-Лише протягом вересня до лікарень потрапило 15 осіб, що отруїлися грибами. Двох дівчаток 4 та 12 років, з Гайсинського району, не вдалося врятувати, вони померли. Незважаючи на попередження, мешканці області продовжують наражати себе на небезпеку. 4 жовтня в лікарню доставлені 3 людей з отруєнням важкого та середнього ступеня – 64 –річна жінка з Калинівського району, 43–- річний мешканець Чернівецького району та 15– річний студент технічного коледжу, з Тиврівського району, – йдеться у повідомленні ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

З початку року внаслідок отруєння грибами постраждали 29 людей, з них 8 дітей. Отруєння сталися внаслідок вживання дикорослих грибів, в тому числі блідою поганкою. Серед вживаних грибів, які призвели до отруєння, постраждалі називають «опеньки», «маслюки», «печериці», «маремухи», «козарі», «сироїжки».

Медики зазначають, що здебільшого ознаки отруєння грибами можуть проявитися через 30 хвилин після споживання. Але підступність грибів в тому, що отрута, потрапивши до шлунку, до 3-х діб може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Гриби категорично не можна споживати дітям віком до 12 років, вагітним жінкам та людям літнього віку. У разі підозри на отруєння грибами не слід займатися самолікуванням, а необхідно терміново звернутися по медичну допомогу. До приїзду “швидкої” потрібно зробити промивання шлунку, очисну клізму та пити багато рідини. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Соня Іванчук