Православна церква 5 жовтня вшановує пам’ять пророка Іони і священномученика Фоки Синопського, єпископа. На згадку про Іона, який вижив в утробі кита, не можна їсти рибу – це вважається гріхом. Її не можна також купувати і продавати. Якщо в лісі зустрінете дідка з козубом, йдіть від нього подалі, це може бути Лісовик. День добре підійде для подружніх відносин і домашніх свят.


У цей день у світі відзначаються Всесвітній день вчителя, (В Україні щорічно День учителя відзначається в першу неділю жовтня. У 2021 році свято випадає на 3 жовтня. А ось у світі дата урочистої події фіксована - 5 жовтня.

День вчителя – важливе свято, яке шанує нелегку працю вчителів. Свято вперше почали відзначати в Радянському Союзі. У 1994 році ООН і ЮНЕСКО заснували ще одне професійне свято педагогів – Міжнародний день вчителя.)

А ще сьогодні День працівників карного розшуку.

Міжнародний день проти проституції, Всесвітній день Джеймса Бонда, День шикарного шпигуна.

5 жовтня увійшло в історію людства такими подіями:

816 • У Реймсі папа Стефан IV коронував Людовика Благочестивого на престол Священної Римської імперії.

1434 • Після нетривалого вигнання до Флоренції повернувся банкір Козімо Медічі (Старший). Перемігши своїх опонентів, він взяв владу в місті у свої руки, формально не займаючи жодної суспільної посади. Завдяки своєму багатству Козімо Старший безпосередньо впливав на політику Флоренції і зумів за короткий час продемострувати здатність Флоренції бути рівною, а в ряді випадків і сильнішою за сусідні феодальні князівства.

5 жовтня 1502 мореплавець Христофор Колумб відкрив Коста-Ріку.

1594 - в Україні почалося народне повстання під проводом Северина Наливайка

1789 • Через відмову короля Людовика XVI підписати постанови, прийняті Установчими зборами, зокрема "Декларацію прав людини і громадянина", відміну феодальної системи і церковної десятини, революціонери організували "похід торговок на Версаль". Формальним приводом для цієї акції стала витівка королівської охорони на приватному банкеті: офіцери розтоптали революційну кокарду — триколор — і прикріпили собі роялістські кокарди. Ця подія сталась на фоні різкого підняття цін на хліб і великого загального безробіття. 5 жовтня близько 7 тисяч жінок з передмісятя Сент-Антуан і базарного кварталу Парижа вирушили до Версалю; до них приєдналось 20 тисяч солдатів Національної гвардії, і ранком наступного дня демонстратнти проникли безпосередньо в покої королеви і змусили короля прийняти рішення Установчих зборів, а ще через день — всю королівську сім'ю переїхати в Париж. Установчі збори заявили, що вони не можуть бути відокремлені від короля і були змушені також відправитись до столиці.

1793 • Конвент прийняв рішення про введення в дію у Франції Революційного календаря — перший рік починався з першого дня республіки (22 вересня 1792 року). Рік ділився на 12 місяців по 30 днів в кожному; решта 5 днів (у високосний — 6) оголошувались святковими; кожну декаду місяця завершував вихідний день. Назви місяців відображали особливості пір року: вандем'єр — збір урожаю (вересень-жовтень), брюмер — тумани (жовтень-листопад), фрімер — заморозки (листопад-грудень), нівоз — сніг (грудень-січень), плювіоз — дощі (січень-лютий), вантоз — вітри (лютий-березень), жерміналь — паростки (березень-квітень), флореаль — цвітіння (квітень-травень), преріаль — луги (травень-червень), мессідор — жнива (червень-липень), термідор — спека (липень-серпень), фрюктідор — плоди (серпень-вересень).

1864 - внаслідок циклону в Калькутті (Індія) затонуло близько 300 кораблів, загинуло близько 80 тисяч людей

1908 • Скориставшись черговим ослаблення Османської імперії, яка втратила Боснію і Герцоговину у конфлікті із Австро-Угорщинию, у Великому Тирново князь Болгарії Фердинанд Кобург проголосив створення незалежного Болгарського царства. Об'єднавшись із Сербією, Грецією, Румунією і Чорногорією, через чотири роки Болгарія розпочала війну з Портою і приєднала Фракію, більшу частину Македонії, отримавши вихід до Егейського моря.

