Днями у Києві відбувся Міжнародний Саміт мерів 2021. Це щорічний захід, який об’єднує визначних мерів міст з різних країн світу, бізнес-спільноту, представників міжнародних організацій. У рамках саміту проводилася дитяча сесія, у якій взяла участь голова Вінницької дитячої дорадчої ради Анна Крижанівська, учениця 11-Б класу загальноосвітньої школи №16.

Молодь не боїться брати на себе відповідальність. Досвідом участі школярів у міських процесах обмінювалися учні з усієї України. Успішно реалізованими ідеями під час дитячої сесії поділилися 8 дітей з Вінниці, Львова, Тернополя, Харкова, Умані та інших міст. Організували захід Western NIS Enterprise Fund.

Поділилась власним досвідом участі у конкурсі «Бюджет шкільних проєктів» і учениця 11 класу вінницької загальноосвітньої школи №16 Анна Крижанівська. Вона перемогла у конкурсі з ідеєю оновлення простору шкільної їдальні – «CoolFood: територія правильного харчування» https://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=8525.

«Дуже круто, що наше місто надає такі колосальні можливості для учнів та молоді реалізовувати себе та свої ідеї. Важливо не боятися ініціатив, розвиватися і розвивати своє місто. Пробувати і користуватися такими інструментами», – додала Анна Крижанівська.

Начальниця відділу виховання та позашкільної роботи департаменту освіти міської ради Наталія Перекрестенко додала, що подібні конкурси є й у інших громадах. Проте Вінниця – одне з перших міст, де запровадили таку ініціативу серед школярів. «Жодне з міст не має такого бюджету конкурсу. У 2021 році він склав 2,5 млн грн. На реалізацію великих проєктів виділено 300 тис. грн, малих – 100 тис. грн», – зауважила Наталія Перекрестенко.

Відзначимо, що Міжнародний Саміт мерів (IMS), заснований у 2016 році. Він є своєрідною платформою для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування. Саме тут народжуються проєкти та партнерства.