…Мамалига, молоко, Руманія далеко, – співали колись сільські діти… Страви із кукурудзяної крупи завжди були популярними на півдні Вінниччини, на Західній Україні, у Молдові, в Румунії. Народне свято — міжнародний фестиваль “Ethno Food Fest Мамалига і Банош” – у неділю, 3 жовтня,  пройшло у Студенянській ОТГ Тульчинського району.

Як щиро раділи люди! Зібрались мешканці Студеної, Гонорівки, Кукул, Трибусівки, Вапнярки, Крижополя, приїхали жителі інших районів, студенти, що на онлайн навчанні, — словом, святкували і старі і малі! Прибула численна делегація гостей із сусідньої Молдови.

Ініціатор фестивалю Сергій Татусяк, наголосив, що спеціально обрали Студену, щоб дати поштовх для розвитку цієї невеликої, дружної громади. І пообіцяв, що  у цьому селі міжнародний фестиваль стане щорічним. Отже віднині новий бренд Студеної – “Мамалига і банош”!

Зовні ці страви дуже схожі. А чим вони відрізняються? Якщо коротко, то мамалига вариться на воді, а банош — на молоці, вершках, сметані. Заправляють мамалигу і банош бринзою, шкварками, грибами, киселицею із слив угорка, маслом, квашеними огірками — вибір безмежний!

Для гостей фестивалю зварили великий котел баношу.

– Два відра виявилось мало, розібрали за 20 хвилин, наступного року буду варити чотири відра! – засміявся кухар-доброволець Микола Родіонов.

– Розкажіть рецепт баношу…

– У молоко засипаєте кукурудзяну крупу, пропорція 1:3, варите кашу, безперервно помішуючи дерев’яною кописткою. Додаєте вершки, сметану, масло, сіль за смаком. У тарілці присмачуєте бринзою, шкварками чи ін. Для чоловіків, які цілий день працюють у полі, повечеряти смачним і поживним баношем або мамалигою – те, що треба!

Цього щедрого осіннього дня веселилась Студена. Жінки мололи кукурудзу на крупорушці, пригощали всіх бажаючих не тільки мамалигою, але й власноруч виготовленими домашніми смаколиками. Всі потрудились на славу! Народні майстри давали майстер-класи, самодіяльні артисти піснями і танцями піднімали людям настрій.

– Штефан чел Маре, який правив Молдовою 47 років, не програв жодного бою, перед яким випивав келих вина із Пуркарської долини. Добре, що традиція не втрачена, зараз це вино називається “Добродій” і виробляється у селі Цекинівка на Ямпільщині, – похвалили наше вино молдавські друзі.

– Ми проводимо конкурс проєктів громадських організацій, для цього в обласному бюджеті виділено 1 млн грн, в тому числі і для проведення подібних фестивалей. Вони перемогли у конкурсі, отримали фінансування, залучили спонсорів, об’єднали навколо себе друзів. І тепер ми маємо чудовий фестиваль “Мамалига і банош” у Студеній! – розповіла Світлана Василюк, директор департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА. – Кожна ОТГ Вінниччини може взяти участь у конкурсі і власними силами створити родзинку для свого села, селища чи міста!