Серед населення України – 53% жінок. Але зачасту їхні професії іменують у чоловічому роді — професор, лікар, менеджер і т.д. І цим роблять начебто невидимою жіночу присутність в українському суспільстві. Про це йшла мова на медіа-зустрічі представників регіональних ЗМІ, організованому Віннницьким прес-клубом 30 вересня у креативному просторі Артинов.


- Якби до нас прилетіли інопланетяни і зібрали інформацію із ЗМІ, то вони вирішили б, що в Україні живуть одні чоловіки, - напівжартома говорили учасники зустрічі.  - Нині жінки стають лідерками, опановують бажані професії, втім, вживання жіночого роду для позначення їхнього фаху декого дратує.

Отже, звикаємо говорити — мисткиня, офіцерка, водійка, кінологиня... А з іншого боку — медбрат, дояр, швець... Так передбачає гендерна мова.

- Чотири роки ми моніторимо гендерну чутливість вінницьких обласних і районних ЗМІ і бачимо явний прогрес , - відзначила Наталя Болховська, засновниця ВОГО “Вінницький прес-клуб”. - Правда, в  обласних виданнях цей прогрес  помітніший, а в районих зачасту продовжується колишній офіціоз — у назвах посад домінують керівники, депутати, завідувачі... Але з кожним роком гендерний баланс змінюється на краще.

Учасники медіа-зустрічі відзначили, що зміни потрібно внести в український класифікатор професій. Щоб в дипломах і трудових книжках жінок правильно писали професію, наприклад, журналістка, а не журналіст.

Ірина ЗОНОВА