Тема майбутнього крематорію під Вінницею вже кілька місяців не дає спокою мешканцям нашої громади. Бо одні категорично прости спалювання своїх родичів чи власного тіла після смерті… Інші – навпаки, підтримують сучасну ідею вшанування померлих мешканців Вінниці.

Водночас у Львові вже показали проєкт майбутного крематорію…

– Управління архітектури та урбаністики ЛМР представило проєктну пропозицію будівлі крематорію, яка перемогла на всеукраїнському архітектурному конкурсі.


Як зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, «проєкт-переможець є раціональним з точки зору вкладення коштів, а водночас дуже цікавий художньо, тому що інтерпретує останню дорогу в житті людини, надзвичайно цікаво працює зі світлом, а відтак лаконічно впишеться у те середовище, де він задуманий».

Відповідно до проєкту, будівля крематорію буде одноповерховою та квадратною. Оздоблять її цеглою.

Його особливістю є колумбарій, що матиме вигляд модульної сітчастої структури. Кожен модуль має квадратну форму, між якими розташовані пішохідні доріжки.

Архітектурна концепція комплексу також передбачає створення відкритої площі в центрі ділянки, яка є об’єднавчим елементом між крематорієм та колумбарієм. Внутрішній дворик фактично є шляхом від головного входу до зали прощань і, відповідно, до кремаційних печей. Люди, рухаючись в ту зону, перетинатимуть таке своєрідне місце абстрагування.

Сама ж будівля матиме технічну зону, залу для прощань із померлими та місце, де встановлено пічки, а також технічну інфраструктуру довкола цього.

Нагадаємо, проєкт крематорію для Львова обрали на відкритому всеукраїнському конкурсі. Серед 16 пропозицій журі обрало проєкт маріупольських архітекторів, які зараз працюють у Берліні.

Переможці конкурсу отримають грошову винагороду у розмірі 160 000 грн та право на розроблення проєктної документації для об’єкта…

Цікаво, наскільки цей проект підходить для Вінниці, яка також в майбутньому планує збудувати крематорій на землях сусідньої громади?