Князь Фердинанд І із Саксен-Кобург-Готської династії прийняв титул першого царя відродженої Болгарії.

1910 - у Португалії скинуто монархію, встановлено республіку.

Унаслідок дводенного повстанця республіканців, яке підтримали народні маси та військові, урядові війська капітулювали, і Португалія була проголошена республікою. Було створено тимчасовий уряд, який очолив Теофілу Брага. Король Мануель II утік до Великої Британії

У 1914-му  відбувся перший повітряний бій (французькі і німецькі літаки).

1919 • Двадцятиоднорічний італійський автогонщик Енцо Феррарі дебютував на професійних автоперегонах — на машині Costruzioni Meccaniche Nazionali (CMN) він одинадцятим фінішував у високогірному раллі Parmo-Poggia di Berceto. Наступного року Феррарі перейшов до команди Alfa Romeo, на заводі котрої в 1929 році створив клуб ентузіастів автоперегонів Scuderia Ferrari, який в 1933 році трансформувався в спеціалізований інженерний підрозділ Alfa Romeo, а в 1940 — в самостійне підприємство по розробці гоночних авто. Лише через сім років Феррарі зумів завершити виготовлення першого власного автомобіля, Ferrari 125S, котрий цього ж року виграв престижні змагання Coppa Enrico Faini, перші із наступних 5 тисяч змагань і конкурсів, де переможцем ставали машини Енцо Феррарі.

1921 - у Лондоні засновано Міжнародний ПЕН-клуб - міжнародне об'єднання письменників. Одним з організаторів і першим президентом його був англійський письменник Джон Голсуорсі. У назві клубу прихована англійська абревіатура слів "поети, есеїсти, романісти"

1930 - найбільша на той час катастрофа в повітрі: британський дирижабль R101, який виконував рейс в Індію, врізався в пагорб у Франції. В результаті падіння та вибуху водню від повітряного судна залишився тільки металевий каркас, загинули 48 із 54 пасажирів та членів екіпажу, серед них - "повітряний" міністр Великої Британії лорд Томпсон

1931-й рік - американці Клайд Пангборн і Х'ю Херндон завершили перший у світі безпосадковий переліт через Тихий океан. Їхній політ почався 3 жовтня і тривав 41 годину 31 хвилину, за які мандрівники перелетіли монопланом Bellanca CH-200 з Японії до США, подолавши більше 8 тисяч кілометрів.

У 1933 році в цей день за націоналізм був звільнений зі знаменитого харківського театру "Березіль" його організатор, український режисер Лесь Курбас. Він переїхав до Москви, де працював режисером-постановником в малому і Єврейському театрах. Був заарештований 26 грудня 1933 року у справі "української військової організації". 28 лютого 1934 року етапом був відправлений до Харкова. У квітні 1934 року був засуджений до 5 років виправно-трудових робіт, а в жовтні 1935 року був засланий на Соловки. Весь цей час він ставив вистави в місцях ув'язнення. 9 жовтня 1937 Курбас був засуджений до вищої міри покарання. Розстріляний 3 листопада 1937 року, реабілітований у 1957 році. Символічна могила Курбаса знаходиться на міському кладовищі Харкова. У 2002 в Києві йому був встановлений пам'ятник.

1941 - у Києві утворено Українську національну раду, президію якої очолив Микола Величківський (ОУН(м)). УНР як політично-громадський центр проголосила главою окупованої України Андрія Мельника, але була заборонена німцями вже наприкінці 1941 р.

1956 • Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ «Про залучення до праці циган, які займаються бродяжництвом», що змінив спосіб життя багатьох радянських ромів. Обіцяючи працевлаштувати та забезпечити житлом, влада підштовхувала їх до осілості та залучення до «суспільно-корисної праці», погрожуючи виселенням у віддалені місцевості країни на виправно-трудові роботи. Указ діяв до 27 лютого 1962 року, коли було скасоване покарання ромів «за бродяжництво» та «ухиляння від суспільно-корисної праці» було скасовано: етнічна персоналізація покарання вже була необов'язкова, адже діяли республіканські укази про боротьбу з неробами.

