Православна церква 6 жовтня вшановує пам’ять мучениці Іраїди. Також в цей день моляться Іоанну Хрестителю і просять його про милість. Іоанн відомий під ім’ям Предтечі і є пророком, який передбачив появу Христа і хрестив його у водах Йордану. Святий Іван Хреститель народився у сім’ї священика Захарії та його дружини Єлизавети. До старості вони дожили бездітними, поки одного разу під час богослужіння до Захарії не з’явився архангел Гавриїл і не повідомив, що той скоро стане батьком. Священик засумнівався у диві та онімів, поки не народився малюк, якого назвали Іван. Відомо, що Іван Хреститель народився за шість місяців до Ісуса Христа. Їх пов’язують родинні зв’язки. Як тільки святий народився, Захарія знову зміг говорити і оголосив пророцтво про майбутнє свого сина і про прихід Месії. А ще сьогодні відзначаються Всесвітній день боротьби з дитячим церебральним паралічем, Всесвітній день охорони місць проживання.

6 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

356 до н. е. - в Ефесі (Мала Азія) грек Герострат, аби прославитися, спалив дерев'яний храм Артеміди Ефеської. Жителі Ефеса вирішили ніколи не вимовляти ім'я палія, але звістка про знищення храму поширилася по інших містах, а історик Феопомп назвав зловмисника у своїх працях

69 до н. е. • Незважаючи на багатократну перевагу, армія Тиграна II Великого була розбита військами римського консула Луція Ліцинія Лукулла, які захопили і рограбували столицю Великої Вірменії. Поразка під Тигранакертом мала вирішальне значення для долі Вірменії, яка втратила практично всі свої завоювання останніх десятиліть і була змушена підписати з Римом мирний договір.

1014 - за наказом візантійського імператора Василя II осліплені 15 тисяч солдатів переможеної ним болгарської армії 1536 • За наказом Імператора Священної Римської імперії за звинуваченням у єресі у Вільворді (Франція) на вогнищі спалено Вільяма Тіндейла, англійського релігійного реформатора, першого перекладача Нового Заповіту на англійську. 1648 • Після перемоги над польською армією у битві під Пилявцями, українсько-татарське військо під керівництвом Богдана Хмельницького взяло в облогу Львів. Маючи достатньо війська, щоб захопити місто, Хмельницький, однак, відмовився штурмувати його, обмежишись грошовим викупом. 1683 • 13 німецьких сімей меноїтів з міста Крефельд прибули до північноамериканської колонії Пенсильванія, де губернатор Вільям Пенн згодом виділив їм 5 тисяч акрів землі для проживання і гарантував їм свободу віросповідання. Це були перші німецькі поселенці в Америці, котрі цього ж року заснували одне з настаріших американських міст — Джерматаун (сьогодні — частина Філадельфії).

1701 - Києво-Могилянській колегії надано статус академії. Тривалий час вона була єдиним вищим загальноосвітнім навчальним закладом України, східної Європи, всього православного світу. В ній мали право навчатися всі охочі. Це були діти української аристократії, козацької старшини, козаків, міщан, священиків і селян. Повний курс навчання в Києво-Могилянській академії тривав 12 років. Хоча академія була вищою школою, студенти мали право вчитися в ній стільки, скільки бажали — без вікового обмеження. Вихованці академії потім самі відкривали школи та бібліотеки, сприяли розвитку культури, мистецтва, літератури, музики та театру своєї країни.

1768 - Туреччина оголосила війну Росії, арештовано російського посла Обрєзкова. Ця російсько-турецька війна завершилася 1774 р. підписанням Кючук-Кайнарджийського миру, внаслідок якого Російська імперія отримала вихід до Чорного моря 1866 - перше в історії США пограбування поїзда: банда братів Рено викрала понад 10 тисяч доларів

У 1889 році в Парижі було відкрито знамените на сьогодні кабаре "Мулен Руж". Жозеф Оллер і Шарль Зідлер приурочили його відкриття до початку Всесвітньої виставки і завершенню будівництва Ейфелевої вежі. 1911 • Між Японією і Каліфорнією здійснено сеанс першого трансатлантичного радіозв'язку — з японського військового корабля було передане повідомлення, прийняте на відстані більше 9 тисяч кілометрів у Сан-Франциско.

1917 - в американському лексиконі з'явилося слово "джаз". Так у "Літературному дайджесті" була названа музика, яка викликає у людей бажання труситися, стрибати й корчитися

6 жовтня 1927 року відбулася прем'єра першого звукового фільму, випущеного компанією Warner Brothers - "Співак джазу" режисера Алана Кросланда. Картина мала величезний успіх і принесла компанії прибуток в 3,5 млн доларів - захмарна сума на той час. Днем народження кіно вважається 28 грудня 1895 року. Тоді в паризькому кафе на бульварі Капуцинок брати Люм'єри представили широкій публіці перший у світі короткометражний фільм "Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота".Апаратура Люм'єрів, легка, зручна і порівняно недорога, швидко набула широкого поширення, і кінематограф став явищем світової культури. До початку 20 століття кінотеатри поширилися по всьому світу. Показ кінокартин проходив під гру таперів на фортепіано. У 1925 році в США три відомі компанії - "Warner Brosers", "Western Electric" і новостворена "Vitaphone Corp" об'єднали зусилля з просування звукового кіно. Першим з таких і став фільм "Співак джазу". 1938 • У Жиліні відбулась зустріч представників Словацької Народної, Аграрної, Націонал-соціалістичної, Ремісничої і Народної партій, на якій було прийнято рішення проголосити незалежність Словаччини і передати владу в країні уряду на чолі з Йозефом Тисо. 18 грудня відбулись перші вибори до словацького парламенту.

1941 - міський голова окупованого німцями Києва Олександр Оглоблин опублікував повідомлення про початок роботи в місті біржі праці, де "щодня можна дістати роботу за зарплату" 1942 • Американець Честер Флойд Карлсон отримав патент на ксерографічний процес створення електростатичних копій. На своєму винаході Карлсон заробив понад 150 мільйонів доларів, 100 з яких він віддав на благодійницькі цілі. 1948 • У столиці Туркменистану Ашхабаді стався землетрус силою 9 балів за шкалою Ріхтера, кількість жертв котрого становить близько 100 тисяч чоловік.

6 жовтня 1959 року в Ізраїлі відкрився "Кармеліт", перший метрополітен на Близькому Сході. 1960 • У Нью-Йорку відбулась прем'єра фільму «Спартак» Стенлі Кубрика з Кірком Дуґласом, Лоуренсом Олів'є, Пітером Устиновим в головних ролях. Фільм отримав чотири премії «Оскар» і чотири премії «Золотий глобус».

1973 • В день єврейського свята Йом кіпур (Судний день), Єгипет і Сирія напали на Ізраїль з метою повернути захоплені ним у Шестиденній війні 1967 року арабські території — заставши ізраїльтян зненацька, єгипетські війська зайняли практично весь Синайський півострів, а сирійці — Голанські висоти. Це була четверта арабо-ізраїльська війна за попередні 25 років. Завдяки зусилям ООН Війна Судного дня закінчилась 25 жовтня, коли Ізраїль повністю відновив контроль над спірними територіями.

1977 - перший політ літака-винищувача МіГ-29, складеного в ОКБ Мікояна під керівництвом генерального конструктора Белякова

1981 • Під час військового параду столиці Єгипту в Каїрі з нагоди 10-ї війни Судного дня група мусульманських екстремістів на чолі з лейтенантом Халедом ель-Ісламбулі вчинила замах на Анвара Садата — під час маршу елітарних частин троє військових вискочило з джипа, що проїжджав повз урядову трибуну, і відкрила по ній вогонь та закидала гранатами. 62-річний Садат був чотири рази поранений і помер через дві години. Країну очолив віце-президент Єгипту Хосні Мубарак, котрий сидів поруч з Садатом, але вцілів під час нападу.

1986 - Гаррі Каспаров у матчі з Анатолієм Карповим відстояв звання чемпіона світу з шахів

1986 - у районі Бермудських островів в результаті вибуху ракети в шахті затонув радянський атомний підводний човен К-219, загинули чотири людини

1989 • Королева Великої Британії призначила генерал-губернатором Канади канадського українця Рея Гнатишина, вихідця з Буковини. 1991 • Суперзірка американського кіно Елізабет Тейлор всьоме вийшла заміж — на цей раз за робітника-будівельника Ларрі Фортенскі. Весілля відбулось в маєтку Майкла Джексона при повній відсутності журналістів і фотографів.

1991 - президент СРСР Михайло Горбачов заявив про ліквідацію радянської ядерної зброї малої дальності та зняття всіх видів тактичної ядерної зброї з кораблів, підводних човнів та авіації ВМС наземного базування

1994 - сват президента України Леоніда Кучми Анатолій Франчук призначений головою Ради міністрів Криму

1999 - президент Чечні Аслан Масхадов оголосив у республіці воєнний стан і закликав мусульман усього світу почати джихад проти Росії

2004 — французи спускають на воду багатозадачний бойовий корабель «Містраль».

6 жовтня 2010 року запущений сервіс з обміну фотографіями та відеозаписами - Instagram. 2015 • Нобелівськими лауреатами з фізики стали японець Каджита Такаакі і канадець Артур Макдональд за відкриття нейтринних осциляцій, які були передбачені італійцем Бруно Понтекорво у 1957 році.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА