Православна церква 8 жовтня вшановує пам’ять святого Сергія, ігумена Радонезького. Преподобний Сергій Радонезький народився в 1314 році. З дитинства хотів присвятити своє життя служінню Богові. Увесь свій час присвячував молитвам, псалмам і читанню божественних книг. Єдиним бажанням Сергія Радонезького був порятунок власної душі. Інші назви свята: “День Сергія Радонезького”, “Курник”, “Капустки”. У цей день толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, готувалися до весільного сезону. Вважалося, що саме з цього дня починається справжня осінь, стає холодно.


В Україні - День юриста,. Професійне свято юристів в Україні відзначається з 1997 року. Вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Київський князь Ярослав Мудрий видав перше зведення законів Руська правда. Професія юриста зародилася в Стародавньому Римі. Першими юристами були понтифіки – жерці, які керували справами релігії і проводили суди. Кілька століть потому сформувалася наука юриспруденція і з'явилися перші суднові системи.

А ще сьогодні Всесвітній день яйця, Всесвітній день восьминога, Міжнародний день ветеринарної медсестри

8 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

1085 • У Венеції освячений Собор Святого Марка, збудований в 1063 році на місці згорілої в 976 році базиліки.

1408 • У грамоті молдавського воєводи Олександра Доброго львівським купцям вперше згадано місто Черновіци на правому березі Пруту, сьогодні відоме як Чернівці.

У 1498 році в цей день кораблі Васко да Гами вирушили в зворотний шлях з Індії.

1596 - Берестейська унія католицької та православної церков.

Король Польщі Сигізмунд ІІІ Ваза і київський митрополит Михайло Рогоза за дорученням Папи Климентія VIII скликали в Бересті у храмі святого Миколая церковний собор для офіційного проголошення унії. Мети досягнуто, греко-католицька церква постала, проте собор розколовся на дві фракції - православну й уніатську.


У 1818 році англійці вперше використовували боксерські рукавички в ринговому бою.

1846 - на Соборній площі Катеринослава (нині Дніпропетровськ) встановлено пам'ятник засновниці міста імператриці Катерині II.

Триметрова бронзова статуя була виготовлена на замовлення князя Потьомкіна берлінськими майстрами

У 1871 році почалася Велика Чиказька пожежа. Вона тривала по 10 жовтня і знищила більшу частину міста, сотні людей загинули. Незважаючи на те, що пожежа була однією з наймасштабніших катастроф XIX століття, місто відразу ж почало перебудовуватися, що послужило поштовхом до перетворення Чикаго в один з найбільш значущих міст США. Пожежа почалася о 9 годині вечора в сараї на задвірках будинку 137 по Де Ковен-стріт. За найбільш відомою версією, причиною була корова, яка перекинула копитами гасову лампу. Згодом інші катастрофи в Чикаго забирали набагато більше життів: 605 людей загинули в пожежі театру "Ірокез" в 1903 році, в 1915 році 835 людей загинули, коли в річці Чикаго затонув корабель "Істленд". Незважаючи на це, велика Чиказька пожежа залишається найвідомішою катастрофою в історії міста.

У 1871 році в Японії була введена сучасна система поштового зв'язку.

У 1873 році в США була відкрита перша жіноча в'язниця.

У 1886 в Харкові була відкрита публічна бібліотека - нині імені Короленка.

1895 - прояпонський переворот у Сеулі: перевдягнуті японці вбили корейську королеву Мін

У 1896 році вперше був опублікований індекс Доу-Джонса, що став головним показником ситуації на американських біржах.

У 1908 році німецький перукар Карл Людвіг Несслер вперше продемонстрував в Лондоні, куди переїхав в 1901 році, "штучні локони" - хімічну завивку, або перманент. Несслер працював над ідеєю тривалої завивки з 1896 року. Він придумав електричний апарат, що нагрівається, з металевими стрижнями, на які спірально накручувалися волосся, попередньо оброблені розчином гідроксиду натрію. Свої досліди Несслер проводив на дружині Катарині. Перші дві спроби були невдалими і призвели до обпаленої шкіри і перепаленого волосся. 8 жовтня 1905 в салоні Несслера на Оксфорд-стріт зібралися всі лондонські перукарі. Волосся фрау Несслер були накручені на дванадцять довгих і досить важких латунних стрижня, підключених до електричного апарату, що розігрівається. Вся процедура тривала близько п'яти годин. Після чого голова героїчної дружини новатора виявилася кучерявою. Але не це здивувало співтовариство професіоналів, а те, що і на наступний день кучері нікуди не зникли. Пізніше з'ясувалося, що тримаються вони близько півроку, за що перманент і отримав назву "шестимісячна завивка". Коли почалася Перша світова війна, Несслер був звинувачений англійською владою в шпигунстві і змушений бігти під чужим ім'ям в Нью-Йорк. В Америці він відкрив кілька салонів в Чикаго, Детройті, Флориді, Філадельфії. А зірки американського кінематографа, що розвивався, поступово своїми головами "пробивали" перманенту дорогу в життя

1912 • Королівство Чорногорія оголосило Османській імперії війну, в якій його підтримали союзники по Балканському союзу Сербія, Болгарія та Греція. В результаті бойових дій, які тривали до кінця квітня наступного року, Туреччина втратила практично всі свої володіння у Європі.

1913 • Після більше двох років розслідування, в Києві розпочався суд над євреєм Менделем Бейлісом, обвинуваченим у «ритуальному вбивстві» православного хлопця Андрія Ющинського. Незважаючи на тенденційне слідство, активну антисемітську кампанію в пресі та намагання влади впливати на хід судового процесу, через понад місяць слухань Бейліс був виправданий судом присяжних.

1918 - гетьман Павло Скоропадський затвердив ухвалену Радою міністрів постанову про асигнування 100 000 карбованців на організацію українського козацтва

У 1926 році відбувся перший у світі футбольний репортаж по радіо - про матч "Славія" (Прага) - МТК (Будапешт).

1938 • Розстріляно 52-річного українського письменника, артиста, мистецтвознавця Гната Мартиновича Хоткевича ("Поезії в прозі", "Гірські акварелі", "Камінна душа").

1941 - в окупованому німцями Києві введені картки на хліб. Роботу з розповсюдження та виготовлення карток було покладено на управителів будинків.

1941 - в Умані німці провели акцію з ліквідації єврейського гетто, внаслідок чого розстріляно 5400 євреїв. У Яготині Полтавської обл. розстріляно 125 місцевих євреїв

1944 • Після взяття села Лавочне (Львівська область) радянськими військами завершенно звільнення України від німецьких військ.

8 жовтня 1945 року житель штату Массачусетс Персі Спенсер запатентував мікрохвильову піч. Перші СВЧ-грубки, що призначалися для армійських їдалень і великих ресторанів, були шафами висотою 175 см і вагою 340 кг. Більш компактні домашні грубки почали проводитися з 1955 року.

1952 - зіткнення поїздів біля станції Harrow&Wealdstone у передмісті Лондона. Експрес нагнав приміський поїзд, що стояв перед платформою, через 30 хвилин у завал на швидеості врізався третій експрес. Загинуло 112 осіб, поранено 340. Це найбільша за повоєнний час залізнична катастрофа у Великій Британії

1967 • У ході армійської операції по знищенню лівацьких військових угруповань болівійськими спецзагонами біля гірського містечка Ла Ігера поранено і взято в полон аргентинського революціонера Ернесто Че Гевару. Його партизанський загін із 17 чоловік був вистежений і оточений підрозділами "рейнджерів", керованих і навчених для боротьби з повстанським рухом фахівцями з ЦРУ. Гевара з кількома соратниками відволік увагу на себе, був поранений і захоплений у полон, але тим самим допоміг 11 бійцям свого загону піти. Наступного дня 39-річний активний учасник революції на Кубі (1956-59), партизанських воєн в Конго (1965) і Болівії (1966-67) був розстріляний.

У 1967 році у Великобританії вперше в світі були застосовані трубки для визначення наявності алкоголю у водіїв. У 1966 році була зроблена перша спроба провести через парламент закон, що регламентує вміст етанолу в крові: 0,8 проміле як гранично допустимий рівень і максимальну швидкість – 70 миль/год. Перевищення цих показників повинно було розглядатися як серйозне порушення. 8 жовтня 1967 року закон був прийнятий. Наслідки були вражаючими: кількість смертей на дорогах Англії знизилася практично в два рази.

1970 • Російському письменнику Олександру Солженіцину присуджено Нобелівську премію в галузі літератури.

У 1980 році відбувся останній концерт ямайського музиканта, гітариста, вокаліста, композитора, найвідомішого в світі виконавця в стилі реггі Боба Марлі, під час якого він знепритомнів. Через сім місяців артист помер від раку.

1990 • Біля мечеті в Єрусалимі ізраїльською поліцією вбито 17 і поранено більше сотні палестинців. Згідно з проведеним наступним розлідуванням, застосування зброї було нічим невмотивоване і невиправдане: із проїжджаючої поліцейської машини біля групи арабських жінок випадково випала каністра зі сльозоточивим газом; у відповідь палестинці закидали машину камінням і змусили ізраїльтян втекти, але вони згодом повернулись з підкріпленням і почали розстріл беззбройних людей. Цей інцидент змусив власті Ізраїлю відновити розділ Єрусалиму на західну і східну частини по лінії кордону, котрий існував між Ізраїлем і Йорданією в 1948 році. Палестинці сприйняли це як свою моральну перемогу, оскільки ніякими політичними засобами не могли змусити ізраїльтян визнати факт розділення міста на єврейську і арабську частини — Ізраїль попри здоровий глузд та історичні факти стверджував, що Єрусалим був і є суто єврейською територією.

1991 • Після проведених в Словенії та Хорватії мобілізації президенти цих країн підтвердили їх намір вийти зі складу Югославії, про що було заявлено в червні 1991 року.

2003 - на губернаторських виборах у Каліфорнії перемогу здобув кіноактор Арнольд Шварценеггер

2008 • Президент України Віктор Ющенко в телезверненні оголосив про припинення діяльності Верховної Ради шостого скликання та проведення дострокових парламентських виборів. Указ, опублікований наступного дня, призначав вибори на 7 грудня.

2011 • У Києві відбулася урочиста церемонія відкриття реконструйованого НСК «Олімпійський».

Тетяна КОНДРАТЬЄВА