1962 • У лондонському концертному залі «Павільйон» відбулась прем'єра фільму «Доктор Ноу» за однойменною новеллою Яна Флемінга. Незважаючи на суперечливі відгуки критиків, більшість з яких через багато ляпів і немотивованих сюжетних поворотів вважали стрічку комедійною пародією на шпигунські бойовики, вона виявилася комерційно успішною і стала першою у цілій серії про пригоди британського суперагента Джеймса Бонда.

1969 • Подолавши рубежі протиповітряної оборони США, кубинський пілот-перебіжчик увійшов у американський повітряний простір і посадив свій літак, МИГ-17, на військовій базі поблизу Маямі (штат Флорида). Все це сталось в момент, коли в цей же час на базі перебував президентський літак, що очікував Річарда Ніксона. Цей інцидент змусив американців кардинально змінити систему ППО країни.

1974-го американець Дейвід Кунст завершив першу в світі пішу кругосвітню подорож. Подорожувальник зносив 21 пару взуття, відвідавши чотири континенти та тринадцять країн, він подолав шлях довжиною 23 тисячі кілометрів і повернувся на батьківщину до місця старту в містечку Васека (штат Міннесота).

1979 - перша черга Чорнобильської АЕС у складі двох енергоблоків виведена на номінальну потужність 2 000 МВт. На освоєння першого енергоблоку ЧАЕС пішло 8 місяців, на освоєння другого - 5 місяців

1983 • Засновник і керівник польського профспілкового об'єднання Солідарність Лех Валенса став лауреатом Нобелівської премії миру «за діяльність в підтримку прав робітників».

1990 - "революція на граніті": четвертий день голодування студентів. У наметовому містечку в центрі Києва відбулася перша зустріч голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука із лідерами голодування - Олесем Донієм та Маркіяном Іващишиним

1991 - у Києві відкрили меморіал пам'яті жертв Бабиного Яру

У 1991 році 5 жовтня СРСР підписав першу угоду про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Радянський Союз брав участь у Бреттон-Вудській конференції 1944 року, в ході якої і були утворені МВФ і Світовий банк, але пізніше, на тлі холодної війни, що почалася, не ратифікував статутні документи і не вступив в ці організації. Перші контакти СРСР з МВФ і СБ відносяться до кінця 1988 року. У вересні 1989 року на 44-й сесії Генеральної Асамблеї ООН Радянський Союз офіційно заявив про бажання встановити відносини з фондом. Однак західні країни йому відмовили. За пропозицією президент США Джорджа Буша-старшого на зустрічі G7 з президентом СРСР Михайлом Горбачовим в Лондоні в липні 1991 року була досягнута домовленість про надання країні статусу асоційованого члена фонду, не передбаченого статутом. На той час зовнішній борг СРСР, а згодом і Росії, як його правонаступниці, перевищував 65,3 млрд доларів, що робило питання про вступ до МВФ особливо актуальним для СРСР через доступ до кредитів. Після розвалу СРСР до МВФ були приєднані всі колишні радянські республіки.

1993 - після взяття Білого дому в Москві Єльцин заборонив у Росії діяльність опозиційних партій та газет

2000 • Кількасот тисяч мітингувальників, що з'їхались до Белграду в знак протесту проти фальсифікації виборів президента Югославії, взяли штурмом міський телецентр і будівлю парламенту. Це змусило наступного дня Слободана Мілошевича подати у відставку з поста президента Югославії. «Бульдозерна революція» стала першою з «кольорових» революцій, що охопили Європу, Близький Схід і Африку в 2000-х роках.

2013 • У Москві у спорткомплексі "Олімпійський" український боксер Володимир Кличко переміг Олександра Повєткіна за очками після 12 раундів та відстояв титули чемпіона світу за версіями WBA, WBO, IBF та IBO.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА