Лише 5 із 6-ти цукрозаводів запустили цієї осені на Вінниччині. На жаль, потужне підприємство в Іллінцях нині вже консервують, бо солодкий сезон-21 вже втрачено. А колектив залишився без роботи, а бюджет Іллінецької ОТГ без податку ПДФО.

Чому ж не варять цукор в Іл­лінцях на шостому «живому» цукрозаводі Вінниччини?


- Всі версії про кредит, рейдерів та високу ціну на газ – це лише розмови… На жаль, сировинної бази у підприємства прак­тично немає. А те, що є, то це крапля в морі при його потужностях. Тому нам від працівників заводу, які залишились без роботи, надходить ін­формація про консервування підприємства на цей сезон, — повідомив голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук.

– На жаль, 450 людей із заводу опинились без роботи, а ОТГ не отримає податок на доходи фізичних осіб…

Це печально, що вес­ною про посів цукрового буряку на запланованих площах ніхто не думав… А тепер маємо те, що маємо – завод стоїть, люди без роботи, громада — без податків.

Нагадаємо, що останніми роками в колишньому «Цукровому Донбасі» працювали шість цукрозаводів у Гайсині, Крижополі, Іллінцях, Томашполі, Хміль­нику і Юзефо-Миколаївці. Нині маємо мінус завод в Іллінцях…

А першим цієї осені почав варити цукор Гайсинський завод Петра Порошенка. Підприємство стартувало ще на початку вересня. Згодом дали гудок про початок виробничого сезону ще на 4-х згаданих заводах.

Цікаво, чи впаде ціна цукру нового сезону із нинішніх 27 гривень? Бо тарифи на газ для під­приємств уже виросли до 25 тисяч гривень за тисячу кубів, і за таких умов вінницький цукор може стати найдорожчим у Європі…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