою наївністю та недосвідченістю.


Молоде покоління для них — гарматне м’ясо. Вони використовують гасла про патріотизм та під виглядом гри привчають дітей до зброї та провокацій. Популяризують прикладні види спорту та перетворюють дітей на тітушок, щоб в подальшому використовувати їх як найманців-провокаторів. Як доказ моїх слів, є публікація, де автор — голова організації – із захопленням розповідає, що навчав дівчаток правильно користуватись ножем при боротьбі та давав уроки самозахисту.

Моя заява мотивована тим, що на моїх очах один із очільників організації нецензурною лайкою звертався до дитини: обзивав дебілом, принижував перед іншими дітьми, а сам при цьому посміхався. В той момент він робив настанови — казав, як правильно боротись за майбутнє України. Мене не покидає страх за дітей, які відвідують зібрання, організовані цими людьми, — йдеться в зверненні.

Наші журналісти дізнались, що громадська організація «Лютич», про яку йде мова у зверненні, підтримує молодіжну організацію «Основа майбутнього». В складі другої підлітки та юнаки від 15 до 20 років. Хлопці самовільно «накривають» наливайки, виловлюють наркоторгівців, виходять на різні мітинги та протести. Діяльності обох ГО спрямовані на патріотичне виховання молоді. Та чи нормально, коли 18-річні юнаки кидаються першими у «гарячі» точки у Вінниці?

Серед багатьох проплачених мі­тингів у Вінниці більшість учасників — «лютичі». Наприклад, акція проти «свинарчуків», коли очільники організації отримали чималі кошти за те, що привели групу підлітків на центральні вулиці міста. Ці хлопці думали, що справді вийшли відстоювати свою позицію. А стали просто чиїмось заробітком...

Є інформація, що вони вчать підлітків провокувати своїх ворогів. Знову ж таки, згадаємо випадок, коли один із активістів їхньої організації ходив із фотографіями воїнів УПА та клав квіти до їхнього пам`ятника. Це було 9 Травня. Звісно, він не зробив нічого поганого. Та люди, які народились та виросли в СРСР, цього не зрозуміли. Почалась колотнеча. Хлопця просто потягли у відділок поліції.

 «33-й» поспілкувався із керівником організації «Лютич», і ось що він розповів:

- Я здивований тим, що люди скаржаться на нашу організацію. Адже до роботи ми підходимо серйозно. У школи запрошують в основному вчителів «Захисту Вітчизни». Ми проводимо уроки патріотичного виховання разом із зброєю. Тому що матеріальної бази у школах немає. А от у нас є. Бо серед учасників організації є велика кількість учасників бо­йових дій на Сході України.

Ми можемо школярам продемонструвати, що таке зброя та як нею користуватись. Також нас запрошували у Вінницький обласний центр туризму та інші табори для проведення майстер-класів для підлітків. Насильно нікого не змушуємо приєднуватись.

Акція проти «свинарчуків» відбувалась із багатьох причин. Якщо вдаватись у деталі, то організаторами був Національний корпус. Ми плідно працювали з ними, бо розділяли їхні позиції. Та я не можу сказати, що наші люди були в більшості у цих акціях. Адже виходили лише за бажанням. Наша організація — різнопрофільна. Працюємо над патріотичним вихованням молоді. Дітей не вчимо вбивати та провокувати. Це не більше, ніж наклеп! — каже очі­льник ГО «Лютич» Олексій Назаренко.

 Софія Копач